Θρίλερ στις Βρυξέλλες – Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και Αναστασιάδη

Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Έκτακτη συνάντηση για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής έχουν αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και το Νίκο Αναστασιάδη, ενώ λίγο αργότερα έλαβαν μέρος τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων

η Ελλάδα μπλόκαρε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ , καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε στο τραπέζι, δεν περιείχε καμία αναφορά στην Τουρκία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνία της Ελλάδας με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής με την ελληνική πλευρά να σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να το κάνει δεκτό.

Λόγω της ελληνικής αντίδρασης, η συνεδρίαση διεκόπη στις 20:10 (ώρα Ελλάδος) για 45′, όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, πιθανότατα για να μεσολαβήσουν διαβουλεύσεις και ίσως να ξαναγραφεί το προσχέδιο.

Πέτσας: Η Ελλάδα αρνήθηκε διότι το κείμενο δεν ήταν ισορροπημένο

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα