Τα στοχευμένα μέτρα είναι πράγματι η ορθή πολιτική

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο πανικός δεν έχει θέση.

Η πίεση στα ομόλογα ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Η οικονομική λογική που έχει επικρατήσει στην τελευταία τριακονταετία δεν εγκαταλείπεται εύκολα ούτε από τις θεωρητικούς υποστηρικτές της ούτε από τους εκτελεστές της.

Με τον πληθωρισμό στο 5%-6% έχει επικρατήσει αναστάτωση. Για πολλούς το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ουσιαστικά εξαφανίστηκαν το 1990.

Στο άγνωστο, η ανθρώπινη αντίδραση

είναι να προστρέξει στην παράδοση που γνωρίζει. Κόντρα σε κάθε οικονομική λογική – διότι ουσιαστικά δεν έχει παρατηρηθεί πίεση από την πλευρά των μισθών – προκύπτει έτσι η τυφλή αντίδραση της αντιμετώπισης ενός φαινομένου της πραγματικής οικονομίας (γεωπολιτικό παιγνίδι ενέργειας) με νομισματικά μέσα.

Αν αυτή η αντίδραση υιοθετηθεί και επεκταθεί, θα είναι και η καμπάνα θανάτου των μονεταριστών.

Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν επίσης αναμενόμενη. Πως θα εγκαταλείψει σε μία νύχτα δοξασίες δεκαετιών; Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα δεν πρέπει να προωθήσουν, τώρα, με αποφασιστικότητα, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτό το σκέλος η προτροπή του ΔΝΤ είναι ορθή.

Ψυχραιμία επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Christine Lagarde δεν πτοείται ούτε από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ (όπου και πάλι η FED δεν δείχνει να βιάζεται τόσο πολύ), ούτε από τα σημάδια πανικού που εκπέμπει η Τράπεζα της Αγγλίας. «Περίμενε και θα δεις» είναι η θέση της.

Οι αγορές, βέβαια, κυνηγούν το άμεσο κέρδος. Προσπαθούν να προκαταλάβουν τις πιθανές κινήσεις σε επίπεδο κεντρικής τράπεζας. Στην προσπάθεια τους αυτή, αρκετές φορές, η προσδοκία αυτοεκπληρώνεται. Αν, όμως, η ψυχραιμία διατηρηθεί, τα επιτόκια συγκρατηθούν με μία κοινή προσπάθεια όλων των κεντρικών τραπεζών και οι κυβερνήσεις δεν βιαστούν να λάβουν περιοριστικά μέτρα, τότε ο κίνδυνος μίας νέας ύφεσης και – ακόμη χειρότερα—ενός νέου στασιμοπληθωρισμού θα απομακρυνθεί.

Ειδικά για την Ελλάδα, η ανάγκη να υπάρξει λελογισμένη δημοσιονομική διαχείριση είναι επιτακτική. Πολλοί ψέγουν την κυβέρνηση πως δεν κάνει περισσότερα. Έχουν λάθος, Τόσο το 1978/9 όσο και – ιδιαίτερα—το 1973/4, το «περισσότερο» κατέληξε σε υψηλό πληθωρισμό. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν υπήρξε διότι το χρέος ήταν μικρό.

Σήμερα αυτό δεν ισχύει, όπως όλοι γνωρίζουν.

Ορθά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με στοχευμένα μέτρα. Τα γενικά (αύξηση του βασικού μισθού, κατάργηση ή μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα) ενέχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν είναι σίγουρο ότι το όφελος θα περάσει στον πολίτη και θα επιφέρουν διαμαρτυρίες από την Ε.Ε.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι μία λύση, αλλά κι εδώ η άμεση επιδότησή των ευάλωτων νοικοκυριών είναι προτιμότερη. Το ψηφιακό κράτος μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά ώστε τα χρήματα να φτάσουν στους σωστούς παραλήπτες.

Είναι σίγουρο ότι η αντιπολίτευση θα κάνει πάρτι. Μιλώντας, δε, εκ του ασφαλούς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα παίξει τα ήδη γνωστά του παιγνίδια και με τον κλέφτη και με τον αστυνόμο.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στην χαραγμένη ρότα της. Θα μπορούσε, όμως, να βελτιώσει την έκταση και την ποιότητα της ενημέρωσης προς τους πολίτες.

Διαβάστε επίσηςΟ νέος Ψυχρός Πόλεμος ήδη ξεκίνησε

Keywords
Τυχαία Θέματα