Στα… χέρια της ΕΚΤ ρευστότητα 47 δισ. ευρω των τραπεζών – Τον Μάρτιο η απόφαση για το waiver
Aν δεν παραταθεί το waiver θα επιδεινωθούν οι όροι δανεισμού τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Μείζον θέμα, εξίσου αν όχι πιο σημαντικό από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, θεωρούν πηγές στην αγορά τη διατήρηση της ειδικής εξαίρεσης (waiver) την οποία είχε παράσχει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Απρίλιο του 2020,
Καθώς προσεγγίζουμε το Μάρτιο και την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου «φουντώνει» ο θόρυβος γύρω από το πότε και εάν η ΕΚΤ θα καταστήσει σαφές πως θα σταθεί ευέλικτη και στο κρίσιμο θέμα του waiver, διατηρώντας αποδεκτή την ενεχυρίαση ελληνικών ομολογιακών τίτλων και πέραν του Ιουνίου του 2022 που λήγει η τρέχουσα παράταση παρακάμπτοντας το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη η οποία δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.
Για αρκετούς στην αγορά η έλλειψη σαφήνειας (clarity) ως προς το συγκεκριμένο θέμα συντηρεί – αν όχι προκαλεί σε ένα βαθμό – τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά χρέους, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία η οποία πασχίζει να διανύσει το τελευταίο μίλι προς την επενδυτική βαθμίδα.
Πρακτικά η διατήρηση της ειδικής εξαίρεσης (waiver) επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ ενισχύοντας την ήδη ισχυρή ρευστότητα που διαθέτουν, στηρίζοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που η πιστωτική επέκταση είναι ζητούμενο με δεδομένη την ανάγκη μόχλευσης πόρων για την αξιοποίηση, στο μέγιστο, των πολύ υψηλών διαθέσιμων κοινοτικών πόρων. Mε την απόφαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο του 2020 με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έδωσε ένα σημαντικό εργαλείο στις τράπεζες, οι οποίες δανείστηκαν από την ΕΚΤ περίπου 47 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση απουσίας του waiver ο δανεισμός με ενέχυρο τίτλους που δεν θα είναι επιλέξιμοι θα ξεκινά από δυσμενέστερη βάση και όχι το -0,50% μέσω των πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO–III) που σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα επωφελούνται το ίδιο και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να περνούν τόσο χαμηλό κόστος εν γένει στην οικονομία. Είναι δε αυτονόητο πως αντιστοίχως θα επιδεινώνονται και οι όροι δανεισμού για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όταν αυτές θα δοκιμάζουν τις αγορές ενώ χειρότεροι όροι πιστωτικής επέκτασης εκ των πραγμάτων ασκούν πιέσεις και στην προσπάθεια για βελτίωση της κερδοφορίας και των δεικτών.
Ταυτόχρονα, όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά είναι πολύ σημαντικό για όποιον αποφασίζει να έχει για παράδειγμα long θέσεις σε ελληνικούς τίτλους να ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή – εάν για παράδειγμα υλοποιηθεί ένα extraordinary σενάριο στην αγορά όπως ήταν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης την άνοιξη του 2020 – να γνωρίζουν πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάει στην ΕΚΤ και να έχει πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα με κόστος ίδιο με τους άλλους.
Όπως μάλιστα τονίζουν αναλυτές η νέα παράταση της ειδικής εξαίρεσης, πέραν του ότι πρακτικά θα διευκολύνει τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν φθηνά την ελληνική οικονομία θωρακίζοντας την ανάκαμψη, θα είναι και ένα πολύ ισχυρό σήμα προς τις αγορές πως η Ελλάδα πλέον, πρακτικά αντιμετωπίζεται από τους δικούς της εταίρους ως μια χώρα που προσεγγίζει με σταθερή προσήλωση την επενδυτική βαθμίδα. Δεν θα αντιμετωπίζεται δηλαδή με δυσπιστία ακόμη και από τους ίδιους τους εταίρους της όπως ήταν η πρακτική τα τελευταία χρόνια.
Επί του παρόντος επισήμως η ΕΚΤ δεν έχει πάρει ακόμη θέση. Σε πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε χαρακτηρίσει αυτονόητο το ότι όσο αγοράζονται ελληνικά ομόλογα κάτω από οποιοδήποτε πρόγραμμα, γίνονται αποδεκτά ως collateral. Φυσικά κάτι τέτοιο θα απαιτήσει και κάποια απόφαση από το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη ενώ κάποιος θα μπορούσε να πει πως μια λογική χρονική διάρκεια της νέας παράτασης θα ήταν αντίστοιχη με το χρονικό διάστημα στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα επεναπενδύονται, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024.
Θετική έκβαση προεξοφλεί το BloombergΤην Τετάρτη δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για συγκεκριμένη χρηματοδότηση, έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης για το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αλλά μια τέτοια απόφαση που θα απαιτούσε έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μπορεί να έρθει από τον επόμενο κιόλας μήνα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Τα μέτρα χαλάρωσης για τις εξασφαλίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τα αναχρηματοδοτικά εργαλεία, «θα επανεξεταστούν εν ευθέτω χρόνω πριν από τη λήξη τους, τον Ιούνιο του 2022», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο αμερικανικό πρακτορείο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Wall Street: Γεωπολιτικό sell off - H μεγαλύτερη πτώση του έτους για τον Dow
- Γερμανικά μαχητικά Eurofighter έφτασαν στη Ρουμανία
- Νέος διχασμός απειλεί τη Λιβύη, 11 χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι
- Πετρέλαιο: Μειώνονται οι τιμές στις ασιατικές αγορές
- Μπλίνκεν: Πώς θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Οι προσεγγίσεις Μόσχας και Αθήνας για κομβικά ζητήματα συνηχούν»
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά και ένα "παρών", το ν/σ για τον ΕΦΚΑ
- Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη - Τον χτυπούσαν με πτυσσόμενο γκλοπ
- Κλιμακώνεται η ρωσο-ουκρανική κρίση - Σε ετοιμότητα η Δύση
- Ουκρανική «οβίδα» στη Wall Street: Άνω των 600 μονάδων έχασε ο Dow Jones και 400 ο Nasdaq
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Γερμανικά μαχητικά Eurofighter έφτασαν στη Ρουμανία
- Lidl, Jumbo, Efood:Τρεις περιπτώσεις που το #cancel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε ανατροπές
- Βρετανία σε Μόσχα: Μην αναγνωρίσετε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ
- Η ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Λαβρόφ – Τι λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ
- Ολλανδία: Η KLM ματαιώνει 170 πτήσεις λόγω κακοκαιρίας
- Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ
- Μηταράκης: Η τουρκική προπαγάνδα για το μεταναστευτικό οδηγεί σε fake news
- Βαριές απώλειες στη Wall Street – Βουτιά 622 μονάδων για τον Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση του 2022
- Αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν – Τι δείχνουν τα νούμερα για τις κρατήσεις
- Κίνα κατά ΗΠΑ: Υποδαυλίζετε την κρίση στην Ουκρανία
![Στα…, ΕΚΤ, Μάρτιο,sta…, ekt, martio](https://images32.inewsgr.com/4427/44272544/sta-cheria-tis-ekt-refstotita-47-dis-evro-ton-trapezon--ton-martio-i-apofasi-gia-to-waiver-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Στα… χέρια της ΕΚΤ ρευστότητα 47 δισ. ευρω των τραπεζών – Τον Μάρτιο η απόφαση για το waiver
- ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Μικτή συμμετοχή ΥΠΟΙΚ – Υπερταμείου με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η… απάντηση στο ΣτΕ
- Lidl, Jumbo, Efood:Τρεις περιπτώσεις που το #cancel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε ανατροπές
- Αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν – Τι δείχνουν τα νούμερα για τις κρατήσεις
- Βαριές απώλειες στη Wall Street – Βουτιά 622 μονάδων για τον Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση του 2022
- Η ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Λαβρόφ – Τι λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ
- Ολλανδία: Η KLM ματαιώνει 170 πτήσεις λόγω κακοκαιρίας
- Βρετανία σε Μόσχα: Μην αναγνωρίσετε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ
- Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ
- Μηταράκης: Η τουρκική προπαγάνδα για το μεταναστευτικό οδηγεί σε fake news
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στο ΦΕΚ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον πλήρη έλεγχο των Ηρων Ι και ΙΙ από ΓΕΚ Τέρνα
- Attica Department Stores: Αλλάζουν όλα στο eshop, νέα καταστήματα monobrands και επέκταση στο κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς
- Ένταξη πολιτιστικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης - Από συντήρηση μνημείων μέχρι...
- ΗΠΑ: Κλήση στον Τραμπ να καταθέσει στην εισαγγελέα για τα οικονομικά του
- Τα “τύμπανα” πολέμου στην Ουκρανία βύθισαν τη Wall Street
- Τι θα συζητήσουν αύριο στη Μόσχα οι Ν. Δένδιας και Σ. Λαβρόφ
- Wall Street: Γεωπολιτικό sell off – H χειρότερη ημερήσια πτώση του έτους για το Dow
- Αυτές οι κατηγορίες επενδυτών θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη 10ετία
- ΗΠΑ: Δικαστής υποχρεώνει τον Τραμπ να καταθέσει ενώπιον εισαγγελέως
- Ιταλία: Επετεύχθη «ανοσία ασφαλείας» λέει ειδικός - Χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα