Σήμερα η έκπληξη (;) από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ Β’ τριμήνου – Κόβεται και ράβεται το πακέτο της ΔΕΘ

00:04 7/9/2021 - Πηγή: Mononews

Με θετικά προγνωστικά αλλά άγνωστη ακόμη την τελική «ετυμηγορία» της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) «κληρώνει» σήμερα το μεσημέρι για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, τον πρώτο πολύ ισχυρό δείκτη που μπορεί να εκπέμψει δυναμικό σήμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.

Νωρίς το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία που σύμφωνα με την κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά θα αποτελέσουν μια θετική είδηση – ίσως και έκπληξη – με σημαντικό στοιχείο την μεταβολή που θα καταγραφεί

μεταξύ των δύο τριμήνων, του δευτέρου και του πρώτου, που θα δώσει μια αίσθηση της δυναμικής ανάκαμψης τους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Με το νούμερο της ΕΛΣΤΑΤ ανά χείρας, τα θετικά αποτελέσματα από την διπλή ομολογιακή έκδοση που διενήργησε το Δημόσιο την προηγούμενη εβδομάδα με προσφορές άνω των 18 δις. ευρώ και εξαιρετικά χαμηλό κόστος και το πακέτο των μέτρων που κλειδώνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την προγραμματισμένη ομιλία του το Σάββατο.

Ως προς το πακέτο της φετινής ΔΕΘ, μέχρι την τελευταία στιγμή επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο μεγάλα ακροατήρια των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών: Τη μεσαία τάξη και τις αγορές.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία καθώς δεν πρέπει να αγνοηθεί ο παράγοντας αγορές με δεδομένο πως η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή ως προς την σταθεροποίηση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα τερματιστεί το καλοκαίρι, και φυσικά εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι μια κατάσταση που εκ των πραγμάτων απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς καθώς θα προσεγγίζουμε το χρόνο που η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την απόσυρση των εκτάκτου χαρακτήρα μέτρων στήριξης που ενεργοποίησε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μέχρι στιγμής το consensus στην αγορά είναι θετικό, σχολιάζουν χαρακτηριστικά πηγές στην αγορά προσθέτοντας όμως πως αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν πρέπει να διαταράξει τους επόμενους μήνες με αλόγιστες παροχές καθώς η χώρα παραμένει στο μικροσκόπιο των αγορών με μεγάλο ζητούμενο την αναβάθμιση της το ταχύτερο δυνατό, την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάκαμψης και την ομαλή επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα μετά τις μεγάλες δαπάνες της πανδημίας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο φάκελος του Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι μεν πλούσιος και να έχει εξασφαλισμένα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, πιθανόν παρεμβάσεις και για την προστασία κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ακραίες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ίσως όμως και κάποια… έκπληξη…

Κεντρικό κριτήριο όμως θα είναι η αναπτυξιακή στόχευση ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει ιδιαίτερα στο τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων εργασιακό, ασφαλιστικό, πτωχευτικός νόμος που προχώρησαν και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που οι επόπτες και οι αγορές θεωρούν κλειδιά.

Το πακέτο με τις τελικές προτάσεις για τα νέα μέτρα αναμένεται να κλειδώσει την τελευταία στιγμή, καθώς ζυγίζονται με προσοχή όλες οι εισηγήσεις τόσο ως προς την επίπτωση τους στο εσωτερικό κοινό, όσο όμως και ως προς την επίπτωση τους στο εξωτερικό κοινό που θα είναι ένας πολύ ισχυρός παίκτης για την ελληνική οικονομία τους επόμενους 12 – 18 μήνες.

Εν τω μεταξύ λίγο πριν την Πρωθυπουργική ομιλία, θα έχει προηγηθεί, την Πέμπτη η συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα μηνύματα που θα δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ για την προοπτική απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης αλλά και την αίσθηση για την πορεία του πληθωρισμού και την παροδικότητα των πληθωριστικών πιέσεων.

Προ ημερών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Bloomberg πως «σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό.  Επομένως βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το Σάββατο συνεδριάζει το άτυπο EcoFin και την Παρασκευή το άτυπο Eurogroup όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑΣυναγερμός στην κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις φωτιά σε βασικά προϊόντα – Παρεμβάσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για φρένο στην ακρίβειαΑλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα