Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα – Τι φοβίζει φορείς και ειδικούς

Το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα, συζητήθηκε σήμερα στην τακτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Να

σημειωθεί ότι σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, αλλά και ειδικοί του τομέα της Υγείας, έκρουσαν «κώδωνα κινδύνου» για το ενδεχόμενο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες λόγω των φαινομένων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με αφορμή τον εορτασμό των Απόκρεων, αλλά και της Καθαράς Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει, αναφερόμενη στα περιστατικά ακραίου συνωστισμού πολιτών με αφορμή την τελευταία ημέρα εορτασμού του τριωδίου.

«Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα, αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ», τόνισε η υφυπουργός για τα κρούσματα κορονοϊού που μπορεί να δούμε τις επόμενες μέρες, λέγοντας πως έρχεται δύσκολη εβδομάδα.

Η υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.

Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου.

Από την πλευρά των ιδιωτών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), Σέργιος Σταμπουλούς, είχε δηλώσει προ ημερών στο mononews.gr ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε «ανοιχτή» επικοινωνία με το υπουργείο για οποιαδήποτε συνεργασία και εκφράζει τη διαχρονική διαθεσιμότητα των κλινικών – μελών του να συνδράμουν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΣΕΚ έχουν, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, σταθεί σημαντικοί αρωγοί στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της COVID-19 παρέχοντας συνεχή υποστήριξη στο Υπουργείο Υγείας ανάλογα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες. Στο σύνολό τους τα νοσοκομεία του ΣΕΚ έχουν διαθέσει, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να διευκολυνθεί ο εθνικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, αριθμός ο οποίος έφτασε περί τις 120 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και 43 στη Θεσσαλονίκη κατά τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα αιχμής. Αντίστοιχα, διετέθη μεγάλος αριθμός κλινών για non-COVID περιστατικά τόσο στην Θεσσαλονίκη κατά το 2ο κύμα της πανδημίας, όσο και στην Αθήνα κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, ενώ νοσοκομεία του Συνδέσμου συνέδραμαν και εξακολουθούν να συνδράμουν στην εφημερία νοσοκομείων του Δημοσίου κατά τα διαστήματα πίεσης του συστήματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Πιθανή κορύφωση της πανδημίας αυτήν την εβδομάδα

Για κορύφωση της πανδημίας την εβδομάδα που έρχεται έκανε λόγο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20 Μαρτίου και μετά, υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας, αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανακάκης ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ.

Σπάει τα «κοντέρ» ο δείκτης θετικότητας

Για πρώτη φορά μέσα στο 2021 ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας υπερέβη το «όριο ασφαλείας» που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί (4%). Με 45.000 τεστ ανά ημέρα, ανήλθε κατά την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,5%, αποτυπώνοντας τη μεγάλη αύξηση των νέων διαγνώσεων ανά την επικράτεια.

Την Κυριακή (15/3), μάλιστα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καταγράφοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Σύμφωνα με το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 1.626 νέα κρούσματα, που διαγνώστηκαν από το σύνολο  18.823 μοριακών ελέγχων και rapid tests, ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 8,64%, έναντι του 4,66% την περασμένη Κυριακή ( 7/3).

Στο «μάτι του κυκλώνα»  βρίσκονται κυρίως πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι τα Γιάννενα, η Λάρισα κ.ά..

Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, έχει πια ξεπεράσει τα 2.100 ανά ημέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 20.000. Τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν άτομα 25-55 ετών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Ράπτη: «Υγειονομική βόμβα» εν εξελίξει το κλείσιμο του Τριωδίου – Έρχεται δύσκολη εβδομάδαΚορονοϊός: Σπάει τα «κοντέρ» ο δείκτης θετικότητας – Δωρεάν testing στους χώρους εργασίας
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα