Θαλάσσιος τουρισμός: Συμφωνούν όλοι στην κατάργηση της γραφειοκρατίας – Διαφωνίες με την απελευθέρωση των ναύλων με ξένα πλοία αναψυχής
Ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή η διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις.
Οι επισημάνσεις των πλοιοκτητών πλοίων αναψυχής ποικίλουν σε αυτό τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η γραφειοκρατία και να απλουστευθούν οι διαδικασίες είσπλου και απόπλου, ενώ ζητούνται διευκρινίσεις
Ωστόσο, διαφωνία υπάρχει σχετικά με το αν τα πλοία αναψυχής με ξένη σημαία θα μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα επαγγελματικά ταξίδια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως τα πλοία αναψυχής με ξένη σημαία να μπορούν να ναυλώνονται για 21 ημέρες τον χρόνο, ενώ όλοι οι επαγγελματίες του χώρου που διαθέτουν πλοία αναψυχής με ελληνική σημαία αντιδρούν σφόδρα, επισημαίνοντας ότι θα διαλυθεί ο στόλος με ελληνική σημαία και θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, οι πλοιοκτήτες με ξένη σημαία ζητούν την πλήρη απελευθέρωση με το επιχείρημα ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και των τοπικών κοινωνιών.
Αλλά, ας δούμε ενδεικτικές απόψεις των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τα πλοία αναψυχής.
Η Αγγέλα Ταβιανάτου, υποστηρίζει την άποψη να καταργηθεί η υποχρέωση κατάπλου (εκτός αν πρόκειται για άφιξη εκτός των συνόρων της ΕΕ), ενώ τονίζει ότι εντός της επικράτειας της ΕΕ να μην απαιτείται δήλωση απόπλου ή κατάπλου. Όσον αφορά στην θεώρηση ναυτιλιακών εγγράφων, προτείνει: Η έκδοση της ΕΠΣΕΠΑ, όταν επινοήθηκε είχε έναν και μόνον έναν σκοπό: Να μην χρειάζεται η μεταφορά των ναυτιλιακών εγγράφων εκτός του πλοίου, καθώς οι ναυλωτές τα ξεχνάνε στο πρώτο καφενείο που θα βρεθούν. Επομένως, για απόπλου στην έναρξη ναύλου να χρειάζεται το ναυλοσυμφώνου και η ΕΠΣΕΠΑ και τίποτε άλλο. Εδώ να αρχίζει και εδώ να τελειώνει η σχέση ναυλωτή και λιμενικής αρχής. Όλα τα υπόλοιπα είναι άχρηστη και βλαβερή και παράνομη – σύμφωνα με τα προσωπικά δεδομένα – γραφειοκρατία, για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η Τζίνα Πολέμη, τονίζει ότι με το υπο διαβούλευση Νομοσχέδιο το οποίο αναμενόταν επι σειρά ετών προκειμένου να γίνει ανάπτυξη του yachting στην Ελλάδα, αλλά και διότι θα έπρεπε να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την Κοινοτική Νομοθεσία που αναφέρει ελεύθερες θαλάσσιες μεταφορές, είναι πολλά βήματα μπροστά, όμως τονίζει: Υπάρχει όμως στο άρθρο 8 ο χρονικός περιορισμός των 21 ημερών που θα πρέπει να απαλειφθεί τελείως. Δεν υπάρχουν όρια παραμονής, δεν υπάρχουν όρια «εκμετάλλευσης» του πιο κερδοφόρου τομέα τουρισμού αλλά και της ανάπτυξής του. Ακύρωση λοιπόν του χρονικού ορίου παραμονής των ξένων επαγγελματικών σκαφών στην Ελλάδα, θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στους ναυτικούς μας με την μόνιμη παραμονή τους στην Χώρα μας αλλά και αύξηση του κύκλου εργασιών στα Ναυπηγεία μας και στους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτά. Η Κυβέρνηση έχει μόνο θετικό πρόσημο από την είσπραξη άμεσου ΦΠΑ στα ναυλοσύμφωνα αλλα και εμμέσου από το τις υπηρεσίες.
Η Περιφέρεια έχει υποστεί πλήγμα τα τελευταία έτη από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον covid, είναι καιρός να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Επίσης, τονίζει ότι οι διαδικασίες αναγγελίας άφιξης στα σκάφη πάνω από 45 μέτρα και 300 κοχ ,απλά δημιουργούν φόρτο εργασίας σε όλους και ειδικότερα στα Λιμενικά στελέχη, που ούτως η άλλως δεν επαρκούν, για να τα παρακολουθούν. Θα πρέπει να ακυρωθεί ως υποχρέωση στα ιδιωτικά σκάφη.
Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά ενός ιστιοφόρου σκάφους μέχρι 12 μέτρα από νηολόγιο σε λεμβολόγιο και να υπολογίζεται στις μεταβολές ενός σκάφους καθώς και οποιοσδήποτε φόρος σε ιδιωτικά λαμβάνοντας υπόψιν την παλαιότητα .
Ο Β. Αντωνιάδης, τονίζει ότι τα επαγγελματικά σκάφη μετα από κάποια χρόνια χρήσης μετα πωλούνται ώστε με τα κεφάλαια αυτά να γίνει η προμήθεια νέων σκαφών. Την μεταπώληση δυσχεραίνει η παραμονή του σκάφους στα νηολόγια που επιφέρει δυσβάσταχτη ταλαιπωρία στον νέο ιδιοκτήτη και ως εκ τούτου τα σκάφη εγγεγραμμένα στο νηολόγιο έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα, άρα η πρόβλεψη για μεταγραφή των σκαφών στα ΒΕΜΣ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
Ο Νικόλαος Μπούγος, ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τους ορισμούς και προτείνει και θέτει ερωτήματα:
Σύμβαση Ολικής Ναύλωσης: Γιατί περιορίζει την δυνατότητα ενσωμάτωσης στην ναύλωση των παρεπόμενων υπηρεσιών όπως παροχή υπηρεσιών κατάδυσης, σκι, SUP, κλπ. Επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο: περιορισμός ατόμων μέχρι 49; Χρειάζεται διευκρίνιση.
Σύμβαση ολικής Ναύλωσης: παραχώρηση χρήσης εν όλω. Επανεξέταση.
Υποχρεωτικές ημέρες ναύλωσης. Πρόβλεψη για τις περιπτώσεις Force Majeure, όπως πανδημίες (COVID – lock down).
Μεταφορά υποχρέωσης ημερών ναύλωσης στην νέα πλοιοκτησία. Αν ευθύνη της προηγούμενης πλοιοκτησίας να μην ανακαλείται η άδεια του επαγγελματικού σκάφους αλλά πρόβλεψη κυρώσεων στην προηγούμενη πλοιοκτησία είτε ως φυσικό είτε ως νομικό πρόσωπο..
Στο e-ναυλοσύμφωνο θα μπορούσαν να γίνουν validate ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα του σκάφους για το απόπλου εκ των προτέρων και για ισχύ συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με ένα QR code ο ναυλωτής σε έλεγχο θα μπορούσε να παρουσιάζει στο smartphone ή tablet την σύμβαση χωρίς εκτυπώσεις.
Στην εφαρμογή του e-ναυλοσύμφωνου θα μπορούσαν να γίνουν validate ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα του σκάφους για το απόπλου εκ των προτέρων και για ισχύ συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στην αρχή της περιόδου ναύλωσης. Αποσυμφόρηση των κατά τόπους λιμεναρχείων και πλήρης ψηφιακή εφαρμογή του απόπλου.
Ψηφιακή υποβολή δήλωσης κατάπλου: ποιος την δηλώνει; Ο ναυλωτής; ο πλοιοκτήτης ή ο εκναυλωτής; ποιο το όφελος; αν αναγκαίο θα πρέπει να γίνεται ψηφιακά (άμεση αναχώρηση ναυλωτών, καιρικές συνθήκες, κλπ).
Ο Νίκος Σύμπουρας, επισημαίνει ότι το Yachting είναι για την Ελλάδα προνομιακός τομέας του τουριστικού μας προϊόντος αφού αποτελεί αναβαθμισμένο από πλευράς εσόδων και κερδοφορίας είδος τουρισμού, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή στη Μεσόγειο, ενώ προσελκύει υψηλού εισοδηματικού προφίλ επισκέπτες με σημαντική εισφορά στην οικονομία των περιοχών που επισκέπτονται και προσθέτει: Το κόστος όμως ναύλωσης τουριστικών πλοίων – πέραν των άλλων προβλημάτων ανταγωνιστικότητας (π.χ υψηλό συγκριτικό κόστος Μαρίνων) -, επιβαρύνεται και από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Το ποσοστό αυτό είναι άδικο και υπερβολικό: όλες οι σημαντικές ανταγωνιστικές αγορές (Τουρκία, Ιταλία, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία κα) έχουν ΦΠΑ από 0% έως μέγιστο 13%. Αλλά και αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα (τουρισμός – διαμονή, μεταφορές) έχουν ΦΠΑ 13% και επομένως είναι ακατανόητη η εφαρμογή του ΦΠΑ 24% στο Yachting. Θα πρέπει λοιπόν για λόγους ανταγωνιστικότητας στον σημαντικό αυτό τομέα του τουριστικού μας προϊόντος, να θεσμοθετηθεί άμεσα ενιαίο επίπεδο ΦΠΑ 13%.
Ο Γεράσιμος Πετράτος, υποστηρίζει ότι τα ναυταθλητικά ιστιοφόρα σκάφη ανοιχτής θάλασσας είναι μια κατηγορία σκαφών τα οποία έχουν ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης προδιαγραφών και εξοπλισμού, εξυπηρετούν την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού στην κατηγορία της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας και για τον σκοπό αυτό έχουν την στήριξη της πολιτείας, αν και όχι όσο θα έπρεπε και τονίζει: τα κριτήρια χαρακτηρισμού των ιστιοφόρων σκαφών αναψυχής σε ναυταθλητικά είναι ήδη δεδομένα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν φαίνεται να λαμβάνεται επαρκώς υπ’ όψιν, ότι κάποια από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελματικών.
Ο Ηρακλής Καπόπουλος, ζητά την άμεση κατάργηση του φόρου χωρητικότητας για τα ιδιωτικά σκάφη αφου αποτελεί φόρο που προκύπτει από την επαγγελματική χρήση των σκαφών, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ιδιωτικά τα οποία δεν παράγουν κέρδος κατά την χρήση τους. Επίσης τονίζει ότι είναι ανάγκη να καταργηθεί το ΤΕΠΑΗ. Άλλωστε ο φόρος αυτός, τονίζει, ως ανταποδοτικός δεν τεκμηριώνεται από την χρήση των σκαφών, αφού ως γνωστόν η χρήση των λιμένων σε όλη την επικράτεια δεν παρέχεται πλέον δωρεάν αλλά πληρώνεται από τα σκάφη ανά διανυκτέρευση.
Επίσης ζητά να δοθεί η δυνατότητα για τα μικρά ιδιωτικά σκάφη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σοκ: Νέα μετάλλαξη του στελέχους «Όμικρον» εντοπίστηκε στη Σουηδία
- Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας
- Στη φόρα οι εταιρείες που παραβιάζουν τα μέτρα Covid - Κατασχέσεις για τα πρόστιμα στους 60άρηδες
- Ερντογάν: Δεν είναι βιώσιμο έργο ο EastMed – Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας
- Δωρεάν rapid tests για Covid-19 σε 157 σημεία την Τετάρτη
- Νέο φορέα συστήνουν οι ελληνικές εταιρίες σφραγιστικών και συγκολλητικών υλικών
- Σουηδία: Χωρίς αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό η είσοδος στη χώρα
- «Σεισμός» στην αγορά του gaming - Η Microsoft προς εξαγορά της Activision για 70 δισ. δολάρια
- Η κυβέρνηση εξετάζει νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για εστίαση και μικρές επιχειρήσεις
- ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ακολουθούν έναν δρόμο επικίνδυνο για τη δημοκρατία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Στα «μανταλάκια» τα ονόματα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για την COVID
- Θαλάσσιος τουρισμός: Συμφωνούν όλοι στην κατάργηση της γραφειοκρατίας – Διαφωνίες με την απελευθέρωση των ναύλων με ξένα πλοία αναψυχής
- Super deal από τη Microsoft: Εξαγοράζει την Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολαρίων
- Ποιος είναι ο Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που εμπιστεύονται στο κόκκινο χαλί από την Nicole Kidman μέχρι την Scarlett Johansson;
- Ένωση Λιμένων: Το 2022 έτος επανεκκίνησης για την κρουαζιέρα
- Ο Πολάκης καλεί σε συγκέντρωση υπέρ Βαξεβάνη – ΝΔ: Σε επικίνδυνο δρόμο Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ
- Βρετανία: Αισιόδοξος ο υπ. Υγείας για τον άμεσο περιορισμό των μέτρων κατά της Όμικρον
- ΕΒΕΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ένταξη νεοφυών γυναικείων επιχειρηματικών ομάδων
- ΣΕΤΕ: Αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων
- Τελευταία Νέα Mononews
- Θαλάσσιος τουρισμός: Συμφωνούν όλοι στην κατάργηση της γραφειοκρατίας – Διαφωνίες με την απελευθέρωση των ναύλων με ξένα πλοία αναψυχής
- Super deal από τη Microsoft: Εξαγοράζει την Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολαρίων
- ΣΕΤΕ: Αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων
- Ο Πολάκης καλεί σε συγκέντρωση υπέρ Βαξεβάνη – ΝΔ: Σε επικίνδυνο δρόμο Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ
- Στα «μανταλάκια» τα ονόματα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για την COVID
- Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Ένωση Λιμένων: Το 2022 έτος επανεκκίνησης για την κρουαζιέρα
- Βρετανία: Αισιόδοξος ο υπ. Υγείας για τον άμεσο περιορισμό των μέτρων κατά της Όμικρον
- ΕΒΕΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ένταξη νεοφυών γυναικείων επιχειρηματικών ομάδων
- Ποιος είναι ο Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που εμπιστεύονται στο κόκκινο χαλί από την Nicole Kidman μέχρι την Scarlett Johansson;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μεγάλο deal στο gaming για τη Microsoft: Εξαγορά της Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολ.
- Μετά το 2024 η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού
- Στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ για funds και χωρίς σχεδιασμό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Ο παγκόσμιος τουρισμός κατέγραψε ελάχιστη ανάκαμψη το 2021
- Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων
- ΑΣΕΠ 2022: Εξι προκηρύξεις για 1.729 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο (αναλυτικά)
- «Σεισμός» στην αγορά του gaming - Η Microsoft εξαγοράζει την Activision Blizzard για σχεδόν 70 δισ. δολάρια
- Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Διατηρεί ο ΟΠΕΚ την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022
- Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης – Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός