Σταϊνμάιερ (πρόεδρος Γερμανίας): Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία

22:01 3/3/2022 - Πηγή: Mononews

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκτίμησε σήμερα ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ πόλεμο» στην Ουκρανία, όπου η ρωσική στρατιωτική επίθεση μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της.

Από τη Λιθουανία, όπου επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα αυτήν, ο Γερμανός πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν βλέπει ενδείξεις» ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει σύντομα.

«Θα κρατήσει πιθανότατα πολύ και πρέπει να κάνουμε υπομονή», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη στρατιωτική βάση Ρούκλα, έχοντας

στο πλευρό του τον Λιθουανό ομόλογό του.

Χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο αυτό «καταπάτηση του διεθνούς δικαίου», ο Σταϊνμάιερ καθησύχασε τις χώρες Βαλτικής που φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος της Ρωσίας εάν πέσει η Ουκρανία. «Η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ λειτουργεί χωρίς καμία επιφύλαξη», τόνισε.

«Κανείς στην ιστορία δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία (…) όπου γονείς χάνουν τα παιδιά τους, τα παιδιά χάνουν τους γονείς τους, όπου οι άνθρωποι τα χάνουν όλα», πρόσθεσε.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να περάσει «από την αποτροπή στην άμυνα». «Για αυτό μας χρειάζεται μια αλλαγή της πολιτικής θέσης και ορισμένα συγκεκριμένα μέσα», είπε. «Τα μέσα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για τις βαλτικές χώρες, ώστε ο επιτιθέμενος να λαμβάνει απάντηση μόλις αποφασίζει να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Η Τρας από την πλευρά της είπε ότι η Δύση θα πρέπει να φροντίσει ώστε τα σχέδια του Πούτιν «να αποτύχουν». Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, που είναι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, «ξέρουν τι διακυβεύεται αφού έζησαν επί μακρόν στη σκιά της επιθετικότητας της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Εμανουέλ Μακρόν: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα