Τι αλλάζει στις εισφορές για «μπλοκάκια» και τίτλους κτήσης

Την απαλλαγή από τις διπλές εισφορές σε μισθό και δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό σε όλους  «μπλοκάκι» εξετάζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης από το 2020 για όσους απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ίσες με μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ.

 Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αλλά δεν έχει ακόμη πλήρως κλειδώσει, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού, θα καταργηθεί η υποχρέωση ασφάλισης

για το «μπλοκάκι» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους αναμένεται να ισχύει για όσους καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς. Όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

 Σήμερα η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζόμενου και εργοδότη για το 27,10% καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του. Αν ο καταβαλλόμενος μεικτός μισθός δεν επαρκεί τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι την συμπλήρωση των 210 ευρώ.

Για παράδειγμα :

-Μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και διατηρεί ταυτόχρονα μπλοκάκι στο οποίο εισπράττει άλλα 600 ευρώ το μήνα. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 176,15 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Από το ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον εισφορές 33,85 ευρώ.

-Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 189,7 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Από το ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20,3 ευρώ.

-Μισθωτός με μισθό 750 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 203,25 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Από το ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 6,75 ευρώ.

-Μισθωτός με μισθό 780 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 211,38 ευρώ. Το ποσό επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΔΠΥ.

-Μισθωτός με μισθό 800 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 216,8 ευρώ. Το ποσό επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΔΠΥ.

-Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ. Το ποσό επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΔΠΥ.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δύο ή τρεις δραστηριότητες, αλλά δεν απασχολούνται ως μισθωτοί εξετάζεται να έχουν μία εισφορά, κατ ελάχιστον 210 ευρώ το μήνα, η οποία μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας θα οριστικοποιείται στα 220 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, όσοι :

απασχολούνται σε ένα ή δύο εργοδότες, αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και το εισόδημα προέρχεται αποκλειστικά από αυτούς.απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 εργοδότες με Δ.Π.Υ.απασχολούνται σε ένα εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δ.Π.Υ.

υπάγονται στο άρθρο 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου και πληρώνουν εισφορές ως οιονεί μισθωτοί. Γι αυτές τις κατηγορίες οι εισφορές κυμαίνονται από 6,67% έως 12,72% για τον εργαζόμενο και από 13,33% έως 21,38% για τον εργοδότη ανάλογα με το πακέτο κάλυψης και την υποχρέωση ασφάλισης ανά κλάδο. Όσοι είναι παραλλήλως απασχολούμενοι δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της ελάχιστης εισφοράς με βάση τον κατώτατο μισθό στο μπλοκάκι, αλλά πληρώνουν εισφορές στο πραγματικό ποσό του Δελτίου.

Αντίθετα όσοι διατηρούν «μπλοκάκι» και εργάζονται σε πάνω από δύο εργοδότες υπάγονται στο καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, και οι εισφορές τους υπολογίζονται στο 20,28% επί του εισοδήματος που δηλώνουν στο Δελτίο και καταβάλλονται εξολοκλήρου από τους ίδιους. Η ελάχιστη εισφορά γι αυτή την κατηγορία είναι το 20,28% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, δηλαδή 131,82 ευρώ.

Τίτλοι κτήσης

Σε δραστικό περιορισμό του εισοδήματος που εισπράττει ετησίως ένας περιστασιακά εργαζόμενος με απόδειξη δαπάνης (Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών ή διαφορετικά τίτλο κτήση) από τις 10.000 ευρώ μεικτά που ισχύει σήμερα σε 3.000 ευρώ επιμένει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως έχει ήδη γράψει το «Mononews», ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά τις αλλαγές που προωθεί στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών , των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών αποσυνδέοντας το ύψος τους από το εισόδημα, προωθεί την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους τίτλους κτήσης.

 Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι μέσω των τίτλων κτήσεων δεν θα βρουν το παράθυρο οι εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης. Σε περίπτωση που παραμείνει το σημερινό εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ ή μειωθεί ακόμη και στα 5.000 ευρώ ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να υποκρύψει εξαρτημένη σχέση εργασίας μισθωτού με μερική ή εκ περιτροπή απασχόληση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εργασίας που μίλησαν στο Mononews.gr το όριο για τους τίτλους κτήσεις πρέπει να μειωθεί αρκετά προκειμένου να μην στερείται έσοδα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και ένσημα οι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με τίτλο κτήσης δεν απολαμβάνουν δώρα και επιδόματα.

 Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις ενώ αναμένονται και οι επίσημες οικονομικές εκτιμήσεις για την μείωση των εσόδων από εισφορές και φόρους λόγω των προωθούμενων αλλαγών.

 Σήμερα επιτρέπεται να αμειφθεί κανείς με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2019 εισφορές συνολικού ύψους 20,28% (13,3% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη) για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιβολή των εισφορών για το σύνολο του εισοδήματος των μη μισθωτών σε όσους χρησιμοποιήσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν, τα γνωστά σε όλους, μπλοκάκια και στράφηκαν στους τίτλους κτήσης υποκρύπτοντας εισοδήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα