Σε πλήρη εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων στο μηχανισμό «Συν- Εργασία»

Αναβρασμός επικρατεί από χθες στα λογιστήρια όλων των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες- εργοδότες επιθυμούν να ενταχθούν στο μηχανισμό «Συν- Εργασία», καθώς η διαδικασία αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη, χρονοβόρα και πρωτόγνωρη. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.

Η «οικονομική ενίσχυση

βραχυχρόνιας εργασίας» που αντιστοιχεί στο 60% του καθαρού μισθού που χάνει ο εργαζόμενος λόγω μειωμένου ωραρίου (ο εργοδότης μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας έως και 50%) θα καταβάλλεται εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού. Για τον Ιούνιο δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και για τον Ιούλιο το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Τα ποσά θα πιστώνονται απευθείας από το υπουργείο Εργασίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών που εντάσσονται, χωρίς την μεσολάβηση του εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να δηλώνει το ΙΒΑΝ του λογαριασμού μισθοδοσίας του εργαζόμενου. Για την είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης δεν απαιτείται αίτηση / δήλωση του εργαζόμενου.

Πώς θα γίνεται η ένταξη

Η ένταξη θα γίνεται ανά μήνα (κατ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή η διαδικασία ένταξης αφορά στο διάστημα 15/6/2020-30/6/2020) και οι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν από (η αίτηση ένταξης στο «Εργάνη» υποβάλλεται πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας) δυο αιτήσεις :

-μια στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους

-μια στην «Εργάνη» με την οποία θα αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό σε δύο φάσεις.

Πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Τμηματικά θα λαμβάνει τον μισθό του ο εργαζόμενος που θα εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» το 4μηνο από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Ειδικά για τον Ιούνιο μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6). Το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο. Αντίθετα για το σύνολο του μήνα μπορεί να ενταχθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Συνεπώς, ο μισθωτός που εντάσσεται θα εισπράττει :

-Στο τέλος του μήνα τον μειωμένο έως και 50% καθαρό μισθό του από τον εργοδότη.

-Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού, την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος.

Ο εργοδότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικού του μισθού μειωμένες έως και 50%. Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εργαζόμενου το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία.

Εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν: τις μηνιαίες μικτές και καθαρές αποδοχές των δηλωθέντων κατά την Α’ Φάση εργαζομένων, τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά το μήνα ένταξής τους με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας, τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ και την τράπεζα πληρωμής μισθοδοσίας του δικαιούχου-εργαζομένου. Με βάση αυτή την δήλωση, οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν στη συνέχεια από το υπουργείο Εργασίας την συμπλήρωση του μισθού τους.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται στα 550 ευρώ μετά την μείωση των εισφορών που ισχύει από 1η Ιουνίου, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, καθώς σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπονται του καθαρού κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Με τον μηχανισμό αυτό, λόγω και των μειωμένων φόρων, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού.  Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά.

Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή. Η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Οι επιχειρήσεις προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως 50% είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες χωρίς  περιορισμό ως προς τον τρόπο μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Η δήλωση/αίτηση ένταξης του εργοδότη στο «Εργάνη» υποβάλλεται εκ των προτέρων και το αργότερο πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας. Η ένταξη θα γίνεται μήνα – μήνα μέσα στο 4μηνο από 15/06 έως 15/10. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού η διαδικασία ένταξης αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020 – 30/6/2020. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν καλούνται ανά μήνα να προαναγγέλλουν το διάστημα για το μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης στο ειδικό έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»».

Προσοχή όμως, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο. Η διασταύρωση των οικονομικών – φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ για το εάν ο αιτών εργοδότης πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις ένταξης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης υποβολής της αίτησης/δήλωσης στο «Εργάνη» από τις επιχειρήσεις και κατόπιν της αποστολής των σχετικών αρχείων από το «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ. Συνεπώς οι εργοδότες μπορεί να δηλώσουν αρχικά τους εργαζόμενους που θέλουν να εντάξουν στο «Συν – Εργασία», αλλά αν δεν καταφέρουν να ενταχθούν στην επιδότηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τους μισθωτούς ακόμη κι αν αυτοί έχουν ήδη εργαστεί με μειωμένο ωράριο.

Στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» εντάσσονται μόνο εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονταν ήδη με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 30η Μαΐου 2020. Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης αλλά μόνο σε όσους διατηρούν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας. Δεν εντάσσονται εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται, σε σύγκριση με πέρσι. Ανάλογα με τον μήνα ένταξης στον Μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων, η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο άθροισμα του κύκλου εργασιών από Μάρτιο και εφεξής και του αντίστοιχου αθροίσματος της ίδιας περιόδου πέρσι. Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2019. Αντίστοιχα όσοι θα ενταχθούν για τον Ιούλιο, πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαίου 2019. Για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ελέγχεται το άθροισμα Μαρτίου έως και Ιουνίου.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να εντάξει στον Μηχανισμό εργαζόμενους που τελούν παράλληλα σε αναστολή. Μπορεί όμως να ανακαλέσει την αναστολή και να τους εντάξει απευθείας στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή της αίτησης/δήλωσης του εργοδότη για την ένταξή τους στον Μηχανισμό, η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

Keywords
Τυχαία Θέματα