Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Παραμένουν τα σύννεφα – Δεν κλείνει το παράθυρο του διαλόγου

Τα χαμόγελα μετά την χθεσινή κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα σημάδι. Μπορεί από την συνάντηση οι δύο ηγέτες να συμφώνησαν ότι διαφωνούν, όμως το παράθυρο του διαλόγου έμεινε ανοικτό. Άλλη ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει.

Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού ο Ερντογάν πριν ακόμη καθίσει στο τραπέζι είχε διαμηνύσει ότι θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χώρων δεν συζητούνται με τρίτες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ανοιχτά τα θέματα, κόντρα στην υψηλών τόνων ρητορική

της Τουρκίας, ενώ η απόφαση για συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μια ένδειξη ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να βρίσκονται σε διάλογο.

Όσον αφορά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από ελληνικής πλευράς οι πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος να δώσει το κείμενο που έχει υπογραφεί, ενώ την ίδια ώρα η δημόσια αποδοκιμασία από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν την συμφωνία άκυρη, αυξάνει την πίεση προς την Τρίπολη.

Στόχος των πιέσεων αυτών είναι να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία, χωρίς, βέβαια, να θέλει κανείς την Τουρκία «εκτός πλαισίου».

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την συνάντηση, που διήρκεσε 1,5 ώρα, έγινε μια ανοικτή, ειλικρινή και δύσκολη συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε παράνομη λέγοντας ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Επίσης, έθεσε το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό.

Η δήλωση Μητσοτάκη

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε.

Πιθανότερη ημέρα για την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) είναι η Τρίτη.

Στήριξη από Μακρόν

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της συνόδου του NATO, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή η συναίνεση με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας. «Σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας, δεν βλέπω την πιθανότητα συναίνεσης για το θέμα αυτό. Όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ μας για αυτό» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα