Σκάνδαλο Folli Follie: Ποιοι «κατέθεσαν» και ποιοι όχι στην PwC (και γιατί εξαφανίστηκε ο πεθερός του Τζώρτζη, Ζαχαρίας Μαντζαβίνος)

Πάνω από 20 υπάλληλοί και συνεργάτες της Folli Follie μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της PwC στο πλαίσιο του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Πρόκειται για άτομα που εργάζονται ακόμη στην Folli Follie άλλα και υπάλληλοι ή συνεργάτες που έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με την εταιρεία,

τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να «καταθέσουν», προκειμένου οι ελεγκτές να κατανοήσουν καλύτερα τα διάφορα ευρήματα που προέκυπταν το πλαίσιο του ελέγχου, αλλά και να επιβεβαιώσουν στοιχεία.

Μόλις 7 (επτά) παραχώρησαν συνέντευξη ενώ κάποιοι είτε δεν δέχθηκαν είτε δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία μαζί τους.

Ξεχωρίζει το όνομα του Νίκου Σάκκου, πρώην Διευθυντής Ασφαλείας που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τις επιστολές του προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και τις επαφές που φέρεται να έχει με πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση για την εταιρεία.

Ο κ. Σάκκος, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται στην Folli Follie σύμφωνα πάντα με την ενδιάμεση έκθεση του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου εμφανίζεται να έδωσε συνέντευξη στους ελεγκτές στις 10 Ιουλίου του 2020.

Στη λίστα βρίσκεται και ο κ. Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, ο οποίος διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα  πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie.

Μια Επιτροπή που η λειτουργία της σύμφωνα με τους ελεγκτές κρίνεται ιδιαιτέρως ανεπαρκής μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του 2018.

Ο κ. Μαντζαβίνος είναι πατέρας της κας Μαρίζας Μαντζαβίνου – Κουτσολιούτσου (σύζυγος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και υπεύθυνη του Τμήματος Corporate Affairs FFSA) και οδοντίατρος στο επάγγελμα!

Ο κ. Μαντζαβίνος δεν προσήλθε να καταθέσει.

Οι ελεγκτές προσπάθησαν να βρουν, χωρίς ωστόσο επιτυχία, στους Ηλία Κουλουκούντη, Περικλή Σταματιάδη και Ευάγγελο Κουμανάκο, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, τα οποία φέρονται να έχουν υποπέσει σε παρατυπίες όσον αφορά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα του ελέγχου ο Ηλίας Κουλουκουντής ήταν απών και στις 41 (!) συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν από την 01-01-2017 μέχρι και την 06-05-2018 ενώ ο Περικλής Σταματιάδης απείχε στις 30 με 40 συνεδριάσεις από τις 41 που συνολικά πραγματοποιήθηκαν.

Ο κ. Σταματιάδης εμφανίζεται επίσης να είχε συνάψει σύμβαση με την Folli Follie χωρίς την ειδική άδεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που απαιτείται από τον Νόμο 2190/1920 (άρθρο 23α) για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής με ετήσιες απολαβές ύψους 300 χιλ. ευρώ.

Παρομοίως ο Η. Κουλουκάντης μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ από το 2011 φαίνεται να παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη θυγατρική της εταιρείας Planaco. Από τον έλεγχο έχουν εντοπισθεί στοιχεία που υποδεικνύουν πως σε μια περίπτωση είχε λάβει το ποσό των 365 χιλ. ευρώ από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο με την περιγραφή «Invesment provided» καθώς και το ποσό των 3 χιλ. ευρώ από κοινό λογαριασμό των Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Γιώργο Κουτσολιούτσο και Καιτη Κουτσολιούτσου για υπηρεσίες που παρέχονταν στην Planaco.

Και στις δυο περιπτώσεις οι πληρωμές έγιναν σε εταιρείες που εκτιμάται ότι είναι συμφερόντων του κ. Η. Κουλουκουντη.

Συνέντευξη ζητήθηκε και από τον Γιώργο Βαρθαλίτη, τον πρώην Ορκωτό Ελεγκτή που υπέγραφε τις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου, και προχώρησε στην ανάκληση της λογιστικής κατάστασης για την χρήση του 2017 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Αν και αρχικά (στις 13-07-2020) ο κ. Βαρθαλίτης ενημέρωσε την εταιρεία ότι δεν μπορούσε να παραχωρήσει συνέντευξη λόγω εξελίξεων στην εκκρεμούσα ποινική διαδικασία, στις αρχές Σεπτεμβρίου ενημέρωσε την PwC για την πρόθεσή του να συμμετάσχει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό πριν από την έκδοση της παρούσας ενδιάμεσης έκθεσης ελέγχου.

Η περίπτωση Μπεγιέτη

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου, οι ελεγκτές της PwC απευθύνθηκαν και στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην Οικονομικό Διευθυντή του υπό-ομίλου της Ασίας και κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.

Ο κ. Μπεγιέτης αν και αρχικά (Δεκέμβριο του 2019) ενημέρωσε τους ελεγκτές μέσω του δικηγόρου του, κ. Αλέξη Κούγια ότι προτίθεται να συνδράμει στον έλεγχο, -κάτι το οποίο δήλωσε και σε μέσα μαζικής επικοινωνίας αμέσως μετά-, εντούτοις λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου 2020, τους ενημέρωσε  μέσω ανεπίσημης ηλεκτρονικής επικοινωνίας πως δεν αποδέχεται την πρόσκληση της PwC κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του.

Η λίστα με τα ονόματα*:

Α/ΑΡόλοςΗμερομηνία πραγματοποίηση συνέντευξηςΓιάννης ΓρίσποςΟικονομικός Διευθυντής Ομίλου (μετά από QCM)Δεν ανταποκρίθηκεΗλίας ΔημητρακόπουλοςΠρώην Εσωτερικός Ελεγκτής24-6-2020Γιώργος ΑλαβάνοςΠρώην Προϊστάμενος ΛογιστηρίουΔεν αποδέχθηκεΒίκυ ΤσεσμετζήΥπεύθυνη παραγωγής κοσμημάτων και αξεσουάρ30-06-2020Βασίλης ΚατσαμπήςΚεντρικός Ταμίας01-07-2020Ευάγγελος ΚουμανάκοςΠρώην μέλος Δ.ΣΔεν ανταποκρίθηκεΓιώργος ΒαρθαλίτηςΠρώην Ορκωτός ΕλεγκτήςΗ συνέντευξη αναβλήθηκεΦραγκίσκος ΓρατσώνηςΠρώην Οικονομικός ΔιευθυντήςΗ συνέντευξη αναβλήθηκεΔήμητρα ΜουμούρηΥπεύθυνη Τομέα Προμηθειών03-07-2020Ρένα ΝιώτηΠρώην Διευθύντρια Χρηματικών Διαθεσίμων16-09-2020Νϊκος Σάκκος Διευθυντής Ασφαλείας 10-07-2020Βασιλική (Βίκυ) ΑναγνωστοπούλουΔιευθύντρια Τμήματος Προμηθειών13-07-2020K. ChowΠροϊστάμενη Λογιστηρίου ΑσίαςΔεν ανταποκρίθηκεΓιώργος ΜατινόπουλοςΠρώην Διευθυντής ΠληροφορικήςΔεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της FFΜανώλης ΖαχαρίουΠρώην Αναπληρωτής Διευθύνων ΣύμβουλοςΔεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της FFΖαχαρίας ΜαντζαβίνοςΠρώην Μέλος ΔΣ και Πρόεδρος ΕΕΔεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της FFΧρύσα ΤσακαλογιάννηΠρώην Ορκωτός ΕλεγκτήςΔεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της FFΗλίας ΚουλουκουντήςΠρώην Μέλος ΔΣΔεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας από την FFΠερικλής ΣταματιάδηςΠρώην Μέλος ΔΣΔεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας από την FFAgnes YungΥπάλληλος Λογιστηρίου FFGSΔεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας από την FFBobby CoxΠρώην Business Analyst FFGSΔεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας από την FFTonio LowΠρώην Περιφερειακός Διευθυντής υπό ομίλου ΑσίαςΔεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας από την FF

*Πηγή: Ενδιάμεση Έκθεση Εκτάκτου Διαχειριστικού Ελέγχου επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie

Αυτοπροσώπως με παρουσία τριών ελεγκτών

Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες ελέγχου ξεκίνησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία των συνεντευξιαζόμενων στα γραφεία της PwC στο Χαλάνδρι.

Από την πλευρά της PwC παρόντα στις συνεντεύξεις ήταν πάντα τρία στελέχη της.

Καταγράφηκαν πρακτικά από αυτές τις συναντήσεις και οι αναφορές που ήταν κρίσιμες για το διαχειριστικό έλεγχο συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης: 

Folli Follie: Όλη η έκθεση – κόλαφος για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Πώς «μαγείρευαν» τους ισολογισμούς και απομυζούσαν την εταιρεία

Υπόθεση Folli Follie: Στα 480.000 δολάρια το κόστος για τα… κρασιά των Κουτσολιούτσων – Η αστραφτερή Bentley και πόσο χρεώθηκε το χλιδάτο πάρτι στις Σπέτσες

Πώς ο Τζώρτζης έδινε 60.000 δολ. για κρασιά, το πολιτικό άρωμα από τους Ολλανδούς, ο ρόλος του Γιώργου Σάλλα και ο φανατικός μας αναγνώστης κ. Αλέκος Φλαμπουράρης

Keywords
Αναζητήσεις
σταματησ μαντζαβινοσ
Τυχαία Θέματα
Σκάνδαλο Folli Follie, Ποιοι, PwC, Τζώρτζη Ζαχαρίας Μαντζαβίνος,skandalo Folli Follie, poioi, PwC, tzortzi zacharias mantzavinos