Τι αλλάζει με τη συγχώνευση του Ομίλου Euromedica και του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν

Η συμφωνία για τη συγχώνευση του Ομίλου Euromedica και του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν μεταξύ της εταιρείας Ημιθέα (ιδιοκτήτριας του Νοσοκομείου) και του Ομίλου Euromedica αλλάζει το τοπίο στον ευαίσθητο κλάδο της Υγείας.

Το deal -που οι καλά γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα στρατηγικό, λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία συνέβη, διόλου τυχαία-«ξαναμοιράζει την τράπουλα» και φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν από τους πιο μεγάλους ομίλους Υγείας στη χώρα.

Η συγχώνευση

βάζει τέλος και στο σίριαλ ετών με το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το συγκεκριμένο ιδιωτικό Νοσοκομείο είναι το πιο πρόσφατα χτισμένο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και σε κομβικό σημείο στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι το ήθελαν όλοι. Κατέβαζαν, λοιπόν, οικονομικές προτάσεις, αλλά το κόστος ήταν απαγορευτικό.

Πλέον η σύμπραξη με τον Όμιλο Euromedica σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην περίθαλψη και όχι μόνο.

Euromedica – Ερρίκος Ντυνάν: Δυναμικά στον ανταγωνισμό

Στην παρούσα φάση, πέρα από το δελτίο Τύπου της συμφωνίας, μαθαίνουμε ότι οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις, αλλά πως επικρατεί ικανοποίηση για το super deal.

Ο πρώην πολύπαθος Όμιλος Euromedica εξελίσσεται πολύ καλά στη μετά Λιακουνάκο εποχή και μπαίνει δυναμικά στον ανταγωνισμό, αλλάζοντας σελίδα. Εξάλλου είναι ο μοναδικός όμιλος που είναι καθετοποιημένος πλήρως. Καλύπτει και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, διαθέτει κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, καθώς και μαιευτήρια.

Ο Όμιλος δίνει μεγάλη σημασία στη νέα συμφωνία και επενδύει πολλά σε αυτή. Στην Αθήνα δεν διέθετε ως τώρα κάποια κλινική «flagship». Πλέον δημιουργείται κάτι πολύ μεγάλο.

Το Ερρίκος Ντυνάν, από την άλλη, είναι ένα Νοσοκομείο με δυνατότητες και με προοπτικές. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στα γραφεία του traffic ιατρών. Είναι ένα νοσοκομείο με δομή και με ιεραρχία περίπου αντίστοιχων με εκείνων του ΕΣΥ, με διευθυντές, αναπληρωτές, με ομάδα εξωτερικών συνεργατών.

Ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν. Όπως, για παράδειγμα, πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα, αν θα υπάρχουν δύο παράλληλες διοικήσεις, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ούτω καθ΄εξής.

Όπως φαίνεται, η συμφωνία έγινε σε επίπεδο ιδιοκτησίας και το γενικό πρόσταγμα το έχει η Τράπεζα Πειραιώς, εκείνη «τρέχει» κατ’ ουσίαν το project.

Το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της Euromedica

Ο Όμιλος Euromedica δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει στη Θεσσαλονίκη τις κλινικές Κυανούς Σταυρός, τη Γενική Κλινική, το μαιευτήριο Γένεσις, καθώς και ένα μεγάλο Κέντρο Αποκατάστασης, την Αρωγή.

Έχει, επίσης, κλινικές στη Ρόδο (Γενική Κλινική Δωδεκανήσου), στην Κρήτη (Euromedica ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης – Γενική Κλινική), στην Κοζάνη (Ζωοδόχος Πηγή) και μία στην Αττική. Σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχει 23 διαγνωστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σε αυτή τη φάση ανακαινίζονται.

Εκτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην πλήρη ανακαίνιση, στον εκσυγχρονισμό και στην αντικατάσταση μηχανημάτων, π.χ. ακτινοδιαγνωστικά. Η ναυαρχίδα του Ομίλου είναι ο Εγκέφαλος στο Χαλάνδρι, που ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου, 5 όροφοι συν ένα υπόγειο, όπου, σε έναν χώρο πολλών τετραγωνικών, φιλοξενούνται όλοι οι μαγνήτες (μαγνητικός τομογράφος κ.ά.).

Όλα τα μηχανήματα είναι ό,τι πιο σύγχρονο και καινοτόμο έχει να παρουσιάσει η διεθνής αγορά και φέρουν την εγγύηση της εταιρείας General Electric Healthcare (GEH). Εντάσσονται στο παγκόσμιο δίκτυο κέντρων αναφοράς τεχνολογίας απεικόνισης της GEH, όπου αναπτύσσονται και εξελίσσονται νέες διαγνωστικές τεχνικές εξετάσεων.

Η Euromedica εξυγιάνθηκε με στρατηγικό επενδυτή το αμερικανικό επενδυτικό fund Farallon Capital, σηματοδοτώντας αλλαγή σελίδας μετά την περιπέτεια Λιακουνάκου. Το εν λόγω fund έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο και γραφεία στο Λονδίνο και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 25 δισ.

Στόχος της επένδυσης ήταν να ενισχύσει τη θέση της Euromedica στην εγχώρια αγορά της περίθαλψης. Υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης είχε ταχθεί το 68,1% των πιστωτών, δηλαδή οι βασικοί πιστωτές Ηealthcare Investors, που ελέγχεται από τη Farallon Capital και από την τράπεζα Πειραιώς.

Στο νέο σχήμα η Farallon Capital θα έχει μειοψηφική συμμετοχή, πλειοψηφική θα έχει η τράπεζα Πειραιώς και θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. εκπρόσωποί τους.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν θα πλαισιωθεί από 7 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη, από ένα ευρύτατο δίκτυο 23 Διαγνωστικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη), καθώς και από ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο νέος Όμιλος Υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζομένους. Θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το δίκτυο του Ομίλου, στην ωρίμανσή του, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα.

Η διαδικασία απορρόφησης θα ξεκινήσει σύντομα και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων στο νόμο εταιρικών εγκρίσεων.

Θα είναι ο νέος Όμιλος το αντίπαλο δέος του ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, του ΙΑΣΩ και του Ιατρικού Κέντρου; Μένει να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι θα δοκιμάσει να αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες.

Διαβάστε επίσης:

Super deal στην Υγεία: Συγχωνεύονται Euromedica – Ερρίκος Ντυνάν

Keywords
Τυχαία Θέματα