Όλο το σχέδιο Μητσοτάκη – Σταϊκούρα: Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης, ταχύτερη μείωση των εισφορών – Ερωτηματικά για την μείωση των φόρων

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και πλήρης κατάργησή της το 2021, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Σίγουρος για την πορεία της οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στον ALPHA, δηλώνοντας πως θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και  πως «θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης

εντός του 2020». Επ’ αυτού είπε ότι είναι άδικος φόρος και «πιστεύω ότι μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως».

Για την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα είναι στο 3% και πως η κυβέρνηση πιστώνεται ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ναι μεν είχε προγραμματιστεί το 2020 να ολοκληρωθεί η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, ωστόσο αυτό μπορεί να μην γίνει, καθώς υπάρχει η δεύτερη σκέψη αντί να γίνει αυτό να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί.

Ο στόχος παραμένει, στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, να έχει μειωθεί στο 20% ο συντελεστής φόρου για τις επιχειρήσεις, αλλά στο νέο σενάριο η μείωση από το 24% στο 20% θα γίνει μονάδα μονάδα. Στο 23% σε πρώτη φάση, στο 22% το επόμενο έτος, μέχρι να φτάσει στο 20%, χωρίς να αποκλείεται ταχύτερος βηματισμός εάν τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Τέλος επιτηδεύματος

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει την μείωση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον κατά 30% – 50% μέσα στο 2020. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση δεν έχει αναλογικότητα και επιβάλλεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κλιμακώνεται δε από τα 650 ευρώ για ατομικές εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες 800 ευρώ το χρόνο για τουριστικές επιχειρήσεις σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους 1000 ευρώ το χρόνο για επιχειρήσεις σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης.

Το μέτρο φέρνει στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο έσοδα τα τάξης των 390 εκ ευρώ. Ο στόχος είναι και αυτή η επιβάρυνση να εξαλειφθεί πλήρως με μια πρώτη δόση το 2020 και μια δεύτερη το 2021.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση θα έχει πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.

Πώς θα γίνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τα σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι δύο:

– Πλήρης απαλλαγή για εισοδήματα έως 15.000 – 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα επόμενα κλιμάκια.

– Μεγάλη μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για τις κλίμακες έως 20.000 ευρώ και μικρότερη μείωση για τα επόμενα κλιμάκια.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να ισχύσει αναδρομικά η (όποια) μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019, τα οποία θα φορολογηθούν εντός του 2020.

Ωστόσο, εάν ισχύσει αναδρομικά, τότε ενδέχεται οι μειώσεις να είναι χαμηλότερες για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Τι ισχύει σήμερα 

Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Επίσης οι συντελεστές φορολογίας ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

.

Keywords
Τυχαία Θέματα