Συνάντηση Δένδια – Αλ Σίσι στο Κάιρο: Στο επίκεντρο η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών

Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας και Αιγύπτου και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Κάιρο σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Αμέσως

μετά ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri), με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

FM @NikosDendias cordially received by #Egypt President @AlsisiOfficial in #Cairo-strong ties reaffirmed, further strengthening coop in focus/Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με Πρόεδρο Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi στο Κάιρο-ισχυροί δεσμοί,περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας στο επίκεντρο pic.twitter.com/LjbgpoYVtB

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 18, 2020

Νίκος Δένδιας στην εφημερίδα Al-Ahram: Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται λόγω Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο του στην εφημερίδα Al-Ahram αναφέρει πως η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας κι εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου, ενώ υπενθυμίζει πως «η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ιερά Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».

«Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση» επισημαίνει.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται», καθώς η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, τόσο με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σάρατζ της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα, μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία» σημειώνει ο κ. Δένδιας και συμπληρώνει πως η επεκτατική κι αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πρόσφατη πρόταση του προέδρου Αλ-Σίσι, που η Ελλάδα με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτησε, και προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της «ηγεμονικές» επιδιώξεις»

Ωστόσο ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως ευελπιστεί η επίσκεψή του να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα άλλωστε με τις συνομιλίες του κ. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρή, συνεδριάζουν οι Τεχνικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα