Θεσσαλονίκη: Έμφαση στο να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και η τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έστειλαν κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων. «Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή

σχετικά κινητικότητα και συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι «μέσα από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα και, βεβαίως, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», τονίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, παρακολουθεί πάντοτε την εξέλιξη της πανδημίας και θα αποφασίσει αναλόγως και μετά την την εισήγηση των ειδικών» ενώ διαβεβαίωσε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύεται συνεχώς και θα αντέξει ότι και να γίνει.

Επίσης, χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης και είπε πως τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προσέχουμε, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, να προστατεύουμε την ατομική μας υγεία, τους δικού μας ανθρώπους και το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία, και θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε.

Από ρτην πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Εξέφρασα στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, στην περιοχή μας, σε όλη τη Β. Ελλάδα και σε ότι αφορά τα σχολεία».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε, ακόμα, από τον πρωθυπουργό να λάβει ως κυβέρνηση την απόφαση στήριξης όλων επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας; που έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα, και να υπάρξει επέκταση και τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο.

Τέλος ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να θέσω στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες απόψεις και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων και η επόμενη μέρα της πόλης. Αρα το οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το εμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, η αναζωπύρωση, όπως λένε οι γιατροί, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο».

Με βάση τα παραπάνω ο δήμαρχος είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στα αυστηρά μέτρα που επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και ανέργους να συνεχιστούν και το Δεκέμβριο

Επίσης, διατύπωσε προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, γιατρών, νοσηλευτών, τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ και την τοποθέτηση εντεταλμένου συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας.

Στην συνάντηση στο Διοικητήριο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, η επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα