Θεόδωρος Βενιάμης: «Το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή των νέων, παρά την ανεργία»
Όλα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 5ο Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής
«Η ναυτοσύνη εξασθενεί και το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στο 5ο Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι η ναυτοσύνη του λαού μας θα πρέπει να αναβιώσει,«Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στην προστασία των συμφερόντων ενός κλάδου προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη αυτού. Στην Ελλάδα του σήμερα, ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών, γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας», ανέφερε ο κ. Βενιάμης.
Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στη χρήση των νέων καυσίμων, ο κ. Βενιάμης είπε ότι η προμήθειά τους είναι πια αναπόσπαστη πρόκληση στην καθημερινότητα της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Πρόσθεσε, δε, ότι οι εταιρείες πετρελαίου δεν έκαναν τις αναγκαίες επενδύσεις, ώστε να μην υπάρχει καμία αβεβαιότητα στην ναυτιλιακή κοινότητα για τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα ως προς την ασφάλεια των νέων καυσίμων.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι «η ναυτιλία οφείλει και δεσμεύεται να συνδράμει ουσιαστικά στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο διάστημα στη μείωση των εκπομπών, μέσω της λήψης πρακτικών λειτουργικών μέτρων ή μηχανισμών».Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΕΕΕ δήλωσε ότι η χώρα μας, τη δεκαετία που πέρασε, δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς της ναυτιλίας με τον τόπο της.
Τόνισε, επιπλέον, ότι η ναυτιλιακή κοινότητα επέδειξε μια άκρως υπεύθυνη στάση, υποστηρίζοντας την εθνική οικονομία με τη σημαντική εθελοντική αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων από τη ναυτιλία, αλλά κυρίως με την παραμονή των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνέχιση της παραγωγικής τους λειτουργίας.
Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε, τέλος, στην Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, το έργο της οποίας έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία.«Θα επαναλάβω ότι η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι το μοναδικό όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης παραγωγικού ή επαγγελματικού κλάδου σε συλλογικό επίπεδο, το οποίο αναπτύσσει ένα αξιοσημείωτο έργο, παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ατομικές φιλανθρωπικές δράσεις μελών της ναυτιλιακής οικογένειας. Η οικονομική υποστήριξη […] των συναδέλφων, μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ανάγκες της κοινωνίας και της Πολιτείας και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην δωρεά των 10 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα καθώς και στην προσφάτως ανακοινωθείσα ανάληψη έργου ανακατασκευής των χώρων υγιεινής των κρατικών νοσοκομείων της Αττικής και την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας», τόνισε.
Στο πρόγραμμα του σημερινού Συνεδρίου περιλαμβάνεται και η παρουσίαση έρευνας του οίκου Deloitte για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την έρευνα στα 55,782 δισ. ευρώ ανήλθε η καθαρή οικονομική συνεισφορά της ναυτιλίας στο ισοζύγιο υπηρεσιών τα τελευταία 8 χρόνια. Η μελέτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από το 2011 μέχρι και το 2018 οι καθαρές εισπράξεις του ισοζυγίου υπηρεσιών (εισροές μείον εκροές) ανήλθαν συνολικά στα 55 δισ. ευρώ, ενώ ανά έτος κυμάνθηκαν από τα 5,8 δισ. ευρώ μέχρι και τα 8,6 δισ. ευρώ ανάλογα τη χρονιά και την πορεία γενικότερα των ναυλαγορών.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βενιάμη είχε ως εξής:«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, (Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης,) Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και κύριοι,
θέλω να ευχηθώ καταρχήν σε όλους μας καλή χρονιά, με υγεία και επιτυχίες στις προσωπικές και επαγγελματικές επιδιώξεις μας. Ελπίζω και εύχομαι από καρδιάς να είναι εξίσου μια ιδιαιτέρως καλή χρονιά για τη ναυτιλία μας, με ούριους ανέμους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια της Ναυτεμπορικής για την πρόσκληση που μου απηύθυνε και φέτος, να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών του 5ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της, ενός συνεδρίου που, όπως απέδειξε ο χρόνος, καθιερώθηκε ως πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και ανησυχιών μεταξύ των ανθρώπων της ναυτιλίας για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον αυτής.
Έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε από τη δεκαετία που πέρασε, μία δεκαετία που σφραγίστηκε από καθοριστικά συμβάντα και εξελίξεις για τη νεότερη ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο, καλούμαστε όλοι εμείς τώρα, στην ανατολή της νέας δεκαετίας, να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα και να διεκδικήσουμε τα θεμιτά για τη βιωσιμότητα του κλάδου που υπηρετούμε, με επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις εδώ και δεκαετίες.
Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός εφοπλισμός στάθηκε θεσμικά στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο παρακολουθώντας ενεργά όλες τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες εξελίξεις, που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν προκλήσεις για τη ναυτιλία και το μέλλον της, αλλά πρωτοστατώντας στην ανάδειξη των δυσκολιών που αυτές συνεπάγονται, καθώς και στην αντιμετώπιση και υπερπήδηση αυτών.
Ακολουθώντας τη θεματολογία του Συνεδρίου σας, θα ήθελα να δώσω ειδικό βάρος στην μεγάλη αλλαγή που, με τον ερχομό του νέου έτους, εδώ και τρεις εβδομάδες, αντιμετωπίζουν τα πλοία μας, όπου κι αν πλέουν ανά την υφήλιο. Διανύοντας τη δύσκολη περίοδο δοκιμασίας και εξοικείωσης με τα νέα δεδομένα, η προμήθεια των νέων καυσίμων είναι πια αναπόσπαστη πρόκληση στην καθημερινότητα της ναυτιλιακής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έχοντας την τεχνογνωσία από τα μέλη της που, ως hands-on operators, από την πρώτη στιγμή εντόπισαν τον «αδύναμο κρίκο» της μεγάλης αυτής τεχνολογικής αλλαγής στην λειτουργία της ναυτιλίας, θεώρησε απαραίτητο να κρούσει εγκαίρως και προς κάθε κατεύθυνση τον κώδωνα του κινδύνου, ενέργεια που λειτούργησε ουσιαστικά ως μοχλός πίεσης για τη λήψη μέτρων από τον ΙΜΟ, που στοχεύουν να διευκολύνουν τη μετάβαση.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η μεγάλη αστοχία του νέου Κανονισμού έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου δεν έκαναν τις αναγκαίες επενδύσεις, ώστε να μην υπάρχει καμία αβεβαιότητα στην ναυτιλιακή κοινότητα για τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα ως προς την ασφάλεια των νέων καυσίμων. Επιπροσθέτως, η προβλεπόμενη εξαίρεση από τον κανόνα, δηλαδή, η εναλλακτική αποθείωση των συμβατικών καυσίμων με την τοποθέτηση των scrubbers, μια επιλογή καθ’όλα νόμιμη για όσους την επέλεξαν, δημιούργησε από πολύ νωρίς διχασμό στη ναυτιλιακή κοινότητα, αποπροσανατολίζοντας τους νομοθέτες από την προτεραιότητα για εγκαίρως διαθέσιμα και ασφαλή νέα καύσιμα, καθώς και αθέμιτο ανταγωνισμό, με την επικράτηση, σήμερα, συνθηκών λειτουργίας δύο ταχυτήτων.
Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε στάση αναμονής, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τα παρατηρούμενα προβλήματα και προσμένοντας από τον ΙΜΟ να ανταποκριθεί υπεύθυνα σε τυχόν αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, τόσο ως προς την ασφάλεια των νέων καυσίμων και ειδικώς των προσμίξεων, όσο και ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χρήσης των scrubbers, όπου έχει ήδη ανοίξει νέος γύρος επανεκτίμησης της χρήσης τους. Δεδομένου, δε, ότι καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία για όλες τις ανωτέρω παραμέτρους, όπως π.χ. οι νέες επιβαρυντικές ενδείξεις για την καύση των προσμίξεων, η ναυτιλιακή
βιομηχανία χρειάζεται σίγουρα νομική βεβαιότητα, για να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια.
Οι αστοχίες, όμως, της νομοθεσίας για τα νέα καύσιμα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή στην υπό εξέλιξη νομοθετική παραγωγή των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων από τα πλοία. Ο ΙΜΟ έχει το βάρος διαμόρφωσης και υιοθέτησης ρεαλιστικών και δόκιμων μέτρων και δεν πρέπει οι αδικαιολόγητες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τον παρεκκλίνουν από τον στόχο του. Όλοι μας, ως υπεύθυνοι πολίτες, υποστηρίζουμε το «Green Deal»
όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του πλανήτη μας. Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει, επ’ ονόματι του σκοπού αυτού, να αναπτυχθούν πολιτικές απλής οικονομικής στόχευσης.
Η ναυτιλία οφείλει και δεσμεύεται να συνδράμει ουσιαστικά στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο διάστημα στη μείωση των εκπομπών, μέσω της λήψης πρακτικών λειτουργικών μέτρων ή μηχανισμών, αλλά τονίζω ότι την οριστική λύση για την πλήρη απεξάρτησή της από τον άνθρακα θα την δώσουν τα εναλλακτικά και μη ορυκτά καύσιμα. Η πρόσφατη πρόταση του διεθνούς εφοπλισμού για τη δημιουργία ενός Συμμετοχικού Ναυτιλιακού Ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στην τεχνολογική καινοτομία για τις ανάγκες του τομέα μας.
Θέλω να πιστεύω ότι οι προσεχείς σημαντικές διεργασίες στα πλαίσια των αρμόδιων Επιτροπών του ΙΜΟ θα επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε οποιονδήποτε αποβλέπει σε μία, μη προσήκουσα και αποτελεσματική για τον στόχο, οικονομική αφαίμαξη της ναυτιλίας, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.
Η τάση διαμόρφωσης της θεωρίας «pay and pollute» είναι υποκριτική και δεν ευσταθεί, τουλάχιστον στη ναυτιλία, όπου οι υπηρεσίες που προσφέρει, υπηρετούν τις ανάγκες διακίνησης του παγκόσμιου εμπορίου και των αγαθών διαβίωσης της κοινωνίας των πολιτών.
Την δεκαετία που καλωσορίζουμε σήμερα, η ναυτιλία θα κληθεί να ανταποκριθεί στις υψηλά περιβαλλοντικές απαιτήσεις που έχουν ήδη τεθεί στη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, λειτουργώντας παράλληλα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με υψηλές προκλήσεις. Η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως αναγνωρισμένος αξιόπιστος εταίρος των εμπορικών συνεργατών της, θα συνεχίσει να προσφέρει τις ποιοτικές υπηρεσίες της στο διεθνές θαλάσσιο μεταφορικό εμπόριο.
Οι τάσεις προστατευτισμού που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας, οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ μεγάλων εμπορικών δυνάμεων και κάθε ανακατάταξη και αναταραχή στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον, αποτελούν παράγοντες ανησυχίας που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό αλλά επιβάλλουν έγκαιρο σχεδιασμό τυχόν αναγκαίων εμπορικών επανατοποθετήσεων.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ελληνική πλοιοκτησία διαχειρίζεται περιόδους διεθνών κρίσεων και δυστοκιών με απόλυτη επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να επικρατήσουν συνθήκες νηνεμίας στο διεθνές γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον, που θα επιτρέψουν στο παγκόσμιο εμπόριο και ως επακόλουθο στο θαλάσσιο μεταφορικό έργο να έχουν μια αναπτυξιακή πορεία με ρυθμούς ανάκαμψης.
Κυρίες και Κύριοι, σε εθνικό επίπεδο, ατενίζοντας τη νέα δεκαετία, θέλω να δηλώσω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ναυτιλιακής μας πολιτικής, κατά τη
γνώμη μου, αποτελεί το πασιφανές πια σε όλους, Πολιτεία και κοινωνία, γεγονός, ότι η ναυτιλία των Ελλήνων, αναγνωρίζεται ως εθνικό κεφάλαιο
υπερκομματικού χαρακτήρα και στρατηγικής σημασίας, με πολυδιάστατη συνεισφορά στη χώρα μας.
Το τονίζω γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στη ναυτιλία, στο δικαιωματικά ονομαζόμενο success story της χώρας μας, να μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα αυτής στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.
Η δεκαετία που πέρασε, μία περίοδος όπου δοκιμάστηκε σκληρά η εθνική μας οικονομία και η κοινωνία από την οικονομική κρίση, υπογράμμισε για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς της ναυτιλίας με τον τόπο της. Η ναυτιλιακή κοινότητα επέδειξε μια άκρως υπεύθυνη στάση υποστηρίζοντας την εθνική οικονομία με τη σημαντική εθελοντική αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων από τη ναυτιλία, αλλά κυρίως με την παραμονή των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνέχιση της παραγωγικής τους λειτουργίας, αποτελώντας πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.
Στο πρόγραμμα του σημερινού Συνεδρίου περιλαμβάνεται και η παρουσίαση έρευνας του οίκου Deloitte για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, τις διαπιστώσεις της οποίας αναμένουμε να ακούσουμε όλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Είμαι βέβαιος ότι η εν λόγω μελέτη θα έρθει να επικυρώσει αυτό που έχει, όπως ήδη προανέφερα, γίνει ευρέως αποδεκτό από την Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία. Θέλω να τονίσω όμως ότι στο κέντρο βάρους κάθε σχετικής μελέτης, οικονομικής εκτίμησης ή αποτίμησης της ελληνικής ναυτιλίας θα πρέπει να είναι και η δυναμική αυτής.
Η δεδομένη συνεισφορά σήμερα μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν η ναυτιλία παγιωθεί ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες όχι μόνο της εθνικής οικονομικής στρατηγικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στη διπλωματία της ναυτιλίας, δεδομένου του γεγονότος ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων ανά την υφήλιο.
Με έναν στόλο ελληνικών συμφερόντων που αριθμεί άνω των 5.000 πλοίων με χωρητικότητα 390 εκατομμυρίων τόνων (dwt), κατέχοντας περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 53% του στόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η Ελληνική Πολιτεία καλείται να θέσει υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους, με βασική προϋπόθεση πάντοτε την παράμετρο της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά το ελληνικό νηολόγιο, το οποίο δυστυχώς αιμορραγεί συνεχώς, αλλά και την προσέλκυση της ναυτιλιακής διαχείρισης, μιας δραστηριότητας με εξίσου σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία ως προς τα δημοσιονομικά της έσοδα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παράλληλα γύρω από την τεράστια αυτή ναυτιλιακή δραστηριότητα αναπτύσσεται πλειάδα παραναυτιλιακών υπηρεσιών, το ναυτιλιακό cluster, το οποίο επίσης μπορεί να μεγιστοποιήσει την συνεισφορά του στην εθνική οικονομία, λειτουργώντας μέσα σε ένα ευέλικτο, μοντέρνο και ανταγωνιστικό πλαίσιο, και όχι υπό καθεστώς ομηρίας.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το στοιχείο του ανθρώπινου δυναμικού και τις δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρει η σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ και σε ένα όραμα προσωπικό, που πιστεύω ότι το ασπάζεται και η Ελληνική Πολιτεία και πολλοί από εσάς, αυτό της αναβίωσης της ναυτοσύνης του λαού μας. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος, με ιστορική παράδοση στη ναυτιλία και με τη θάλασσα μέσα στο αίμα μας. Όμως η ναυτοσύνη εξασθενεί και το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας.
Απαιτείται λοιπόν επειγόντως μία νέα τάξη πραγμάτων, ξεκινώντας από την αυτοκριτική από όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτό, ίσως εγκλωβισμένοι σε μια στείρα αντιπαράθεση, παρακαταθήκη άλλων εποχών και συνδικαλιστικών πολιτικών. Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στην προστασία των συμφερόντων ενός κλάδου προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη αυτού. Στην Ελλάδα του σήμερα, ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών, γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με ιδιαίτερα αισθήματα περηφάνειας και ικανοποίησης στο δημιούργημα της ναυτιλιακής οικογένειάς μας, την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, το έργο της οποίας έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία. Θα επαναλάβω ότι η ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ είναι το μοναδικό όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης παραγωγικού ή επαγγελματικού κλάδου σε συλλογικό επίπεδο, το οποίο αναπτύσσει ένα αξιοσημείωτο έργο, παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ατομικές φιλανθρωπικές δράσεις μελών της ναυτιλιακής οικογένειας.
Η οικονομική υποστήριξη και ανταπόκριση των συναδέλφων, μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ανάγκες της κοινωνίας και της Πολιτείας και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην δωρεά των 10 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα καθώς και στην προσφάτως ανακοινωθείσα ανάληψη έργου ανακατασκευής των χώρων υγιεινής των κρατικών νοσοκομείων της Αττικής και την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελληνικής Επικράτειας, έργα που μας γεμίζουν ικανοποίηση και αγαλλίαση για την ανταποδοτικότητά τους στους συμπολίτες μας και επιβεβαιώνουν τη διαχρονική επιθυμία των ανθρώπων της ναυτιλίας να αισθάνονται χρήσιμοι αρωγοί στον τόπο τους.
Κυρίες και Κύριοι, στο σημείο αυτό, κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, εύχομαι καλή συνέχεια στις διεργασίες του Συνεδρίου, καλή επιτυχία σε όλους τους
διακεκριμένους ομιλητές, και με χαρά καλώ στο βήμα τον Υπουργό Ναυτιλίας μας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη να απευθύνει τον χαιρετισμό του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η N26 «σπάει» το φράγμα των 5 εκατ. πελατών, στην επέτειο των πέντε χρόνων λειτουργίας της
- Η Ελλάκτωρ προχωρά στην έκδοση senior ομολόγου 50 εκατ. ευρώ
- Με σύστημα εντοπισμού εξοπλίζει τώρα η Yamaha τα αγροτικά ATV της
- Θεόδωρος Βενιάμης: «Το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή των νέων, παρά την ανεργία»
- Σπαγγέτι πουτανέσκα: Γρήγορο, ελαφρύ και με πολύ ασβέστιο!
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 60 υπαλλήλων στην Τράπεζα της Ελλάδος
- Πότε κάνει «πρεμιέρα» η πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών στην Εφορία
- Aποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Ακάρ
- Βασίλης Κικίλιας: Συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ
- Συνάντηση στο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους για το μεταναστευτικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Θεόδωρος Βενιάμης: «Το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή των νέων, παρά την ανεργία»
- Βασίλης Κικίλιας: Συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ
- Ελλάκτωρ: Ξαναβγαίνει στις αγορές για 50 εκατ. ευρώ-Επιβεβαίωση mononews
- Τι λέει η Hard Rock International για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό
- Ρύθμιση οφειλών στην Εφορία: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 24-48 δόσεις-«Κλείδωσε» η ημερομηνία
- Κάτια Ζυγούλη: Πόσο κοστίζει η νέα της εκπομπή στην ΕΡΤ
- Business στην Ελλάδα μέσω Νταβός: Με τον πρόεδρο της Microsoft συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Σήμερα στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος που καταργεί την απλή αναλογική – Αύριο η ψήφιση
- Γεραπετρίτης για προσφυγικό: Ακούμε τις τοπικές κοινωνίες – Σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα
- Η Μεσόγειος είναι ξανά μία θάλασσα πολιτικών αναταραχών
- Τελευταία Νέα Mononews
- Θεόδωρος Βενιάμης: «Το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή των νέων, παρά την ανεργία»
- Business στην Ελλάδα μέσω Νταβός: Με τον πρόεδρο της Microsoft συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Τι λέει η Hard Rock International για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό
- Σάββας Πούμπουρας: Σε ποιους διάσημους δεν θα έκανε ποτέ φάρσα (video)
- Βασίλης Κικίλιας: Συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ
- Συνάντηση για το προσφυγικό: Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν κυβέρνηση και αρχές Β. Αιγαίου
- Χρηματιστήριο: «Εμπεδώνει» τις 940 μονάδες
- Σήμερα στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος που καταργεί την απλή αναλογική – Αύριο η ψήφιση
- SEAT: Το εργοστάσιο στο Martorell παρήγαγε περισσότερα από 500.000 αυτοκίνητα το 2019
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία από φέτος ζητούν οι ΗΠΑ – Με ψηφιακό φόρο απαντά το Λονδίνο
- Ο Σλοβένος Γιουνγκ στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός
- Βρετανία: Ελέγχονται συστηματικά όλες οι πτήσεις από την Ουχάν
- ASOS: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι πωλήσεις
- Περισσότερους και ταχύτερους πλειστηριασμούς ζητούν οι Θεσμοί
- Κύπρος: Η Ελληνική Τράπεζα κάνει στους πελάτες φροντιστήρια εξοικείωσης με τα ψηφιακά εργαλεία
- Hard Rock: Λάθος ο αποκλεισμός μας από τον διαγωνισμό για το καζίνο – Καταγγέλλει σύγκρουση συμφερόντων
- Η ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ για 4η φορά στην έκθεση AGROTICA
- 5η αξιολόγηση: Οι προτάσεις της κυβέρνησης στους θεσμούς
- Αναβάθμιση Αρδευτικών Δικτύων στο νομό Σερρών