Τέλος εποχής για τα φθηνά στεγαστικά

Ο ένας στους δύο δανειολήπτες  που παίρνει στεγαστικό δάνειο «κλειδώνει» σταθερό επιτόκιο (ποσοστό 51%), δανείζεται κατά μέσο όρο 73.000 ευρώ και επιλέγει να το αποπληρώσει μέσα σε 20 χρόνια.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος όπως δημοσιεύθηκαν στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μάλιστα επισημαίνεται πως οι τράπεζες ακολουθούν «συνετές πρακτικές δανεισμού», και σύμφωνα με τους δείκτες μέτρησης του κινδύνου,

 το  75,1% των νέων στεγαστικών κατατάσσονται στο «πράσινο», είναι δηλαδή χαμηλού κινδύνου καθώς οι δανειολήπτες έχουν  επαρκές εισόδημα και ικανοποιητική ικανότητα εξυπηρέτησης δανείου. Το 23,1% των εκταμιεύσεων δανείων βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και χαρακτηρίζονται ως μεσαίου κινδύνου, και μόλις το 1,8%  ταξινομούνται στο «κόκκινο» και είναι υψηλός ο κίνδυνος να «σκάσουν».

Οι δανειολήπτες σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ επιλέγουν πλέον σταθερό επιτόκιο μέχρι τη λήξη του δανείου τους καθώς πριν ακόμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δώσει το σήμα ανόδου των επιτοκίων, η αύξηση καταγράφεται στην πορεία του euribor.

Να σημειωθεί ότι το  euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια «εκλεισε» χθες  στο -0,38%, και έχει αυξηθεί κατά 0,19 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του έτους ππου ήταν στο -0,57%, ενώ και το euribor 12 μηνών πέρασε τον περασμένο Απρίλιο και πάλι σε θετικό έδαφος και χθες βρέθηκε στο 0,240%.

Οι δανειολήπτες σπεύδουν να «κλειδώσουν» σταθερά επιτόκια για τα στεγαστικά τους, καθώς η τιμολόγηση αλλάζει σχεδόν καθημερινά, καθημερινά και σε σχέση με ένα χρόνο πριν έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 0,75 της μονάδας. Πέρυσι  τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν στο 2,8% και σήμερα διαμορφώνονται στο 3,4% με 3,5%.  Για παράδειγμα  σε στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια αύξηση του επιτοκίου κατά 1% θα αυξήσει τη μηνιαία δόση του κατά 50 ευρώ.

Προς το παρόν το  κυμαινόμενο επιτόκιο είναι χαμηλότερο –σε σχέση με το σταθερό- σήμερα, ωστόσο ουδείς μπορεί να έχει ασφαλή πρόβλεψη που μπορεί να φτάσει και με ποια ταχύτητα θα  αυξάνεται. Ένα χρόνο πριν το euribor 12 μηνών ήταν στο -0,50% και τώρα στο +0,240%.

Σε ότι αφορά τις χορηγήσεις των νέων δανείων με εγγυήσεις σε ακίνητα, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνεται πως το 2021:

-Οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα παραμένουν χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος (782 εκατ. ευρώ το 2021) όσο και σε σύγκριση με τo επίπεδο προ της δημοσιονομικής κρίσης.

-Τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν μία σταδιακή αυξητική τάση των εκταμιεύσεων.

-Η ανάλυση των βασικών δεικτών που «μετράνε» πόσο κινδυνεύει να «σκάσει»ένα δάνειο (δηλαδή το ύψος του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου, το εισόδημα και την ικανότητα αποπληρωμής)  δείχνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν έως τώρα συνετές πρακτικές δανεισμού.

 Το μέσο ύψος των δανείων που εκταμιεύθηκαν πέρυσι διαμορφώθηκε στις 73.200 ευρώ, με  το  43% των νέων δανειακών συμβάσεων να έχει διάρκεια αποπληρωμής ως 20 χρόνια, το 38% μέχρι 35 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα το 4ο τρίμηνο πέρυσι  ανήλθαν σε 256,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και υπεγράφησαν 3.444 νέες δανειακές συμβάσεις

Στο σύνολο του 2021 οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 781,7 εκατ. ευρώ και υπεγράφησαν 10.685 νέες δανειακές συμβάσεις. Το 2021 η μέση εκταμίευση δανείου ανήλθε σε 73,2 χιλιάδες ευρώ.

Το μερίδιο αγοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσον αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικών ακινήτων ανήλθε σε 95,3%, οι μικρότερες τράπεζες και οι συνεταιριστικές είχαν  μερίδιο αγοράς 3,6% και 0,7% αντίστοιχα και οι ξένες τράπεζες μόλις το 0,4%. Τέλος, το μερίδιο αγοράς των υποκαταστημάτων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε σε 0,4%.

Οι περισσότερες εκταμιεύσεις (97%) προορίζονται για αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικών ακινήτων προς εκμίσθωση.

Διαβάστε επίσης

Κόκκινα δάνεια: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων – Η μεγάλη εκκρεμότητα για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ

Alpha Bank: Στόχος η διοχέτευση νέων πόρων άνω των €8 δισ. στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία

Εθνική Τράπεζα: Νέα επενδυτικά προϊόντα σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική

Keywords
Τυχαία Θέματα