Τα ψέματα του Νίκου Παππά για τους «ελληνικούς» δορυφόρους και τις επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ

Τους δορυφόρους αλλοδαπής εταιρείας και τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας οικειοποιείται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, προκειμένου να παρουσιάσει έργο.

Σε ενημερωτικό σημείωμα και βίντεο με το οποίο επιχειρείται απολογισμός των πεπραγμένων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι δύο δορυφόροι που εκτόξευσε η Ελλάδα (!) επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για ευρυζωνικά δίκτυα, τα αγροτικά

δίκτυα και 315 εγκεκριμένα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) προϋπολογισμού άνω των 870 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα οι δύο εμπορικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι αποτελούν ιδιοκτησία της HellasSat, που ανήκει στην αραβική Arabsat, η οποία ουδεμία σχέση έχει με ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το όφελος της Ελλάδας από τους δορυφόρους αυτούς είναι ότι διατηρεί την γεωστατική τροχιά που κατοχύρωσε στο διάστημα, εκχωρώντας την στην HellasSat, στην εταιρεία αυτή εργάζονται Έλληνες επιστήμονες και έχει το δικαίωμα χρήσης ορισμένων αναμεταδοτών.

Αυτό που δεν είπε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είναι αν έχει αξιοποιήσει η χώρα το σύνολο των αναμεταδοτών που έχει στη διάθεσή της και πώς.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται σε επενδύσεις 4 δισ. ευρώ ως το 2022.

Το έργο ΣΔΙΤ, Ultra Fast Broadband, που έχει προκηρυχθεί μόλις πριν ένα μήνα είναι προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα θα πρέπει να το συνεισφέρουν ιδιώτες. Μέχρι τα 4 δισ. υπάρχει μια απόσταση, όπως και να το δει κανείς.

Ο κ. Παππάς αναφέρει συχνά αυτό το νούμερο. Υποθέτουμε ότι συνυπολογίζει τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Όμως, οι ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα, ανεξαρτήτως του τι πράττει η εκάστοτε κυβέρνηση, διαφορετικά απλώς θα πάψουν να υπάρχουν (όσες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σταμάτησαν να επενδύουν είτε έκλεισαν είτε αγοράστηκαν και συγχωνεύτηκαν). Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με πρώτον τον ΟΤΕ πραγματοποιούν κάθε χρόνο επενδύσεις και αυτό συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κατά τα άλλα το Ultra Fast Broadband έχει ακόμα πολύ δρόμο. Το κρίσιμο, εφόσον υιοθετηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, θα είναι το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Ο κ. Παππάς αναφέρεται με καμάρι και στο έργο Rural Broadband (τα αγροτικά,  όπως ονομάζονται δίκτυα στην περιφέρεια, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ) το οποίο σε ένα τμήμα του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ σχεδιάστηκε και ξεκίνησε πολύ πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Έτυχε να το παραλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, («315 εγκεκριμένα έργα ΤΠΕ» λέει το υπουργείο), τα λιγοστά δηλαδή έργα που υλοποιήθηκαν (η έγκριση μόνον δεν αρκεί προφανώς) παραμένει το ερώτημα γιατί εφόσον υπάρχουν κονδύλια ΕΣΠΑ το ΥΨΗΠΤΕ χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μειδιούν με νόημα όταν αναφέρονται στα Ψηφιακά…

Τα συνθήματα κυριάρχησαν στην πολιτική που άσκησε το ΥΨΗΠΤΕ. Με τη συνδρομή ορισμένων στελεχών του υπουργείου ορισμένες δράσεις, όπως π.χ. το Super Fast Broadband (επιδότηση ευρυζωνικής σύνδεσης) προχώρησαν. Αλλά μέχρι εκεί. Ειδικά στα Ψηφιακά η τετραετία χάθηκε με την γενική γραμματεία να περιορίζεται  σε αποσπασματικές κινήσεις περιορισμένης εμβέλειας και αποτελεσματικότητας. Την ίδια στιγμή η προώθηση των ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η όποια πρόοδος σημειώνεται στα τηλεπικοινωνικά δίκτυα νέας γενιάς οφείλεται στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που θα μπορούσε ίσως να κάνει τη διαφορά θα ήταν η επίλυση του αδειοδοτικού για τις κεραίες.

Το σχέδιο νόμου ετοιμάστηκε και όσοι το έχουν δει από την τηλεπικοινωνιακή αγορά συμφωνούν ότι έχει γίνει ουσιαστική δουλειά.

Ο κ. Παππάς επέλεξε να το κρατήσει στο συρτάρι του, φοβούμενος στελέχη κόμματός του που κατεβάζουν τις κεραίες, σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, αντί να συμβάλουν στην εφαρμογή του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους πολίτες και δεν εμποδίζει τις επενδύσεις.

The post Τα ψέματα του Νίκου Παππά για τους «ελληνικούς» δορυφόρους και τις επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα