Τα discounts βλάπτουν σοβαρά το Χρηματιστήριο!

Δεν υπακούει ούτε στην κατακρήμνιση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που πλέον κινείται στα ιστορικά χαμηλά του 1,26%, ούτε στις θετικές συστάσεις και αναφορές των ξένων για τις τράπεζες και τις εισηγμένες το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το κόστος δανεισμού γίνεται φθηνότερο για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα ξεκινούν

να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία με στεγαστικά δάνεια (Eurobank) και οι επενδυτές φαίνεται να κάθονται στις αποδόσεις του 45% (σ.σ. σε επίπεδο γενικού δείκτη) από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με την αγορά ο λόγος ανησυχίας των επενδυτών εδράζεται όχι στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης και μήπως αυτές δεν τύχουν της έγκρισης των δανειστών. Άλλωστε, οι αναφορές αυτές ανήκουν στο παρελθόν από την στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια. Πραγματικός λόγος ανησυχίας είναι τα discounts.

Η αγορά έχει κατακλυστεί από φήμες ότι η περαιτέρω μετοχοποίηση των ΕΛΠΕ, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα. Η αύξηση κεφαλαίου της Lamda ακούγεται ότι θα γίνει στα επίπεδα των 7 ευρώ. Χαμηλά θα γίνει και η αύξηση κεφαλαίου της Πανγαία.

Επίσης, η ρευστότητα δεσμεύεται για να τοποθετηθούν οι επενδυτές στις ομολογιακές εκδόσεις, πριν από τρεις μέρες στα ΕΛΠΕ και την ερχόμενη Τρίτη (εκτός απροόπτου) στα ΕΛΠΕ.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με την αγορά συνήθως λαμβάνουν χώρα όταν το Χρηματιστήριο έχει βρει τον δρόμο του και όχι σε φάση ανάταξης. Δηλαδή, πρώτα εδραιώνεται η αντίδραση και στη συνέχεια τα επί μέρους για την άντληση της ρευστότητας. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι 870 μονάδες άντεξαν, όπως φάνηκε δύο μέρες.

Πλέον η αγορά κάνει πράξεις κάτω από τις 870 με τις συναλλαγές, αστείες, έπειτα από μιάμιση ώρα συνεδρίασης, στα 16 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δεν έχουν βρει ρυθμό στο ταμπλό, αφού η Alpha υποχωρεί στο 1,71 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύεται οριακά στα 2,68 ευρώ, η Eurobank υποχωρεί νωχελικά, στα 0,849 ευρώ και η Πειραιώς, διαπραγματεύεται στα όρια των 3 ευρώ.

Αμετάβλητες η Aegean, η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και η Grivalia, ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις σε ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, παρά τη νέα επένδυση στις ΗΠΑ με δύο αιολικά, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ και βεβαίως Ελλάκτωρ όπου, μετά τα χθεσινά κέρδη, επέστρεψαν οι πωλητές.

The post Τα discounts βλάπτουν σοβαρά το Χρηματιστήριο! appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα