Θέλει να πληρώσει 232 εκατ. ευρώ φέσια το Δημόσιο, αλλά δεν βρίσκει τους… δικαιούχους!

Στον αέρα βρίσκονται 232 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αφού οι «ιδιοκτήτες» τους, ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις… αγνοούνται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού πρόκειται για επιστροφές φόρων που τελούν σε εκκρεμότητα για περισσότερο διάστημα από 90 μέρες, εκ των οποίων τα ποσά δεν καθίσταται εφικτό να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών.

Την ίδια

ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν σύμφωνα με τα στοιχεία επταμήνου 2020 στο 1,709 δις. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο τα χρέη άνω των 90 ημερών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν στα 746 εκατ. ευρώ! Μέσα στα ποσά αυτά υπολογίζονται και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να καταγράφεται το συγκεκριμένο ποσό, «πρόκειται για την κατηγορία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στην οποία αποτυπώθηκε έντονα η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, καθώς επηρεάστηκε από τον περιορισμό του εμπλεκόμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του έτους είχε σημειωθεί αξιόλογη αύξηση του αριθμού των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω σώρευση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, υιοθετήθηκαν δράσεις που αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα της διαδικασίας. Η βασικότερη καινοτομία αφορά στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης, η οποία παρέχει στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για απονομή σύνταξης εξ ίδιου δικαιώματος ή για απονομή ή μεταβίβαση λόγω θανάτου στον eΕΦΚΑ.

Ο μεγαλύτερος… μπαταχτσής αποδεικνύεται ότι είναι τα νοσοκομεία με 753 εκατ. ευρώ, ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 448 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 255 και λοιπά νομικά πρόσωπα με 208 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, η αποφυγή δημιουργίας νέων, καθώς και η θέσπιση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δομικά αίτια δημιουργίας τους, συνιστούν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, τόσο αυτοτελείς στόχους όσο και επιμέρους συνιστώσες για την εξυγίανση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Από το 2019 υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο επηρεάστηκε αρνητικά ιδίως σε όρους χρόνου και ποσών αποπληρωμής, λόγω της ενσκήψασας υγειονομικής κρίσης και των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ειδικότερα, τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown) κατά το β΄ κυρίως τρίμηνο του 2020 είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκκαθάρισης και πληρωμής των υποχρεώσεων των ΦΓΚ, μεταξύ άλλων και λόγω του μειωμένου αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα