Σνάμπελ: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει δυναμικά στην πληθωριστική ώθηση

Κατά την άποψη της διευθύντριας της κεντρικής τράπεζας Isabel Schnabel, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αντιδράσει δυναμικά στην άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Τόσο η πιθανότητα όσο και το κόστος του σημερινού υψηλού ρυθμού πληθωρισμού να εμπεδωθεί στις προσδοκίες είναι δυσάρεστα υψηλά, δήλωσε χθες σε συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

στο Τζάκσον Χόλε του Γουαϊόμινγκ.

“Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά”, δήλωσε η Γερμανίδα οικονομολόγος. Πρέπει να δράσουν αποφασιστικά ενάντια στον κίνδυνο να αρχίσουν οι άνθρωποι να αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των νομισμάτων τους, είπε.

“Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στην αποφασιστικότητα και την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη”, δήλωσε η Schnabel. Εάν μια κεντρική τράπεζα υποτιμήσει την επιμονή του πληθωρισμού – κάτι που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έκαναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο – και αργήσει να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, το επακόλουθο κόστος θα μπορούσε να είναι σημαντικό, προειδοποίησε.

Η ΕΚΤ είχε δρομολογήσει τη στροφή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες, σε αντίθεση με ό,τι είχε υποσχεθεί προηγουμένως. Ήταν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε έντεκα χρόνια. Το βασικό επιτόκιο είναι τώρα 0,50%.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια είναι στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένουν επί του παρόντος άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές του ευρώ, λόγω των κακών προοπτικών για τον πληθωρισμό, υποστήριξαν εν τω μεταξύ ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να συζητηθεί και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε επίσης

Martin Kazaks: Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μια αύξηση 50 ή 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα