Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές – Στη ζώνη του 1,86% το επιτόκιο (upd3)

Με εκρηκτική ζήτηση που διαμορφώθηκε πάνω από τα 17,5 δισ. ευρώ, στα 18 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 15ετές ελληνικό ομόλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτοκιακό spread διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης (1,65%) πάνω από το mid swap το οποίο κινείται στην περιοχή του 0,21%. Γεγονός που διαμορφώνει το επιτοκιακό επίπεδο της έκδοσης στην περιοχή του 1,86%, με

πιθανότητα μικρής απόκλισης προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Αν και έκλεισε το βιβλίο προσφορών ακόμη δεν έχει καθοριστεί το τελικό ποσό που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σε ό,τι αφορά την απόδοση για τους επενδυτές, αυτή θα καθοριστεί ανάλογα με την τιμή που θα πάρει η ελληνική 15ετία. Αν δηλαδή θα είναι πάνω ή κάτω από την ονομαστική αξία της έκδοσης. Στην πρώτη περίπτωση, που η τιμή διάθεσης θα είναι μεγαλύτερη από την ονομαστική αξία, τότε θα μειωθεί αντίστοιχα η ετησιοποιημένη απόδοση των επενδυτών σε επίπεδα κάτω από το 1,86%.

Όλα αυτά αναμένεται να καθοριστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ούτως ή άλλως, η σημερινή έκδοση κρίνεται άκρως επιτυχημένη, γεγονός που πιστοποιείται από τη μεγάλη ζήτηση, η οποία αν ληφθούν υπόψη και οι προσφορές που έχουν συγκεντρωθεί από την αμερικανική JP Morgan, τότε το «κοντέρ» μπορεί να γράψει και τελική προσφορά άνω των 18 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η αμέσως προηγούμενη φορά που η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου ήταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009. Τότε, είχαν αντληθεί 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,30%, σε περίοδο κατά την οποία δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η δημοσιονομική τραγωδία της χώρας.

Η σημερινή νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο γίνεται στον θετικό απόηχο της αναβάθμισης που συντελέστηκε από τον οίκο Fitch. Οδηγώντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-» και με θετική μάλιστα προοπτική. Και σε απόσταση μόλις δύο «βαθμών» από το να ξαναμπούν τα κρατικά ομόλογα σε επενδυτική κατηγορία, ασφαλούς διαβάθμισης.

Πέρα από τα ηχηρά μηνύματα της ορθολογικής πορείας που ακολουθεί η χώρα, η σημερινή ομολογιακή έκδοση έχει κι έναν εμβληματικό χαρακτήρα. Με την έννοια ότι η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στο 2035. Ξεπερνά δηλαδή το «κομβικό» 2032, καθώς τουλάχιστον μέχρι τότε, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αγορές καλούνται σήμερα να δώσουν τη δική τους «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας να σταθεί στα πόδια της και χωρίς τα «δεκανίκια» των μέτρων μακροχρόνιας προστασίας…

Τυπικά και καθώς τα ταμειακά αποθέματα αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, η χώρα δεν έχει άμεσες ανάγκες δανεισμού για την εφετινή χρονιά. Άλλωστε το 2019 ήταν… πλεονασματικό, αφού από τις τέσσερις εξόδους στις αγορές (με 5ετές ομόλογο, 7ετές, 10ετές και επανέκδοση του 10ετούς τίτλου) αντλήθηκαν 9 δισ. ευρώ εν συνόλω. Ήτοι 2 δισ. περισσότερα από τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα