Στασινόπουλος, Χαρπαντίδης, Μυλωνάς, Τρύφων: Η μεγάλη ευκαιρία της βιομηχανίας- Τι δίδαξε η κρίση

Για τη μεγάλη ευκαιρία της χώρας να αξιοποιήσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη για να ενισχύσει τη βιομηχανία και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μίλησαν χθες εκπρόσωποι βιομηχανικών κλάδων στο πλαίσιο στην ψηφιακή εκδήλωση του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms». Στην ψηφιακή εκδήλωση πήραν μέρος και οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων

Σύμβουλος, Alumil – Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Viohalco – Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος, Elpen Pharmaceutical  και  ο κ.Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος.

Όπως τόνισε ο  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων η χώρα έχει μαι δεύτερη ευκαιρία να αναπτύξει τη βιομηχανία της, μετά την αποβιομηχάνιση της δεκαετίας του 80 και δεν θα τη χάσει.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και θα μας κρίνει για ό,τι κάνουμε η ιστορία και οι επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να δουλέψει με την αγορά πλάι-πλάι για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Το κράτος είναι σύμμαχος με τον επιχειρηματία που θέλει να δημιουργήσει. Αν αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που μας έρχονται λόγω της κρίσης, από κει που δεν το περιμέναμε, τότε την κρίση του Covid-19 αν και θα είναι μια δύσκολη περίοδος, θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος». «Περιμένουμε τις προτάσεις της βιομηχανίας, για το πώς θα αξιοποιήσουμε τα πολλά κεφάλαια που περιμένουμε, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι χρόνια ουσιαστικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», τόνισε.

Η βούληση της κυβέρνησής μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια ανάκαμψης για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στη βιομηχανία θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και να ξεπεράσουμε αδυναμίες. Αδυναμίες όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, η γραφειοκρατία κ.λ.π.

Εξάλλου χθες  εγκρίθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας,  από το υπουργικό Συμβούλιο και πλέον θα λειτουργεί ένα όργανο για τη βιομηχανία το οποίο θα συμβάλει στο συζητούνται και να δίνονται λύσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης,  τόνισε: «Το Συμβούλιο το φτιάξαμε για να έχουμε μια οργανωμένη συζήτηση για τα θέματα της βιομηχανίας σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η κρίση απέδειξε τη σημασία της βιομηχανίας ακόμη και στους πιο δύσπιστους. Όλοι κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε αυτόνομοι παραγωγικά από τα παραδείγματα που είδαμε από την παραγωγή αντισηπτικών κλπ. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε βάση στη βιομηχανία, και πιστεύω ότι σήμερα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει. Σχετικά με τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ, σημείωσε «περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ και η κρίση του Covid 19, όχι μόνο δεν εμπόδισε αλλά επιτάχυνε τις επενδύσεις αυτές».

Στο σύνολό τους οι βιομήχανοι που συμμετείχαν στη συζήτηση τόνισαν την ανάγκη ο ρόλος της βιομηχανίας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να είναι κεντρικός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυτονομία της χώρας και η οικονομική ανάπτυξη.

Η βιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης με έμφαση σε στρατηγικούς κλάδους

Στην ψηφιακή συζήτηση, οι συμμετέχοντες βιομήχανοι αναφέρθηκαν στην εμπειρία της κρίσης της εμπειρίας και στις συνέπειές της για την επόμενη μέρα της βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο Πρόεδρος της Αλουμύλ κ. Γιώργος Μυλωνάς, σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πελατών τους και πέτυχαν να αντικαταστήσουν με επιτυχία Ασιάτες προμηθευτές. Σημείωσε ότι αυτή την εμπιστοσύνη θα τη ρευστοποιήσουν στο μέλλον γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη προσανατολίζονται στο να διαφοροποιήσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα με γεωγραφικά κριτήρια.

«Η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική και να προσδιορίσει σε ποιους κλάδους θέλει να έχει μεγαλύτερη καθετοποίηση λόγω των χαρακτηριστικών της χώρας ώστε να έχει απόλυτη αυτονομία», σημείωσε ώστε να μην έχει ζητήματα τροφοδοσίας. «Δεν μπορεί να γίνει καθετοποίηση σε όλους τους κλάδους, μπορεί όμως να γίνει σε στρατηγικούς κλάδους για τους οποίους η βιομηχανική μας πολιτική θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα».

«Η ελληνική βιομηχανία έχει  δυναμισμό  και μεγάλα σχέδια  και η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου για τη βιομηχανία ήταν ένα όνειρο πριν μερικά χρόνια που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, επιτέλους  εστιάζουμε στη βιομηχανία » σημείωσε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Viohalco στην ψηφιακή εκδήλωση του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms».

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, αναφερόμενος στην κρίση, σημείωσε ότι σήμερα, «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο ανταγωνισμός είναι πιθανό να ενταθεί στην εξέλιξη αυτής της κρίσης και οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κάθε πλεονέκτημα. Στις συνθήκες αυτές ήρθαν στο προσκήνιο όλες οι αδυναμίες που έχει η ελληνική παραγωγική διαδικασία, η απουσία κινήτρων για καινοτομία, τα θέματα ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τη βιομηχανία ώστε να ανταποκρίνεται η πολιτεία στις ανάγκες.

Ωστόσο υπάρχουν και ευκαιρίες γιατί στην Ελλάδα, τόνισε, υπάρχει ένα οικοσύστημα που παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα από διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που εξάγονται επιστρέφοντας έσοδα της τάξης των 26-27 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από τον τουρισμό».

«Μια χώρα πρέπει να φροντίζει να έχει ένα παραγωγικό οικοσύστημα ως παράγοντας μείωσης και του ρίσκου της οικονομίας της για να μπορεί να διαχειρίζεται τις κρίσεις» σημείωσε.

Θεόδωρος Τρύφων: Η κρίση δίδαξε τη σημασία της εγχώριας παραγωγής

O Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος, Elpen Pharmaceutical σημείωσε ότι η κρίση που περνάμε  θέτει σε αμφισβήτηση το μοντέλο αποβιομηχάνισης που έχει ακολουθήσει η Ευρώπη, επιλέγοντας να εξαρτάται από χώρες χαμηλού κόστους εκτός Ευρώπης. Τώρα περισσότερο από ποτέ γίνεται κατανοητό, πόσο σημαντική είναι η εγχώρια παραγωγή.

Στον τομέα παραγωγής γενοσήμων μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει μεταφερθεί στην Κίνα και στην Ινδία. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε 30 παραγωγικές μονάδες γενοσήμων και γι αυτό μέσα στην κρίση είχαμε τις λιγότερες ελλείψεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και οι ελληνικές βιομηχανίες πραγματοποιούσαν εξαγωγές στην Ευρώπη. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και προβλήματα και πρέπει να τα προσδιορίσουμε για να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα.

Χρήστος Χαρπαντίδης: Να μπει η βιομηχανία στο κέντρο του αναπτυξιακού μοντέλου για την επόμενη μέρα

Ο κ.Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας, τονίζοντας ότι η έρευνα και η ανάπτυξη, η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στο DNA της βιομηχανίας και ότι για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να καινοτομεί συνεχώς. Το 35% των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία προέρχεται από τη βιομηχανία και όσο επενδύουμε στην καινοτομία θα αναπτύσσεται η βιομηχανία. Το θέμα είναι να έχουμε τη βιομηχανία στο κέντρο του αναπτυξιακού μοντέλου για την επόμενη μέρα.

Στην ανάγκη καινοτομίας αναφέρθηκε και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται μια βιομηχανική πολιτική που να θέτει τις βάσεις ανταγωνιστικότητα και επενδύσεων για τη δημιουργία νέων κλάδων και καινοτομίας. Ο μεγαλύτερος πελάτης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι η βιομηχανία, που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για τα καλύτερα μηχανήματα που αξιοποιούν δεδομένα και διασυνδέονται.

«Πρέπει να μελετήσουμε ποιοι κλάδοι και δραστηριότητες μας λείπουν με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες στην προστιθέμενη αξία. Μέχρι σήμερα ο τουρισμός και η ενέργεια είναι οι κλάδοι που ασχολούμαστε ενώ πρέπει να δούμε τί γίνεται και με τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και να δώσουμε έμφαση και σε αυτά».

«Κάνω έκκληση σε όλους τους παράγοντες της αγοράς, να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα  που μπορεί να προσδώσει στη χώρα η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα