Σταϊκούρας: Πρέπει να εξασφαλιστεί περισσότερη ρευστότητα-Υπό εξέταση επίδομα σε αστυνομικούς και μείωση ενοικίου σε φοιτητές

Περισσότερη ρευστότητα μετά το τέλος της κρίσης, επιπλέον στοχευμένα μέτρα για τον τουρισμό και την ακτοπλοΐα, αλλά και διευκρινίσεις για τα 800 ευρώ, τους καλλιτέχνες και τον τομέα του Πολιτισμού όπως και για τη μείωση ενοικίου, έδωσε το πρωί στην ΕΡΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δυνατότητα να δοθούν ειδικά επιδόματα

σε αστυνομικούς και υπαλλήλους καθαριότητας, ενώ σημείωσε ακόμη πως εξετάζεται και το θέμα των φοιτητικών ενοικίων.

Όσον αφορά στην επανεξέταση των πρωτοβουλιών οικονομικής στήριξης τον Μάιο, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως θα γίνει στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε και στο υγειονομικό πεδίο και των συστάσεων της ειδικής επιτροπής για τα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κοροναϊού.

Αρχές Μαΐου θα γίνουν πάντως και οι πρώτες εκταμιεύσεις των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις προς το παρόν από 70.000 επιχειρήσεις. Η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 21 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πρόβλεψη για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ύφεση 5%-10% και κάτι αντίστοιχο πρέπει να περιμένουμε και για την Ελλάδα. Απέφυγε ωστόσο να δώσει εκτίμηση για ακριβές μέγεθος συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας (που λήγει κανονικά στα τέλη Απριλίου) ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή.

Κληθείς να σχολιάσει εάν είναι για το οποίο δεν θέλουν να ακούσουν οι θεσμοί, ξεκαθάρισε πως τα πράγματα «δεν είναι έτσι» και πρόσθεσε πως δεν ξέρει από πού προέκυψαν αυτές οι πληροφορίες.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ύφεση στην Ελλάδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ 5%-10% για το 2020.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «ξέρουμε την ένταση αλλά όχι την έκταση» της κρίσης και πως «εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ύφεση 5%-10% και όλες οι χώρες θα είναι περίπου μέσα σε αυτό το εύρος» ενώ «κάθε μήνα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα κοστίζει το 2,5% του ΑΕΠ».

Keywords
Τυχαία Θέματα