Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή ενέκρινε η Παρευξείνια Τράπεζα

Τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού των χρηματοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας, που κατευθύνονται σε δραστηριότητες πιο θετικές για το κλίμα, ώστε αυτό να φτάσει τουλάχιστον στο 30%, αποφάσισε το Συμβούλιο Διευθυντών του διακρατικού τραπεζικού ιδρύματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εγκρίνοντας τη νέα Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή.

Η

στρατηγική αυτή, που αντανακλά το όραμα και την προσέγγιση της Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά και πέραν αυτής, στοχεύει ακόμα στη σταδιακή μείωση των καθαρών εκπομπών (CO2), που προκύπτουν στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με στόχο τον μηδενισμό τους έως το 2050 και στην ένταση των προσπαθειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, των κρατών-μελών της, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να υιοθετήσουν ορθές πρακτικές.

«Η στρατηγική προβλέπει κατά βάση τη μετατόπιση των χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων προς δραστηριότητες πιο θετικές για το κλίμα, καθώς και την ενίσχυση των δυνητικά θετικών για το κλίμα συνεργειών από τις χρηματοδοτήσεις της. Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα στοχεύει στη βέλτιστη ευθυγράμμιση των χρηματοδοτήσεών της με τις προτεραιότητες των κρατών- μελών για το κλίμα» υπογραμμίζεται.

Οι θεσμοί χρηματοδότησης της ανάπτυξης (DFIs), όπως η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης (Παρευξείνια) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας τις οικονομίες πιο φιλικές προς το κλίμα και πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ 2018 και 2019, οι DFIs, διμερείς και πολυμερείς, κινητοποίησαν κεφάλαια ύψους άνω των 194 δισ. Δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις σχετικές με το κλίμα.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-‘ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από τη Moody’s.

Διαβάστε επίσης:

Eξοικονομώ – Αυτονομώ: Κατά €10 εκατ. ενισχυμένος ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου

Το πραγματικό μέγεθος της κλιματικής αλλαγής: Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τους παγετώνες της Ισλανδίας

LEROY MERLIN και ΗΡΩΝ ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πεδίο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα