ΣτΕ: «Πράσινο φως» στον ΟΛΠ για λειτουργία ναυπηγείου στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος είναι επιτρεπτή, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας,»ανάβοντας» στον ΟΛΠ το πράσινο φως για την ίδρυση του.

Η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 766/2020 απόφαση, έκανε δεκτή την αίτηση του ΟΛΠ και ακύρωσε την προ διετίας

απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών που είχαν μπλοκάρει τη λειτουργία ναυπηγείου στο Πέραμα.

Παράλληλα το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας για νέα κρίση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δεν έλαβαν υπόψη τους νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή εγκαταστάσεων που παράγουν κατά την λειτουργίας τους υψηλούς ήχους (οχλούσες εγκαταστάσεις).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι ο ΟΛΠ υπέβαλε αίτημα εγκατάστασης ναυπηγείου ενώπιον της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδιας αρχής για τη χορήγηση αδειών.

Συγκεκριμένα, ζητούσε να του επιτραπεί η κατασκευή εγκαταστάσεων για “ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών αναψυχής και αθλητικών σκαφών, διάλυση πλοίων και σκαφών, κατασκευή, επισκευή και συντήρηση τμημάτων πλοίων και σκαφών”, σε υφιστάμενο υπαίθριο χώρο που είχε παραχωρηθεί στον ΟΛΠ από το Δημόσιο με την από 13.2.2002 σύμβαση.

Το αίτημα του ΟΛΠ απορρίφθηκε από την περιφέρεια Αττικής με το σκεπτικό ότι επίμαχη δραστηριότητα κατατάσσεται στην υψηλή όχληση και σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμοι 3325/2005 και 4155/2013), «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής».

Στη συνέχεια απορρίφθηκε και η ενδικοφανής προσφυγή του ΟΛΠ στην αρμόδια επιτροπή του ν. 3982/2011.

Σύμφωνα με το ΣτΕ η ερμηνεία όρων της σύμβασης παραχώρησης ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης ναυπηγείου από την πλευρά του ΟΛΠ, στην περιοχή του Περάματος «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής, της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών».

Παρέμβαση όπερ του Δημοσίου και κατά του ΟΛΠ είχαν κάνει στο ΣτΕ ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και διαφορές Ανώνυμες Εταιρείες του Περάματος και γειτονικών περιοχών, οι οποιες δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα