Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των τουρκικών assets – Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ οι traders για την τουρκική λίρα

Προς το χειρότερο διήμερο πτωτικό σερί των τελευταίων 20 χρόνων οδεύει το τουρκικό χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζεται η περιδίνηση της αγοράς στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόλυσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας το σαββατοκύριακο.

Οι μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και σήμερα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναγκάστηκε, για μία ακόμη φορά, να διακόψει τη συνεδρίαση. Μετά την επανέναρξη των συναλλαγών, οι απώλειες περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό και η

τουρκική λίρα έδειχνε να σταθεροποιείται κοντά σε χαμηλά ρεκόρ.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Τόσο οι τουρκικές μετοχές όσο και η τουρκική λίρα έχουν μετατραπεί από ένα από τα καλύτερα «στοιχήματα» στις αναδυόμενες αγορές στα assets με τις χειρότερες επιδόσεις, μετά την απόφαση Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας. Το γεγονός αυτό πυροδότησε φόβους για πιθανή ανάκληση των ορθόδοξων πολιτικών του Αγκμπάλ, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να σημειώσει τη χειρότερη «βουτιά» που έχει κάνει ποτέ μετά τη νομισματική κρίση που γνώρισε η χώρα το 2018.

«Είναι μέρες δύσκολες για να είναι κανείς μακροπρόθεσμος επενδυτής», δήλωσε ο Haydar Acun, managing partner της Marmara Capital. «Οι ρευστοποιήσεις πανικού είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιες μέρες», πρόσθεσε.

Σφυροκοπούνται οι τράπεζες

Οι ξένοι επενδυτές έχουν σημαντική παρουσία στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας και οι τραπεζικές μετοχές πρωτοστάτησαν στην υποχώρηση. Erdemir και Garanti έχαναν 4% και 9,9% αντίστοιχα, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε απώλειες άνω του 9%.

Πέρυσι, το τουρκικό χρηματιστήριο είχε έναν από τους τρεις κορυφαίους γενικούς δείκτες που παρακολουθεί το Bloomberg, με όρους τοπικού νομίσματος. Μετά τις απώλειες αυτής της εβδομάδας, βρίσκεται πλέον ουραγός στην ίδια ομάδα.

Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ για την τουρκική λίρα

Από την πλευρά της, η τουρκική λίρα κάλυψε μέρος των απωλειών της την Τρίτη, κερδίζοντας 0,4%, στις 7,7727 λίρες ανά δολάριο, αφού έφτασε να χάνει 15% τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, οι traders στα παράγωγα εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ποτέ για το νόμισμα από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στο mononews: «Προσοχή για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία»
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα