Θοδωρής Πελαγίδης: Τις πταίει (;) για την κρίση, αναρωτιέται…
Τις πταίει για την κρίση, αναρωτιέται ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θοδωρής Πελαγίδης με τον οικονομολόγο Μιχάλη Μητσόπουλο.
Επανεμφανίζονται στην κοινή έκδοση στα αγγλικά με τίτλο Who’s to Blame for Greece? (εκδόσεις Pelgrave, Macmillan).
Τις πταίει είχε τιτλοφορηθεί και το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καιροί το 1874. Εκείνος βέβαια αναφερόταν στην τότε πολιτική κρίση.
Πρόκειται
Χωρίς στεγνούς, ακαδημαϊκούς όρους παρότι και οι δύο διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο. Πολυπρισματική αφηγηματικότητα, σχεδόν δραματουργική δομή και κορύφωση χαρακτηρίζει το βιβλίο τους.
Πετυχαίνουν ανάλυση των ετερόκλητων παραγόντων που οδήγησαν στον κατακερματισμό της ελληνικής οικονομίας. Με σασπένς όσον αφορά το υψηλό επίπεδο λήψης αποφάσεων. Και ανθρώπινο πόνο στη λαϊκή βάση.
Business as usualΤο βιβλίο καλύπτει ολόκληρη την ταραχώδη περίοδο της προηγούμενης δεκαετίας αναζητώντας τις αιτίες της οικονομικής κρίσης (κεφάλαια 3 και 6). Ύστερα βολιδοσκοπεί την ανταπόκριση της οικονομίας την περίοδο της τρόικας 2010-2014 (κεφάλαια 4 και 5) καθώς και τα αποτελέσματα της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης με τις αμφίσημες επιδόσεις.
Έπειτα ανατρέχει στις χαμένες ευκαιρίες ανάκαμψης από το 2015 και πέρα (κεφάλαια 10 και 11) και στο δεύτερο μισό συνθέτει το ψηφιδωτό των παραγόντων που επηρέάσαν την χειραφέτηση της οικονομίας:
Την ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθήσαν οι κυβερνήσεις καθώς και την πορεία της ίδιας της ΕΕ προς την εμβάθυνση ή διεύρυνση (13).
Εξάλλου, το πρώτο μέρος της μελέτης τους έχει ως αφετηρία τα χρόνια προ της κρίσης. Ουσιαστικά καλύπτουν τη δεκαετία 2009-2019. Η ελληνική οικονομία της δεκαετίας του 1990 αντιμετώπισε ένα θεμελιακό παράδοξο: Συνδύαζε οικονομική ανάπτυξη (μεγέθυνση του ΑΕΠ και παραγωγικότητα) με χαμηλές επιδόσεις σε τόσα βασικά μέτωπα. Δηλαδή, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές, διαφθορά, δυσλειτουργικά θεσμικά όργανα στην αγορά εργασίας.
Πώς επηρέασε η συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή η διεύρυνση τα ασθενέστερα κράτη μέλη; Ποιες οι επιδιώξεις των κυβερνήσεων από το Μάαστριχτ και μετά; Περισσότερη δημοκρατία θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες του Νότου;
Υπάρχει μνεία την πολυπόθητη μεταρρύθμηση (14), τη μεταποίηση (15), τη φορολογική, διανεμητική πολιτική (17,18) έως και την πανδημία.
Κεφάλαια όπως «Δίνοντας στην Ελλάδα ευκαιρία να πετύχει: Σκεφτείτε τον ιδιωτικό τομέα, για αλλαγή». Ή «απολογία για τον μεταποιητικό τομέα», δίνουν το στίγμα της θέσεώς τους.
Ουσιαστικά, από το 2010 και μετά απαιτήθηκε από την Ελλάδα ένα ιλιγγειώδες άλμα: η πολιτική ηγεσία και οι διαχειριστές μιας οικονομίας (που έχει μετατραπεί από τους πολιτικούς σε ένα ημι-σοβιετικό καθεστώς στο περιθώριο της ελεύθερης αγοράς), να κατακρυμνήσουν τη γραφειοκρατία που εδραιώθηκε τριάντα χρόνια πριν.
Ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν ρευστότητα και υποστήριξη για να λειτουργούν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. «On a business as usual environment», όπως σημειώνουν.
Εν ολίγοιςΣτο προηγούμενο βιβλίο τους (Κατανοώντας την κρίση στην Ελλάδα, εκδ. Ψυχογιός 2012) πριν δέκα χρόνια απουσίαζε το προνόμιο της αναδρομικής ματιάς.
Διατηρώντας πάντα την αποστασιοποιημένη ματιά, μελέτησαν εν θερμώ τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις της εγχώριας κρίσης -στο εδώ και τώρα, όμως: Τα λάθη του ελληνικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος, το ρόλο των ισχυρών ομάδων συμφερόντων, τις δυσλειτουργίες των επιμέρους αγορών και την εφαρμογή του προγράμματος ΔΝΤ.
Εδώ λοιπόν πρόκειται για δύο εξπέρ της κρίσης οικονομικους αναλυτές. Πέραν του ότι έχουν διακριθεί στην πρακτική αρένα ως κορυφαίοι τεχνοκράτες στο είδος τους.
Ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Βοστόνης Μιχάλης Μητσόπουλος λειτουργεί ως Συντονιστής Έρευνας και Ανάλυσης στον ΣΕΒ. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως υπουργικός σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων. Έχει διδάξει ως λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Εκεί όπου ο Θοδωρής Πελαγρίδης παραμένει καθηγητής οικονομικής ανάλυσης.
Ο τελευταίος υπήρξε επίσης ερευνητής στα κορυφαία πανεπιστήμια Κολούμπια (Columbia) και LSE -Αμερική και Αγγλία αντιστοίχως. Ενώ από το 2020 δρα ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ανάλυσή τους ακολουθεί τον γόνιμο άξονα σκέψης της νεοκλασικής οικονομίας (ατομική ορθολογικότητα, μεγιστοποίηση, ωφελιμισμός). Ρίχνει το μικροσκόπιο στις διαπλοκές των προσώπων και τους πολιτικούς χειρισμούς.
Έτσι αναδιεκνύει τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική καθοδηγεί την οικονομία (public policies). Η οικονομία δηλαδή ειδωμένη ως πολιτική οικονομία ή οικονομική διοίκηση. Μάνατζμεντ εν ολίγοις.
Οι δύο συγγραφείς λοιπόν αντλούν τα αξιώματά τους από δύο βασικές δεξαμενές σκέψης: τη σχολή της δημόσιας επιλογής (public choice) και της θεσμικής οικονομικής (institutional economics).
Οι απολογητές της κλασικής φιλελεύθερης οικονομίας Τζον Στιούαρτ Μιλ και Άνταμ Σμιθ, θεμελίωσαν την αρραγή σχέση πολιτικής και οικονομίας. Οι σύγχρονοι αναλυτές επιλέγουν τον διαχωρισμό τους, λειτουργούν ωσάν να επρόκειτο για δύο στρατόπεδα.
Έτσι χάνουν το πλεονέκτημα της μακροσκοπικής ευθυκρισίας, που διαπερνά το πόνημα των Πελαγίδη Μητσόπουλου. Ο ευτυχής συγκερασμός αξιολογικών εργαλείων παραδίδει ένα θεμελιώδες πόνημα για την πιο επεισοδιακή εποχή στη Μεταπολίτευση. Σε μια εποχή που τα νωπά συναισθήματα της κρίσης λειτουργούν ακόμη διχαστικά.
Ένα τελικό παράδειγμα: Ο Economic Sentiment Indicator (Δείκτης Οικονομικού Αισθήματος) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέβηκε στις 108,4 μονάδες με το πέρασμα από τον λαϊκισμό στην κανονικότητα το 2019.
Είθε «οι προσδοκίες να μεταφραστούν σε στιβαρή οικονομική ανάκαμψη στο μέλλον». Ο βαθμός επιτυχίας για τον έγκυρο οικονομικό αναλυτή έγκειται στην έκταση του άλματος: Η ριζική και επιθετική μεταμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
ΠληροφορίεςWho’s to Blame for Greece?
Life After Bankruptcy: Between Optimism and Substandard Growth
Theodore Pelagidis, Michael Mitsopoulos
Palgrave Macmillan, 2021
Σελίδες 415
eBook 93,08 € για την Ελλάδα
Σκληρόδετη έκδοση 117,69 €
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι: Ποιες είναι οι διαφορές στην καθημερινότητά τους
- Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Tους ένωσαν τα "ξόρκια" σε κυβέρνηση - "Επεισόδιο" με Βούτση
- Κύπρος: Σύλληψη 67χρονου για τη μεγάλη πυρκαγιά στον Αρακαπά Λεμεσού
- Εκρηκτική άνοδος στις πρώτες ύλες – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Γιατί ανησυχούν οι κεντρικές τράπεζες (γραφήματα)
- H Iταλία πανηγυρίζει, η μετάλλαξη Δ καραδοκεί
- Αυτοκίνητο: Σε 3 χώρες της Ε.Ε. το 70% των φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα
- "Park Your Cinema": Θερινό σινεμά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ
- Βροχή τα πρόστιμα για τον κορονοϊό: 55.500 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων
- Στρατηγός Φλώρος: Επισκέφτηκε τη νέα ναυτική βάση στην Αίγυπτο
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν την Κυριακή 4 Ιουλίου δωρεάν rapid test
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Βροχή τα πρόστιμα για τον κορονοϊό: 55.500 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων
- Χάρης Δασκαλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος BCA: Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής εκπαιδευτικός πόλος
- Μια εβδομάδα με σκάφος στο Ιόνιο
- ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται την Κυριακή δωρεάν rapid τεστ
- Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα του Ιουλίου στο ταμπλό με Εγνατία, ΔΕΠΑ, Ελληνικό και ομολογιακά
- Τον Αύγουστο το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους
- Θοδωρής Πελαγίδης: Τις πταίει (;) για την κρίση, αναρωτιέται…
- Φωτιά στην Κεφαλονιά: Δύσκολη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα – Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί

- Τελευταία Νέα Mononews
- Θοδωρής Πελαγίδης: Τις πταίει (;) για την κρίση, αναρωτιέται…
- Χάρης Δασκαλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος BCA: Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής εκπαιδευτικός πόλος
- Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα του Ιουλίου στο ταμπλό με Εγνατία, ΔΕΠΑ, Ελληνικό και ομολογιακά
- Τον Αύγουστο το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους
- Μια εβδομάδα με σκάφος στο Ιόνιο
- Βροχή τα πρόστιμα για τον κορονοϊό: 55.500 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων
- ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται την Κυριακή δωρεάν rapid τεστ
- Φωτιά στην Κεφαλονιά: Δύσκολη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα – Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί
- Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις για τα αεροπορικά ταξίδια – Τι αλλάζει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έτοιμη για το Κύπελλο η Αγγλία, 4-0 τους Ουκρανούς
- Εμφατική πρόκριση στους «4» για την Αγγλία
- Ο πρώτος στον κόσμο προσωρινός, βιοδιασπώμενος στο σώμα και ασύρματος βηματοδότης καρδιάς
- Πώς επηρέασε η πανδημία πλόες, εμπόριο και παραγγελίες στην Ε.Ε.
- H Iταλία πανηγυρίζει, η μετάλλαξη Δ καραδοκεί
- Βραζιλία:Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την καθαίρεση του Μπολσονάρο
- Μπάιντεν: Δεν είμαστε βέβαιοι ποιος είναι πίσω από την κυβερνοεπίθεση
- Απών και από το Game 6 με Χοκς ο Giannis
- Βραζιλία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την καθαίρεση του Μπολσονάρο για διαφθορά