Στα ύψη η αισιοδοξία της Goldman Sachs: Γιατί οι τελευταίες ημέρες ήταν ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι για τις μετοχές

Goldman Sachs: Οι τελευταίες ημέρες ήταν ενα αξιοθαύμαστο ταξίδι καθώς τον Μάιο ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street κέρδισε 7,55%

Αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του σημαντικότερου χρηματιστηριακού δείκτη στον κόσμο του S&P 500, η Goldman Sachs.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει τωρα οτι η πιθανή διακύμανση θα είναι 2750 με 3200 μονάδες δηλαδή μεταξύ

πτώσης 10% και ανόδου 5% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Έτσι λοιπόν 6 εβδομάδες αφότου η Goldman μετά το σοκ του Μαρτίου 2020, όπου είχε προβλέψει ότι δείκτης S&P 500 θα πέσει  στις 2400 μονάδες με νέα της έκθεση αναιρεί αυτή την εκτίμηση.

Η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς σημαίνει ο προηγούμενος 3μηνος στόχος για 2.400 μονάδες είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί, με δεδομένη την νομισματική και δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Ωστόσο η Goldman Sachs δεν αποκλείει να υπάρξει κάποιας κλίμακας διόρθωση 10% στις 2750 μονάδες. 

Επιπλέον, η Goldman υποστηρίζει ότι υπάρχει ανοδικό περιθώριο 5% στις 3.200 μονάδες έως στο τέλος του 2020. 

Εξηγώντας την αλλαγή εκτίμησης η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν την ανάκαμψη 35% στον δείκτη S&P 500 από το σοκ της διόρθωσης του Μαρτίου 2020 ως καλοδεχούμενη. 

Το μέγεθος και η επιμονή της ανάκαμψης του δείκτη σίγουρα μας εξέπληξε αναφέρει η Goldman. 

Τι συνέβη; 

-Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 με τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες της Wall Street, έκλεισε στις 3386, υψηλό όλων των εποχών. 

Περίπου τρεις μήνες αργότερα, ο δείκτης είναι 11% χαμηλότερα στα 3030 και -6% σε ετήσια βάση. (Χθες Παρασκευή ο S&P 500 έκλεισε στις 3,044 μονάδες με κέρδη 0,48%)

Όμως μόνο αξιολογώντας ένα δείκτη μετοχών δεν καταγράφονται  τα τραυματικά γεγονότα με τους θανάτους, την έκτακτη οικονομική αναστάτωση, την εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή και την ταραχώδη πορεία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των 90 ημερών.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από το COVID-19 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ αυξήθηκε από το χαμηλό των 50 ετών δηλαδή 3,5% στο 14,7%, το υψηλότερο επίπεδο μετά τη Μεγάλη 

Ύφεση του 2008 με 2009

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Η Goldman Sachs US Economics προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 25% πριν υποχωρήσει στο 12% στο τέλος του 2020.

-Ο δείκτης S&P 500 έφτασε στις 23 Μαρτίου να σημειώνει πτώση σοκ -34% σε 23 ημέρες διαπραγμάτευσης. 

Οι μετοχές άρχισαν να ανακάμπτουν με την ανακοίνωση της FED της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ότι θα υποστηρίξει την αγορά ομολόγων επενδυτικού βαθμού και θα ανακουφίσει τις πιέσεις ρευστότητας και φερεγγυότητας που απειλούν πολλές αμερικανικές εταιρείες. 

Το Κογκρέσο ενήργησε επίσης γρήγορα και ψήφισε το νόμο CARES που επέκτεινε την υποστήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και παρείχε εκτεταμένα επιδόματα ανεργίας σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας.

-Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 35% τις τελευταίες 46 ημέρες διαπραγμάτευσης. 

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 30 Μαΐου στις 3044 μονάδες και τώρα διαπραγματεύεται μόλις 10% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.

Ήταν ένα αξιοθαύμαστο επενδυτικό ταξίδι.

Κατά την Goldman Sachs 5 ήταν οι καταλύτες για το ράλι 

-Μια σειρά από κρίσιμες πρωτοβουλίες νομισματικής πολιτικής από την Fed.

-Μαζική δημοσιονομική ώθηση από το Κογκρέσο

-Κάμψη της καμπύλης του κορωνοιού στις ΗΠΑ

-Μια μικρή ομάδα μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ανέβασε τον δείκτη ενώ οι υπόλοιπες μετοχές υστερούσαν

-Αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όποιοι κι αν είναι οι καταλύτες, η Goldman εκτιμάει ότι ο S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα στο στόχο του για το τέλος του 2020 στις  3000 μονάδες δηλαδή περίπου 23 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του  2021. 

Η βασική πρόβλεψη EPS κερδών ανά μετοχή για το 2021 της τράπεζας για 170 δολάρια αντιπροσωπεύει ένα σενάριο εφικτό, αλλά σίγουρα αισιόδοξο και προσθέτει ότι η τρέχουσα αποτίμηση βάσει του μακροοικονομικού μοντέλου συνεπάγεται ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ομαλοποιείται σταθερά. 

Στο τέλος του 2020, ο δείκτης S&P 500 θα διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών 18 φορές την εκτίμηση EPS του 2021 και 20 φορές.

Κατά την Goldman οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις πιθανότατα θα είναι αρνητικές ή στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερες. 

Ωστόσο η ισχυρή ανάκαμψη σημαίνει ότι ο προηγούμενος στόχος για 2400 μονάδες είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

Και ενώ η στήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζει πιθανότατα διόρθωσης στο 10% (2750 μονάδες) και ενός πιθανού ανοδικού κύματος 5% (3200 μονάδες από τις τρέχουσες τιμές).

Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, συγκαταλέγονται στις κατηγορίες επενδυτών με το μεγαλύτερο περιθώριο να αυξήσουν την κατανομή σε μετοχές. 

Ταυτόχρονα, τα κεφάλαια της χρηματαγοράς δεν παρουσίασαν ουσιαστικά καμία αντιστροφή σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια που διακινήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. 

Τα περιουσιακά στοιχεία των αμοιβαίων κεφαλαίων ανέρχονται πλέον σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επενδυόσουν στις μετοχές.

Επίσης τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου όσο και οι επενδυτές λιανικής φαίνονται ήδη σχετικά αισιόδοξοι για τις τρέχουσες προοπτικές της αγοράς. 

Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τις διαδεδομένες εικασίες ότι τα hedge fund δεν έχουν συμμετάσχει στο ράλι, τα καθαρά ανοίγματα που υπολογίζονται από την GS Prime Services κατατάσσονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. 

Απίθανη η περαιτέρω άνοδος της Wall Street 

Κατά την Goldman, με βάση τα θεμελιώδη, η ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους δύο μήνες είναι απίθανο να συνεχιστεί για διάφορους λόγους 

(1) Οι προσδοκίες αύξησης των κερδών S&P 500 για το 2021 είναι εφικτές, αλλά αισιόδοξες, και οι επενδυτές θα πρέπει να δουν περισσότερες αποδείξεις ότι οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων μπορούν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.

(2) Βάσει του μακροοικονομικού μας μοντέλου, το τρέχον επίπεδο του δείκτη υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης επιβεβαιώνοντας τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς αντί να ωθήσουν για υψηλότερα επίπεδα… 

(3) Το τρέχον ράλι γενικά τροφοδοτείται από μια μικρή ομάδα μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης π.χ. Apple

Μια περαιτέρω άνοδος στον δείκτη θα απαιτήσει ευρύτερη συμμετοχή και από άλλες εταιρείες, πολλές εξ αυτών θα έχουν χαμηλότερα κέρδη το 2020 και 2021 έναντι του 2019. 

Ο σταθμισμένος δείκτης κεφαλαιοποίησης S&P 500 ανέκαμψε κατά 35% από το χαμηλό του και τώρα διαπραγματεύεται μόλις 10% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών. 

Η απόδοση του δείκτη από την αρχή του έτους είναι -6%.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι μέσες μετοχές έχουν απόδοση -13%.

Ο σταθμισμένος δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται 15% κάτω από το υψηλό ρεκόρ.

Πράγματι, η εντυπωσιακή ανάκαμψη των πέντε μεγαλύτερων μετοχών στο S&P 500 – MSFT, AMZN, AAPL, GOOGL και FB – είναι η κύρια εξήγηση για τη μεγάλη διαφορά….

Για περαιτέρω ράλι ο συνολικός δείκτης S&P 500 θα χρειαστεί την στήριξη και άλλων μετοχών.

Αυτό δεν θα συμβεί σύμφωνα με την Goldman, οι οποίοι προς το παρόν προβλέπουν άνοδο μόλις +1% για την ομάδα των 5 μεγάλων εταιριών. 

Η μέτρια ανοδική τάση για τις μεγάλες εταιρίες σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 495 εταιρίες θα πρέπει να ανακάμψουν σημαντικά.

Υπάρχουν επίσης άλλοι δύο βασικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αγορά και το ανοδικό σενάριο σύμφωνα με τη Goldman:

-Το πρώτο, είναι οι αυξημένες θέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου και των μικρών επενδυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές από τις δύο κατηγορίες επενδυτών έχουν πλέον αυξηθεί.

Δεύτερον, η απότομη συνεχιζόμενη μείωση των εξαγορών αποτελεί κίνδυνο για την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης μετοχών των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη πηγή ζήτησης για μετοχές των ΗΠΑ κάθε χρόνο σε αυτόν τον κύκλο. Ωστόσο, η πτώση των ταμειακών ροών οδηγεί σε απότομη μείωση της δραστηριότητας επαναγοράς μετοχών για το 2020. 

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 100 εταιρείες του S&P 500 έχουν αναστείλει τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, αντιπροσωπεύοντας το 40% των επαναγορών ιδίων μετοχών του 2019. 

Η Goldman προβλέπει ότι οι μικτές επαναγορές ιδίων μετοχών στον S&P 500 θα μειωθούν κατά 50% σε 371  δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 749 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. 

Οι συνέπειες της απότομης μείωσης των εταιρικών επαναγορών ιδίων μετοχών καταλήγουν σε χαμηλότερη αύξηση EPS, υψηλότερη μεταβλητότητα τιμών μετοχών και χαμηλότερες αποτιμήσεις μετοχών.

Τέλος, υπάρχουν πολλοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι για την πρόβλεψη της Goldman:

1) Οι ιατρικές εξελίξεις θα μπορούσαν να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με ένα επιτυχημένο φάρμακο ή ένα εμβόλιο θα ωθούσε τις αγορές ανοδικά, ενώ ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων θα ήταν μια απογοητευτική και αρνητική εξέλιξη. 

Οι επενδυτές αναφέρουν συχνά τον μειούμενο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ ως απόδειξη προόδου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Όμως εκτός της Νέας Υόρκης, ο κορωνοιός για τις υπόλοιπες ΗΠΑ παρέμεινε σχετικά σταθερός.

2) Οι εταιρείες μπορούν να προσλαμβάνουν λιγότερους υπαλλήλους ή με βραδύτερο ρυθμό από ότι αναμένουν οι επενδυτές. 

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, πολλές εταιρείες δανείζονται χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ύφεσης. 

Ακόμη και με χαμηλά επιτόκια, η αυξημένη εταιρική μόχλευση σημαίνει περισσότερη εξυπηρέτηση χρέους στο μέλλον και λιγότερη ελεύθερη ταμειακή ροή για να ξοδέψουν οι εταιρείες, περιορίζοντας τελικά τον ρυθμό ανάκαμψης. 

Μετά την αναστάτωση του COVID-19, οι εταιρείες επιταχύνουν τις τάσεις ψηφιοποίησης, της αυτοματοποίησης και των άμεσων προς τους καταναλωτές επιχειρήσεων. 

Αυτό το γεγονός ήταν εμφανές στα σχόλια των διοικήσεων εταιριών σε όλους τους κλάδους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανακοινώσεων στα κέρδη α΄ τριμήνου του 2020.

3) Η εμπορική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξάνεται. 

Με βάση τη θερμή ρητορική των πολιτικών στις δύο χώρες, η κατάσταση φαίνεται πιθανό να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. 

Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια συνδέεται συνήθως με χαμηλότερες αποτιμήσεις στις μετοχές.

4) Ίσως ο πιο σημαντικός κίνδυνος και πηγή αβεβαιότητας είναι οι εκλογές των ΗΠΑ που απέχουν μόλις πέντε μήνες στις 4 Νοεμβρίου 2020. 

Οι δημοσκοπήσεις επί του παρόντος δίνουν πιθανότητα 78% οι Δημοκρατικοί να ελέγξουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και  πιθανότητα 51% να ελέγξουν τον Λευκό Οίκο και μια πιθανότητα 48% να ελέγξουν τη Γερουσία. 

Ο νόμος περί φορολογικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε στα τέλη του 2017 μείωσε τον μεσαίο πραγματικό συντελεστή φόρου εταιρειών σε 19% από 27%. 

Εάν αλλάξει ο φορολογικός νόμος, θα μεταφράζεται σε μείωση 11% στις προβλέψεις EPS του 2021 (σε 150 δολάρια από 170 δολάρια και οι προβλέψεις μεταξύ των αναλυτών θα μειωθούν στα 133 δολάρια από 150 δολάρια. 

Εάν συμβεί αυτή η εξέλιξη, ο δείκτης S&P 500 θα διαπραγματεύεται 20 φορές της προσαρμοσμένης πρόβλεψης κερδών ανά μετοχή για το 2021 και της προσδοκίας των μέσων εκτιμήσεων της αγοράς 23 φορές, δηλαδή η Wall θα είναι μια ακριβή αγορά. 

Keywords
Τυχαία Θέματα