Χρήστος Σταϊκούρας: Αυξημένη προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκει η Ελλάδα

Το 1,5 δις από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως τόνισε μετά από την μόχλευση, τα κονδύλια που μπορούν να διοχετευθούν στις ΜμΕ αγγίζουν τα 4 δις

ευρώ.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να λάβει αυξημένη προκαταβολή από τους πόρους του Ταμείου, πάνω από τα 4 δις ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις ύψους 30,5 δις ευρώ και πλήρως τα 12,7 δις σε δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει -με την μόχλευση- σημαντικός επενδυτικός χώρος. «Το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα λάβουμε την προκαταβολή ύψους 13%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα δοθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η ταχύτητα, η διαφάνεια, η ανταποδοτικότητα και η άμεση βοήθεια που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα. «Θα αξιοποιήσουμε την αξιοπιστία και την δημοσιονομική ευελιξία με προσοχή έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Τον Ιούνιο η χώρα περνάει την 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τότε θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Υπουργός σημείωσε ότι 1.5 δις από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε αυτές. Οι επιχορηγήσεις θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (ορεινός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός κ.α.), στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Αυτά σε συνδυασμό με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, αλλά και το δανειακό χαρτοφυλάκιο που προβλέπει χαμηλό κόστος δανεισμού, θα βοηθήσουν στον παραγωγικό ανασχηματισμό της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο ανάκαμψης και με χρονικό ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες», σημείωσε ο Υπουργός.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργού Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2021 θα είναι 3.6%, ενώ αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, υπολογίζεται ότι θα ήταν 2.4%

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Με εγγυήσεις οι μικροπιστώσεις

Delphi Economic Forum: Παρακολουθήστε live τις ομιλίες

Keywords
Τυχαία Θέματα