Στέλιος Πέτσας για κλειστές δομές: Εξαντλήσαμε τον διάλογο, δεν θα κάνουμε πίσω

Εξαντλήσαμε τον διάλογο για τα κλειστά κέντρα με τις τοπικές κοινωνίες και τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο διάλογος είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και πως η κυβέρνηση είχε αναπτύξει όλο το σχέδιό της που περιελάμβανε και τις κλειστές δομές. «Επί δύο μήνες περίπου συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς […], προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές» είπε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε

πως «δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές».

«Κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Εξήγησε ότι οι περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες.

«Επομένως, αυτή τη στιγμή με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα» είπε.

Παρά την στάση της Περιφέρειας Β.Αιγαίου, η οποία διέκοψε κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους. Συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση.

Η αποσυμφόρηση των νησιών

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι μέχρι στιγμής έχουν φύγει περίπου 9.000 άτομα από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και ότι απομένει να φύγουν άλλα 11.000 άτομα για να υλοποιηθεί ο στόχος απομάκρυνσης συνολικά 20.000 ατόμων.

Επίσης, είπε ότι υπάρχουν άλλες δύο βαλβίδες αποσυμπίεσης του προβλήματος στα νησιά: Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η αύξηση του αριθμού ατόμων που επιστρέφουν. «Επιταχύνουμε τη διαδικασία, χτίσαμε το κανάλι επιστροφής, χωρίς αντιρρήσεις από τη γειτονική μας χώρα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Κάθε Παρασκευή, έχουμε πει, κάνουμε επιστροφές. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020».

Τέλος, σημείωσε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά μόνο τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Δεν αφορά καμία άλλη περιοχή, γιατί, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σε ένα νησί είναι πιο περιορισμένες οι περιοχές, στις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία τέτοια κλειστή δομή. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση, να επιταχθούν άλλες περιοχές. Έχει ληφθεί πρόνοια ώστε στις κλειστές δομές να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να μην υπάρχει αυτή η αναρχία που υπάρχει σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα