Τεχνικές ακροβασίες – Αβέβαιο μέλλον

Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς συνεχίζει να παραμένει αδύναμη και εύθραυστη. Η αφαίρεση από τον Δείκτη MSCI των τριών τραπεζικών μετοχών αλλά και του ΤΙΤΑΝΑ  με εφαρμογή μέχρι τέλος μήνα, αλλά και η μείωση της βαρύτητας του Ελληνικού χρηματιστήριου, μόνο ως αρνητικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί. Σε συνδυασμό και με την ειλημμένη απόφαση του Κρατικού Νορβηγικού ταμείου Γενεών, να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις τίτλων, προς ενίσχυση της Νορβηγικής οικονομίας, μας  προετοιμάζει για μια δύσκολη χρηματιστηριακή συνέχεια, με δεδομένες τις σημαντικές

θέσεις που κατέχει σε πλήθος Ελληνικών εισηγμένων εταιριών.

Επιπλέον η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και των Ελληνικών τραπεζών αυξάνουν τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ακόμα και αν προσπαθήσουν με ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους να πείσουν για το αντίθετο.

Σε μάκρο-οικονομικό επίπεδο τα ανακοινωθέντα στοιχεία Μαρτίου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τα ίδια ισχύουν και για την Αμερικάνικη οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχουσα την ανεργία.

Η κεντρικές τράπεζες κάνουν ότι μπορούν σε παροχή ρευστότητας, προειδοποιώντας για τα χειρότερα με ποιο πρόσφατο δείγμα την χθεσινή απαισιόδοξη εμφάνιση του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη. Η ασυνεννοησία, οι καθυστερήσεις  και τα πισωγυρίσματα της πολιτικής ηγεσίας της  Ε.Ε. καλά κρατούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, με κύριους υπαίτιους τους Γερμανούς και τους «συν αυτώ» συνήθεις ύποπτους.

Η Ελληνική οικονομία παρά το ισχυρό πλήγμα, προσπαθεί με γρήγορο ρυθμό να ανατάξει όσες περισσότερες λειτουργίες της μπορεί, με σημαντικότερη την στόχευση στον Τουρισμό και τους παρεμφερείς κλάδους (Μεταφορές –Εστίαση).  Όμως προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η ταχύτητα & συνεπώς και ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος. Το πλήθος και η δυσκολία των πρωτοκόλλων λειτουργίας, αλλά και η έλλειψη ενός συγκροτημένου πανευρωπαϊκού σχεδίου, δεν μας καθησυχάζει για τον βαθμό επιτυχίας .

Παρά ταύτα, οι ενέργειες της ΕΚΤ κρατούν την Ελληνική ομολογιακή αγορά σε κατάσταση ηρεμίας και σε σχέση με μια βδομάδα το επιτόκιο του 10-ετους ομολόγου κινείται ελαφρώς πτωτικά  πέριξ του 2,10%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται, εμφανίζοντας τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την  ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους. Η νέα περίπτωση προβληματικού ισολογισμού  (ΜΛΣ) – που για τους θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης υποψιάζονταν την προβληματική εικόνα της πάνω από ένα έτος- αποτελεί  «καρφί» στην  νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, αλλά και  στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς.

 Έτσι Το Ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται τεχνικά σε κρίσιμη καμπή. Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του, αλλά και των Ελληνικών τραπεζών, αυξάνουν τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ακόμα και αν προσπαθήσουν με ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους να πείσουν για το αντίθετο. Η αρνητική σχέση ανοδικών – καθοδικών τίτλων & οι χαμηλοί όγκοι, εγείρουν μεγαλύτερες ανησυχίες για την αγορά.

Επιβεβαιωμένη διάσπαση της ζώνης 590- 585 μονάδων του Γενικού Δείκτη, θα αυξήσει και θα επιταχύνει τις πιέσεις, με αυξημένες πιθανότητες προσέγγισης των 544 μονάδων. Τα ενδιάμεσα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 580, 564, 544 & 530 μονάδες.  Αντίστοιχα οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 595, 605 &  614 μονάδες. Όμως μόνο κίνηση άνω των 645 μονάδων μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα την αρνητική τεχνική εικόνα.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η έγκυρη διάσπαση των 1410 μονάδων ανοίγει τις ορέξεις για στόχο πέριξ των 1295 μονάδων. Ενδιάμεσες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1370 & 1325 μονάδων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1425, 1450 & 1475 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 1555-1560  μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, μεσοπρόθεσμα.

Και οι τράπεζες παρουσιάζουν αρνητικότατη τεχνική εικόνα. Η διάσπαση των πρόσφατων χαμηλών τους, (ΑΛΦΑ 0,535 – ΕΥΡΩΒ 0,30 – ΕΤΕ 1,00 & ΠΕΙΡ 1,10), μας ανησυχεί και μας προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής τους κίνησης. Μόνο κλείσιμό πάνω από τα αναφερθέντα επίπεδα με φίλτρο 3 ημερών θα μας αλλάξει την εκτίμηση μας.

Συμπερασματικά, παρά την διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη αρνητική εκτίμηση μας. Τα προβλήματα παραμένουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αν η ρευστότητα δεν οδηγηθεί τάχιστα στις επιχειρήσεις και τα πρωτόκολλα επανέναρξης είναι δύσκολα και κοστοβόρα..

 Όμως σε κάθε κρίση σημαντικές ευκαιρίες δημιουργούνται και ως τέτοιες αντιλαμβανόμαστε μετοχές που στα αποτελέσματα τους το 2019 αλλά και το Α’ τρίμηνο του 2020 παρουσιάζουν υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

 Με δεδομένη την δυσκολία :

πλήρους & άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας (κυρίως του τουριστικού τομέα)την αδυναμία ανίχνευσης της επίδρασης της πανδημίας, στον κύκλο εργασιών των εταιριώντην ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα, αλλά &Τις πιθανότητες αύξησης των κρουσμάτων του covid-19, από την χαλάρωση των μέτρων

 συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, όποτε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Keywords
Τυχαία Θέματα