Τα οφέλη της συμφωνίας Πειραιώς – Intrum: Τι είπαν Μεγάλου – Έρικσον

Την εμπειρία των 100 χρόνων που διαθέτει στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, φιλοδοξεί να μεταφέρει στην ελληνική αγορά, ο σουηδικός όμιλος Intrum μέσω της συνεργασίας με την τράπεζα Πειραιώς για τη διαχείριση του συνόλου των απαιτήσεων.

Η Intrum Hellas, όπως ονομάζεται η εταιρεία που έχει δημιουργήσει ο σουηδικός όμιλος σε συνεργασία με την τράπεζα

Πειραιώς, η οποία διατηρεί ποσοστό 20% στη νέα εταιρεία, θα αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ μέσω της συμφωνίας που έχει δεκαετή διάρκεια με δυνατότητα επέκτασης.

Εξηγώντας τη στρατηγική της Intrum, ο επικεφαλής του ομίλου Μάικλ Έρικσον που επισκέφθηκε την Αθήνα με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε με έμφαση ότι η παρουσία της στην ελληνική αγορά έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στόχος είναι η υποβοήθηση της τράπεζας Πειραιώς στην αποτελεσματική διαχείριση των NPEs. «Ήρθαμε για να μείνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στην Ευρώπη, που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες, μεταξύ αυτών την Ιταλία και την Ισπανία και τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, μέσω εξαγορών δύο χαρτοφυλακίων.

Κλειδί ωστόσο για την εδραίωση της θέσης του στην ελληνική αγορά είναι η συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς μέσω της δημιουργίας κοινής εταιρείας servicing, η αποτίμηση της οποίας ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση σουηδικού ομίλου στη χώρα μας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα το 2019».

Εκτός από τη συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, η τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζει μέσω της συμφωνίας σημαντική ελάφρυνση των λειτουργικών της εξόδων μέσα από τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα, ενίσχυση των λειτουργικών της εσόδων από τη προσδοκώμενη βελτίωση των εισπράξεων, καθώς και την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Το άμεσο κεφαλαιακό όφελος από τη συμφωνία για την Τράπεζα Πειραιώς προσδιορίζεται στις 75 μονάδες βάσης, ενώ στο σκέλος της οργανικής κερδοφορίας το όφελος έχει υπολογιστεί στα 115 εκατ. ευρώ έως το 2021 και περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται για την Τράπεζα Πειραιώς η απόσχιση της μονάδας καθυστερήσεων (RBU) και αφού προηγουμένως συνυπολογιστεί και το κόστος που θα καταβάλει η τράπεζα ως προμήθεια στην Intrum για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.

Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά να αξιοποιήσει το μηχανισμό «Ηρακλής» και το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει με ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων στεγαστικών και μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, η διαδικασία για την τιτλοποίηση του οποίου ξεκινά άμεσα. Ο σουηδικός όμιλος μπορεί, όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου να διασφαλίσει θετικότερη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί, αυξάνοντας και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το τμήμα των δανείων που θα δοθούν προς πώληση.

Συνολικά η τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δις ευρώ έως το 2021, προγραμματίζει τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό μέρος από τα τιτλοποιούμενα δάνεια θα παραμείνουν στα βιβλία της τράπεζας με τη μορφή ομολόγων που θα εκδοθούν, η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των δανείων, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές ότι οι τιτλοποιήσεις δεν θα έχουν επίπτωση στα κεφάλαιά της, αλλά και για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές για εκείνο το τμήμα των δανείων που θα μεταβιβαστεί.

The post Τα οφέλη της συμφωνίας Πειραιώς – Intrum: Τι είπαν Μεγάλου – Έρικσον appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα