Σωτήρης Τσιόδρας: Πώς και πόσο βοηθάει η χρήση μάσκας – Πόσο έχουν βοηθήσει τα μέτρα περιορισμού
Την δική του επιστημονική τοποθέτηση ως προς το ζήτημα της χρήσης μάσκας ή κάποιας άλλης φυσικής προστασίας του προσώπου από τον γενικό πληθυσμό από την επιδημία του κορονοϊού θέλησε να κάνει ο λοιμωξιολογος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.
«Βλέπετε ανθρώπους στην Ευρώπη ή στην Πατρίδα μας, να προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους μάσκες να προστατευθούν. Το ερώτημα, λοιπόν, που αναδύεται είναι: θα μπορούσαν όλοι να φορούν μάσκες προσώπου, να μας βοηθήσουν
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε εχθές και αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος. Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες.
Η χρήση των μασκών αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται, όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως εάν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
«Ούτως ή άλλως, μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης, του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Η συνεισφορά των περιοριστικών μέτρωνΟ κ. Τσίοδρας αναφέρθηκε και στην σημασία των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού. «Τα μέτρα που παίρνουν οι περισσότερες χώρες αποδίδουν σύμφωνα και με τις μαθηματικές εκτιμήσεις των συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ασχολούνται με την πορεία των τοπικών επιδημιών. Αλλά είναι ένας ιός που ταχύτατα διασπείρεται», ανέφερε και εξήγησε:
«Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά 11 χώρες της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται πως έως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί μεταξύ 7 και 43 εκατομμύρια ανθρώπων. Τα δε μέτρα, εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους. Με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τους 120.000 θανάτους.
Οι συνάδελφοί μου επιστήμονες από το κολέγιο Imperial του Λονδίνου, εκτιμούν πως πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν εάν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και πως αυτή τη στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ και να καταγράψουμε προσεκτικά τους θανάτους και τις εξελίξεις στις στάσεις της επιδημίας τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard κ. Lipsitch, το καλύτερο μέτρο στον κόσμο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας.
Δεν θέλουμε το περίφημο peak, δηλαδή η κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά, σιγά-σιγά, ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέρχεται».
Αναφερόμενος στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού και την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:
«Υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα ποσοστό από 10% έως 50% των μεταδόσεων που οφείλεται σε ασυμπτωματικούς. Σε ανθρώπους που έχουν πολύ ελαφρά συμπτωματολογία γιατί είναι νέοι, το περνάνε ελαφρά, δεν γνωρίζουν ότι το έχουν, τους τρώει λίγο ο λαιμός τους και δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει.
Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή. Να τηρηθεί το μήνυμα αυτό που είπα και που επαναλαμβάνω πολλές φορές. Θεωρητικά όλοι μας είναι δυνατόν να έχουμε τη νόσο. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ότι έχουμε τη νόσο, γιατί έχουμε πει ότι οι περισσότεροι θα το περάσουν ελαφρά. Αλλά θα υπάρξουν και μερικοί νέοι που θα το περάσουν σοβαρά, δεν υπάρχει ανοσία. Αλλά μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο.
Και μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Να μη γίνει αυτό το peak, αυτή η έξαρση με τους 700 και 800 και 900 και τους 1000 θανάτους την ημέρα που βλέπουμε στην Ιταλία. Στην Πατρίδα μας θα ήταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα. Μου στείλατε ένα μήνυμα για τον ακριβή αριθμό θανάτων την ημέρα.
49 είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό. Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό.
Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να τον έχω, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα.
Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Για να ζήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί και να μην βλέπουμε σκηνές τύπου Γουχάν, τύπου Ιταλίας, τύπου νοσοκομείων της Νέας Υόρκης που έχω εικόνες σαφείς από φίλους που μιλάω κάθε μέρα. Και να καταλάβουμε ότι ακόμα και κάποιος ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα μπορεί να μεταδίδει τη νόσο. Σε τι ποσοστό γίνεται αυτό; Μόνο εκτιμήσεις έχουμε, δεν το ξέρουμε με ακρίβεια. Και οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε λίγα δεδομένα.
Θα το δούμε στο μέλλον με μελέτες αντισωμάτων, όταν ο ιός θα έχει κάνει την πορεία του στις χώρες και θα ξέρουμε πόσοι ακριβώς έχουν περάσει τη νόσο και θα έχουμε ερωτηματολόγια στα οποία θα λέμε αν πέρασες ή είχες τότε συμπτώματα. Αυτές οι μελέτες θα μας καθοδηγήσουν τότε, για το τι ακριβώς συνέβαινε με τους συμπτωματικούς και τους ασυμπτωματικούς», κατέληξε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού λαμβάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος
- Προσλήψεις 35.000 εργαζομένων από την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας Tesco
- Σωτήρης Τσιόδρας: Πώς και πόσο βοηθάει η χρήση μάσκας – Πόσο έχουν βοηθήσει τα μέτρα περιορισμού
- Δραματική έκκληση του Αμερικανού πλοιάρχου αεροπλανοφόρου, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στο πλοίο
- Covid-19: Το Ισραήλ ξεκινά δοκιμές πρωτότυπου εμβολίου
- Ιράν: Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούν τη συμφωνία Instex και παραδίδουν ιατρικό υλικό
- Περιζήτητος ο Banksy σε διαδικτυακή δημοπρασία του Sotheby’s
- Εφαρμογή Μέτρων Πρόληψης από τη D Marinas Hellas για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού
- Χατζηδάκης: Το ρεύμα θα κοπεί μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
- Βορίδης: θέτει εκ νέου σε λειτουργία το ΟΣΔΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Σωτήρης Τσιόδρας: Πώς και πόσο βοηθάει η χρήση μάσκας – Πόσο έχουν βοηθήσει τα μέτρα περιορισμού
- Δραματική έκκληση του Αμερικανού πλοιάρχου αεροπλανοφόρου, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στο πλοίο
- Handeslblatt: Η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδίδει
- Τουρκία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 2.704 τις τελευταίες 24 ώρες – Στους 214 οι νεκροί
- Μητσοτάκης: Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου
- Γερμανία: Εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου ετοιμάζει το Βερολίνο
- ΑΑΔΕ: Τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού σε τράπεζες και εφορίες
- Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Κανονικά προχωρά ο σχεδιασμός για το Project Frontier, όπλο στην κρίση η ισχυρή ρευστότητα
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα και στην Αυστρία, στους 128 οι θάνατοι
- Ελληνική Τράπεζα: Διευκρινίσεις για την αναστολή δόσεων
![Σωτήρης Τσιόδρας, Πώς, – Πόσο,sotiris tsiodras, pos, – poso](https://images32.inewsgr.com/3704/37043118/sotiris-tsiodras-pos-kai-poso-voithaei-i-chrisi-maskas--poso-echoun-voithisei-ta-metra-periorismou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Σωτήρης Τσιόδρας: Πώς και πόσο βοηθάει η χρήση μάσκας – Πόσο έχουν βοηθήσει τα μέτρα περιορισμού
- ΑΑΔΕ: Τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού σε τράπεζες και εφορίες
- Αυξάνονται τα κρούσματα στη Γαλλία: Στους 3.523 έφτασαν οι θάνατοι, 5.565 οι διασωληνωμένοι ασθενείς
- Δραματική έκκληση του Αμερικανού πλοιάρχου αεροπλανοφόρου, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στο πλοίο
- Handeslblatt: Η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδίδει
- Μητσοτάκης: Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου
- Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Κανονικά προχωρά ο σχεδιασμός για το Project Frontier, όπλο στην κρίση η ισχυρή ρευστότητα
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα και στην Αυστρία, στους 128 οι θάνατοι
- Τουλάχιστον 1,1 εκατ. εργαζόμενοι επηρεάζονται από το κλείσιμο των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη
- Ελληνική Τράπεζα: Διευκρινίσεις για την αναστολή δόσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διασυνδέεται ο e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών
- Τα αποτελέσματα ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού
- "SOS" από το αεροπλανοφόρο "Θίοντορ Ρούζβελτ": Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στο πλοίο
- ΑΑΔΕ-Γ.Πιτσιλής: Πως μπορείτε να συναλλαγείτε με την Εφορία χωρίς ουρές
- Δωρεά του Γιώργου Πρίντεζη στο νοσοκομείο της Σύρου
- Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Γιατί στήνεστε στις ουρές; Όλα γίνονται ηλεκτρονικά
- Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη για τον Μανώλη Γλέζο
- Στους 3.523 οι νεκροί στη Γαλλία - Ξεπέρασαν τις 50.000 τα κρούσματα κορονοϊού
- Μέτρα της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε τράπεζες και εφορίες
- Η Γερμανία στηγρίζει τις επιχειρήσεις της: Έκδοση εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου