Σοκ! Πλήγμα 5 τρισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία. Είναι σαν να χάνεται η Ιαπωνία

12:22 9/4/2020 - Πηγή: Mononews

Η πανδημία αναμένεται να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία πλήγμα άνω των 5 τρισ. δολαρίων την επόμενη διετία, ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

Αυτή είναι η προειδοποίηση των τραπεζών της Wall Street, καθώς ο κόσμος βυθίζεται στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί σε καιρό ειρήνης από τη δεκαετία του 1930, μετά τις αποφάσεις για κλείσιμο των επιχειρήσεων και περιορισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους.

Αν και το καθοδικό γύρισμα προβλέπεται

ότι θα είναι βραχυπρόθεσμο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ανακτήσουν οι οικονομίες το χαμένο έδαφος. Ακόμη και με τα πρωτοφανή επίπεδα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης, το ΑΕΠ δύσκολα θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό που ακολούθησε μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, αν και η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη από αυτό που προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

Υπογραμμίζει το δύσκολο έργο των φορέων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν αρκετά μέτρα στήριξης για να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφύγουν να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους υπερβολικά γρήγορα και να επιτρέψουν στον ιό να επιστρέψει.

«Η τροχιά που θα διαγράψει ο ιός έχει τεράστια σημασία» αναφέρει η Catherine Mann, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, που αναμένει παγκόσμιο πλήγμα 5 τρισ. δολ. «Αν η καμπύλη είναι θετική, θα είναι καλό για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και για τα άτομα, καθώς θα αισθανθούν ότι μπορούν να βρουν εργασία. Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για το 2021».

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase προειδοποιούν ότι το κόστος της πανδημίας θα είναι τουλάχιστον 5,5 τρισ. δολάρια, ή περίπου 8% του ΑΕΠ έως και τα τέλη του επόμενου έτους. Το κόστος για της ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι παρόμοιο με αυτό που βίωσαν στις προηγούμενες περιόδους ύφεσης, του 2008-2009 και του 1974-75.

Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι παρά τις δυναμικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα είναι στα τέλη του 2021, κατά ένα τρισ. δολάρια χαμηλότερα από τις προ της κρίσης εκτιμήσεις τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε την Τετάρτη, ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει την πιο επώδυνη κατάρρευση στο διεθνές εμπόριο στην μεταπολεμική ιστορία.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ότι κάθε μήνας lockdown κοστίζει στην οικονομία της ευρωζώνης 2% με 3% του ΑΕΠ της.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας είπε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους ή να υποστούν περικοπή στο μισθό τους.

«Θα είναι προσωρινό, αλλά θα προκαλέσει αναστάτωση», δήλωσε ο Steve Schwarzman, CEO της Blackstone Group Inc., στην τηλεόραση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

Οι κυβερνήσεις απαιτείται να συντονιστούν. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν υπάρξουν κοινές προσπάθειες μπορεί να δούμε το χειρότερο σενάριο που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τέλος του 2020 σχεδόν 12% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Χωρίς μία συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια, οι αναδυόμενες αγορές θα χρειαστούν μεγάλο δρόμο για να ανακάμψουν, σύμφωνα με τον Amlan Roy, επικεφαλής ανάλυσης μακροοικονομικών, στην State Street Global Advisors.

«Η ύφεση που πιθανόν να δούμε, αν οι αναδυόμενες αγορές δεν ξεπεράσουν την πανδημία μέχρι τον Ιούνιο, μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όπως οι κρίσεις στην Ασία και τη Λατινική Αμερική», εκτίμησε. «Μπορεί να χρειαστούν πέντε ή δέκα χρόνια αν ο κόσμος δεν συνεργαστεί».

Οι συνέπειες της πανδημίας είναι πιθανόν να γίνουν αισθητές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αν λάβουμε υπόψη τι έχει δείξει η ιστορία.  Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,  Davis, δείχνουν ότι στις προηγούμενες κρίσης είχαν περιοριστεί οι μισθοί και επιβαρύνθηκαν οι επενδύσεις για δεκαετίες.

Τα σημερινά σενάρια προϋποθέτουν επίσης ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα λάβουν γρήγορα αποφάσεις. Αυτό δεν είναι εγγυημένο, όπως έδειξε η αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε κοινή στρατηγική την Τρίτη.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρήσουν τους αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια μέχρι τα τέλη του 2020 ή το 2021 για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν πολύ περισσότερα από τα αρχικά κεφάλαια που εξήγγειλαν για να στηρίξουν την ανάκαμψη, ή αλλιώς να ρισκάρουν μία ακόμη βουτιά της οικονομίας, σύμφωνα με την  αποκαλούμενη ανάκαμψη σχήματος -W-.

«Ένα σημαντικό πολιτικό σφάλμα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά», ανέφερε. «Θα ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε σε πιο σκοτεινές προβλέψεις. Αρκεί απλώς να υποθέσουμε ότι η πολιτική απάντηση δεν θα είναι αρκετά κατάλληλη. «

Keywords
Τυχαία Θέματα