Τα πέντε σημεία στα οποία «κολλάει» η ρύθμιση οφειλών στα ταμεία

Πέντε σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία από τους 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι αιτήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότεροι λόγοι είναι η καθυστέρηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των εισφορών κυρίως του 2018, αλλά και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μεταφερθεί το σύνολο των οφειλών των επαγγελματιών

στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο είναι υπεύθυνο για να τρέξει η ρύθμιση. Κι όλα αυτά ενώ ήδη η ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών περίπου 38 δισ. ευρώ τρέχει ήδη έναν μήνα και είχε εξαγγελθεί τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν φρόντισε να υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να τρέξει η ρύθμιση με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.

Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των ασφαλισμένων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αδύνατο να οριστικοποιηθούν τα τελικά ποσά που θα καταβάλλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, γνωρίζει τα «κενά» που υπάρχουν, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε 120 δόσεις άνοιξε στις 21 Μαΐου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες είναι τα εξής:

– Δεν έχουν οριστεί οι ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2017 και 2018 με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν οφειλές τα συγκεκριμένα έτη να μην μπορούν να υπολογίσουν το πραγματικό ποσό που χρωστούν.

Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι ένας επαγγελματίας μπορεί να εντάξει τα χρέη του 2018 στη νέα ρύθμιση, τα χρέη αυτά δεν είναι ακόμα τα τελικά, καθώς έχουν υπολογισθεί με βάση το δηλωτέο εισόδημα του 2016 και όχι του 2017.

Όταν εκκαθαρισθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα του 2017, θα προκύψει για πολλούς επαγγελματίες είτε ένα χρεωστικό υπόλοιπο, είτε ένα πιστωτικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί το ύψος της δόσης που καταβάλλει ο οφειλέτης.

Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει το σύνολο των οφειλετών, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι όσοι και αγρότες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι η οριστικοποίηση των ποσών με βάση το εισόδημα του 2017 θα γίνει άμεσα και τα ακριβή ποσά θα γνωστοποιηθούν στο Κέντρο για να υπολογιστούν σωστά οι δόσεις αποπληρωμής.

– Δεν έχει μεταφερθεί και πιστοποιηθεί στο ΚΕΑΟ το σύνολο των οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Κέντρου δεν έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των ασφαλισμένων, αλλά και των εισφορών που οφείλουν, κυρίως από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί από το πρώην ΤΣΑΥ και οι μηχανικοί από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ δυσκολεύονται να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς δεν έχουν «ανέβει» στην πλατφόρμα οι συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η ρύθμιση και να οριστεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οφειλέτες ανεξάρτητα απασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) μετά την αρχική αίτηση ένταξης στη ρύθμιση στο ΚΕΑΟ πρέπει να απευθυνθούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, προκειμένου να λάβουν ενημερωτικό με τις οφειλές τους.

Όπως καταγγέλλουν στο mononews.gr, οι υπηρεσίες των ταμείων καθυστερούν πάρα πολύ να δώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Για το ταμείο των μηχανικών απαιτούνται περίπου 10 ημέρες για να λάβει κανείς ενημερωτικό σημείωμα, ενώ στην περίπτωση των δικηγόρων και των γιατρών ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 10 ημέρες.

Παρόμοια προβλήματα, σε μικρότερο βαθμό, παρατηρούνται και στον ΟΑΕΕ. Για την επίλυση του θέματος οι ασφαλισμένοι απευθύνονται με επίσκεψη τους στον ΕΦΚΑ.

– Δεν είναι ενημερωμένα ακόμη και τα μητρώα ασφαλισμένων στο εκάστοτε ταμείο.

Κυρίως στο ΤΣΑΥ (γιατροί) και το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) παρατηρείται το φαινόμενο να μην εντοπίζονται μητρώα και στοιχεία ασφαλισμένων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί ο οφειλέτης να μην έχει καν πρόσβαση στην πλατφόρμα ρύθμισης.

– Δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη οι οφειλές στο ΚΕΑΟ για να ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος της ρύθμισης.

Το ΚΕΑΟ καθυστερεί να βεβαιώσει τις οφειλές με συνέπεια να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση της ρύθμισης και η έκδοση της σχετικής απόφασης.

– Δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι σε ποιες περιπτώσεις να επιλέξουν το επανυπολογισμό της οφειλής τους και σε ποιες όχι. Κι αυτό γιατί το σύστημα δεν σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις την απώλεια στη σύνταξη από τον υπολογισμό του εν λόγω τμήματος ασφάλισης με βάση τις ελάχιστες εισφορές του κατώτατου μισθού.

Αυτό δυσχεραίνει πολύ την επιλογή από τους ασφαλισμένους, οι οποίο καλούνται να αποφασίσουν για το μελλοντικό τους εισόδημα χωρίς να έχουν όλα τα δεδομένα.

Η σύγχυση είναι μεγαλύτερη για όσους αυτοαπασχολούμενους οφειλέτες είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και οφείλουν λιγότερα από 15.000 ευρώ. Και αυτό γιατί με τον επανυπολογισμό είναι δεδομένο ότι θα περιοριστούν δραστικά οι οφειλές τους, αλλά δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τελικά η μηνιαία σύνταξή τους μετά την παρακράτηση και των οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως 31.12.2018, έχοντας έκπτωση στους τόκους και στις προσαυξήσεις κατά 85%.

Κατόπιν επιλογής του ασφαλισμένου μπορούν να επανυπολογιστούν οι οφειλές από 1.1.2002 έως 31.12.2016 με βάση το εισόδημα που είχαν την εκάστοτε χρονιά και ελάχιστη βάση υπολογισμού των κατώτατο μισθό που ίσχυε στις 31.12.2018, δηλαδή 586,08 ευρώ.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ.

Οι οφειλές για τα έτη 2017 και 2018 εντάσσονται χωρίς επανυπολογισμό.

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οι οφειλές των αγροτών έως 31.12.2018, για τους οποίους όμως δε μπορεί να γίνει επανυπολογισμός των δόσεων καθώς οι εισφορές που κατέβαλαν ήταν μικρότερες από αυτές που προβλέπονται από τον κατώτατο μισθό.

Η έκπτωση στα πρόσθετα για τους αγρότες θα είναι 100% και η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Πορεία ρύθμισης οφειλής

Όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο και τις θερινές διακοπές, λειτουργούν ανασταλτικά στην ένταξη στη ρύθμιση οφειλών σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καταγραφεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 4 εβδομάδες εφαρμογής της ρύθμισης έχουν ενταχθεί 43.000 οφειλέτες, 72.000 έχουν υποβάλει αίτηση και άλλοι 72.000 βρίσκονται σε αναμονή ένταξης στη ρύθμιση.

Όσον αφορά τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές των εργαζομένων τους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση περίπου 18.000. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί περίπου 762 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών που εντάχθηκαν σε ρύθμιση, είναι κυρίως εργοδότες και επιχειρήσεις που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ, οι οποίες ανέρχονται ξεπερνούν τα 545 εκατ. ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) έχουν μικρότερη συμμετοχή έως τώρα στη ρύθμιση, καθώς έχουν οριστικοποιήσει την ένταξή τους στις 120 δόσεις μόλις 19.000 οφειλέτες με χρέη ύψους 159 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μικρότερη είναι η συμμετοχή των αγροτών, καθώς από τους 341.000 οφειλέτες που εμφανίζονται στη φετινή έκθεση του ΚΕΑΟ, μόνο οι 3.800 από αυτούς εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

The post Τα πέντε σημεία στα οποία «κολλάει» η ρύθμιση οφειλών στα ταμεία appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα