Τα σχέδια της κυβέρνησης για το πακέτο των 22,5 δισ. ευρώ – Μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Ανάπτυξη 1 με 2% το χρόνο σηματοδοτεί η πρόταση της Κομισιόν στο σκέλος που αφορά στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που έλαβαν αργά χθες το μεσημέρι την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και την επεξεργάζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, «πρόκειται για πολλά χρήματα, η κατανομή των οποίων θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και πέρα από τις προβλέψεις».

Το μεγάλο παζάρι μεταξύ των αρχηγών κρατών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει και η καθοριστική μάχη, αναμένεται για

τις 19/6, όπου και η Σύνοδος Κορυφής. Τα ίδια στελέχη τόνιζαν με νόημα στο  mononews.gr ότι ακόμα και τα 2/3 από τα 22,5 δισ. ευρώ που είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, δηλαδή περί τα 16 με 17 δισ. ευρώ, μπορούν να δώσουν στην χώρα για τα επόμενα χρόνια, ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1 – 2% σε σχέση με τις προβλέψεις που υπάρχουν για την Ελλάδα.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του  κράτους, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θ. Σκυλακάκης, μέχρι αργά το βράδυ επεξεργάζονταν το πακέτο με τις προτάσεις της κυρίας Φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που θα λάβει η χώρα μας δεν θα είναι one off. Το πιθανότερο σενάριο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι α) να δίδονται σε ετήσιες δόσεις με την μορφή επιχορήγησης, και β) η διάθεσή τους, θα ξεκινήσει το 2021, όπου και θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ανάλογα με την ετήσια δόση που θα έχει συμφωνηθεί σε δεύτερο στάδιο από το Eurogroup.

Για τα κεφάλαια αυτά δεν θα υπάρχουν «ποινές», δεν θα υπάρχουν μνημόνια και αναφορά  με το παραμικρό στις Βρυξέλλες.

Επίσης, στην πρόταση της Κομισιόν, ορίζεται το που θα διατεθούν τα κεφάλαια αυτά. Μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε επενδύσεις για να πάρουν οι οικονομίες και η οικονομία της χώρας μας μπροστά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται λόγος στην πρόταση – κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διάθεση τω ν κεφαλαίων αυτών στην πράσινη ανάπτυξη, στην βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών της χώρας, σε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Διότι οι διαπραγματεύσεις επί της πρότασης δεν έχουν καν ξεκινήσει, να καλυφθούν τρύπες στον προϋπολογισμό που αφήνει η πανδημία. Για παράδειγμα, με τα κεφάλαια αυτά, το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φόρων τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα φυσικά πρόσωπα με πρόσχημα το χτύπημα της πανδημίας.

«Το ζήτημα είναι να μπουν τα λεφτά. Ξοδεύοντας τα χρήματα αυτά, τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλασιαστικά. Δημιουργούνται φόροι, από τους ανθρώπους που θα πιάνουν νέες δουλειές, πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν προσωπικό, αύξηση της κατανάλωσης από τους πολίτες που θα έχουν δουλειές και θα αμείβονται. Ο πολλαπλασιαστής και το προφανές όφελος για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλο».

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση των αγορών για το πακέτο της Κομισιόν που αφορά στο χώρα μας ήταν μεγάλη. Ο τουρισμός ανοίγει νωρίτερα κατά 15 μέρες στη χώρα μας, η πρόταση της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για το  recovery της ελληνικής οικονομίας, η προσδοκία ανακοπής της ύφεσης μετά την άρση του lockdown μεγάλη, σχολιάζουν με τη σειρά τους τραπεζικές πηγές.  Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου να κλείσει με κέρδη  3,91%, ο τραπεζικός κλάδος υπεραντέδρασε με άνοδο 10,2% , το ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 1,56%  και το αντίστοιχο 5ετές σε… 0,90%, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 2,5 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα