Τι δίνουν τα placement στην αγορά – Κέρδη μέχρι 40,1% έχουν προσφέρει οι 6 συναλλαγές διάθεσης μετοχών

00:03 5/3/2024 - Πηγή: Mononews

Τα placement διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα για τη χρηματιστηριακή αγορά. Καθώς από τη μία πλευρά έρχονται να ανανεώσουν και να ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ από την άλλη, λειτουργούν σαν ατμομηχανή για την ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών.

Αρχής γενομένης από τον περσινό Οκτώβριο, έχουν γίνει 6 συναλλαγές διάθεσης μετοχών, με τη συνολική αξία των προσφορών να ανέρχεται σε 2,55 δις

ευρώ. Το «κοντέρ» μάλιστα, αναμένεται να ξεπεράσει το «φράγμα» των 3,8 δις μετά από την αυριανή ολοκλήρωση της εν εξελίξει δημόσιας προσφοράς για το 27% της τράπεζας Πειραιώς.

Έως τώρα τη μερίδα του λέοντος (2,17 δις) έχουν συγκεντρώσει κατά σειράν μεγέθους τα placement στην Εθνική τράπεζα, τη HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως επίσης και η παραχώρηση υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα των Αθηνών, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Το πάζλ συμπληρώνεται με τη διαδικασία επαναγοράς από τη Eurobank του 1,4% που κατείχε στην τράπεζα το ΤΧΣ, αλλά και την εξαγορά από την ιταλική UniCredit του 8,978% της Alpha Bank, που ήταν επίσης στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στον απόηχο των μέχρι τώρα 6 συναλλαγών, έχουν καταγραφεί σημαντικές υπεραξίες. Οι οποίες φτάνουν μέχρι το 40,1% και δεν περιορίζονται μόνο σε όσους μετείχαν στη διαδικασία της απ’ ευθείας απόκτησης μετοχών. Καθώς οι υπεραξίες αυτές διαχέονται σε όλο το μετοχολόγιο των εταιρειών.

Στοιχείο εξόχως σημαντικό αποτελεί και η εκρηκτική ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών, αφού για την Εθνική, την εταιρεία του Ελ. Βενιζέλος και τη HelleniQ Energy, τα ξένα funds και οι  Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί έβαλαν στο τραπέζι των προσφορών το ιλιγγιώδες ποσό των 17,8 δισ. ευρώ… Ισχυρό ήταν επίσης και το ενδιαφέρον για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λόγω του οποίου αυξήθηκε κατά 20% η αρχική διάθεση μετοχών.

Με την προσθήκη και της Πειραιώς τα μεγέθη αυτά θα πάνε πολύ ψηλότερα. Πιθανότατα άνω των 26 δισ.…

Για τα διεθνή κεφάλαια που αναμφίβολα κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε αυτού του είδους τις συναλλαγές και όχι μόνον, καταλυτικός παράγοντας θεωρείται η αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, με τη χώρα να έχει ανακτήσει πλέον και την επενδυτική βαθμίδα. Εξελίξεις οι οποίες καταφανώς πιστώνονται στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει μπει καιρό τώρα στον «ενάρετο κύκλο» παραγωγής μετοχικού πλούτου, καθώς η εταιρική κερδοφορία ανεβάζει στροφές, με τις τράπεζες να αποτελούν το κεντρικό σημείο αναφοράς. Ειδικά μάλιστα μετά από τις κινήσεις απεμπλοκής του Δημοσίου από την μετοχική του παρουσία σε αυτές.

Όπως όλα δείχνουν το «καυτό» επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το νέο placement των μετοχών της Πειραιώς, θα οδηγήσει σε στενότερο εύρος την αρχική τιμή διάθεσης (3,70-4 ευρώ). Με την τελική τιμολόγηση να πιστεύεται ότι θα κινηθεί από το 3,80 ευρώ και άνω.

Στο «τέλος της ημέρας» η Πειραιώς θα γίνει κατά σειρά η τρίτη, πλήρως ιδιωτικοποιημένη, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τι έχει συμβεί σε Eurobank και Alpha Bank

Το ξεκίνημα έγινε από τη Eurobank η οποία στις 9 του μηνός του περασμένου Οκτωβρίου εξαγόρασε το 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, προοριζόμενες για διαγραφή. Διατέθηκε το ποσό των 93,74 εκατ. ευρώ, με το τίμημα να αντιστοιχεί σε 1,80 ευρώ ανά μετοχή. Όταν την ημέρα της συναλλαγής η μετοχή βρισκόταν στα 1,38 ευρώ. Με άλλα λόγια η τράπεζα προσέφερε υπερτίμημα…30,4%.

Τώρα η τιμή έχει ανεβεί στα 1,934 ευρώ. Δηλαδή 7,4% ψηλότερα από εκεί που αγόρασε για λογαριασμό της η τράπεζα. Ωστόσο, για τους λοιπούς μετόχους οι υπεραξίες ανέρχονται σε 40,1% από την ημέρα της συναλλαγής… Και αυτό είναι φυσικά που μετράει ιδιαίτερα.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2023 ήρθε η σειρά της Alpha Bank να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. Με την UniCredit να αποκτά από το ΤΧΣ το 8,978% της τράπεζας με τίμημα στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή και συνολική καταβολή 293,48 εκατ. ευρώ. Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατάφερε να φέρει ως στρατηγικό εταίρο στην ελληνική τράπεζα έναν μεγάλο ξένο «παίκτη». Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια που είχε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό της χώρας.

Την ημέρα της δημοσιοποίησης της συναλλαγής η μετοχή ήταν στα 1,395 ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται στα 1,774 ευρώ. Δηλαδή 27,2% πιο πάνω. Ενώ σε σχέση με την τιμή παραχώρησης τα κέρδη είναι στο + 27,6%.

Οι υπεραξίες είναι μεγαλύτερες ( φτάνοντας στο 39,7%) αν ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή ήταν στα 1,27 ευρώ στις 20 Οκτωβρίου του 2023, μια μέρα πριν από την αρχική προσφορά της UniCredit.

To άλμα για την Εθνική και το Ελ. Βενιζέλος

Με το placement στην Εθνική τράπεζα που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 16 του μηνός, παραχωρήθηκε το 22% από τη μετοχική θέση του Δημοσίου, που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Στο οποίο έχει απομείνει πλέον το 18,39% της τράπεζας.

Η αξία των μετοχών που παραχωρήθηκαν ήταν στα επίπεδα των 1,066 δις ευρώ, η συνολική ζήτηση κινήθηκε στην περιοχή των 8,57 δις ευρώ, ενώ το 80% της κατανομής έγινε σε ξένα funds και το υπόλοιπο 20% σε Έλληνες επενδυτές.

Η τιμή διάθεσης έγινε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, που τώρα βρίσκεται στα 7,27 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 37,2% σε σχέση με αυτήν του placement. To οποίο και διενεργήθηκε με πολύ μικρό discount 3,3%, λαμβανομένου υπόψη ότι μια μέρα από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς η μετοχή είχε κλείσει στα 5,482 ευρώ.

Χαρακτηριστικά placement είχε και η δημόσια εγγραφή για την παραχώρηση του 30% από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου.

Το μετοχικό «πακέτο» διατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ,με το 10% να πηγαίνει σε fund του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου (PSP Investment) που είναι βασικός μέτοχος, το 1% να αφορά επιπρόσθετη τοποθέτηση της επιχειρηματικής οικογένειας Κοπελούζου, το 0,5% να κατευθύνεται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου και το υπόλοιπο 18,5% να απορροφάται από επενδυτές. Από το κομμάτι αυτό το 86,1% πήγε σε ξένους και το 13,9% σε Έλληνες.

Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των μετοχών που παραχωρήθηκαν ανήλθε σε 784,7 εκατ. ευρώ. Με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Εξαιρουμένου του fund των Καναδών πλήρωσε 9,758 ευρώ ανά μετοχή.

Σήμερα η μετοχή της εταιρείας του Ελ. Βενιζέλος είναι στα 8,715 ευρώ, δηλαδή 6,3% πιο πάνω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής. Ενδοσυνεδριακά, κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης ( 7 Φεβρουαρίου) η μετοχή ανέβηκε στο υψηλό των 9,56 ευρώ, αλλά αμέσως μετά άρχισε να χάνει έδαφος.

Ο ισχυρός αγοραστής στη HelleniQ Energy και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε όμως και για το placement του 11% της HelleniQ Energy που ολοκληρώθηκε στις 7 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου. Από το συνολικό «πακέτο» το 4,3% παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 6,7% από την Paneuropean Oil and Industrial Holdings , στην οποία εκφράζονται από κοινού τα συμφέροντα του Σπύρου Λάτση με τις αδελφές του Μαργαρίτα και Μαριάννα. Η τελευταία, ασκεί μεν εδώ και καιρό αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω του Latsco Family Office, αλλά στην περίπτωση των πρώην ΕΛΠΕ εξακολουθεί να διατηρεί κοινή θέση με τα αδέλφια της.

Η αξία των μετοχών του placement διαμορφώθηκε σε 235,3 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να είναι σχεδόν τριπλάσια. Σε ότι αφορά τη τιμή διάθεσης έγινε στα 7 ευρώ με discount 9,9%, καθώς την προηγούμενη μέρα της προσφοράς η μετοχή ήταν στα 7,77 ευρώ.

Τώρα η μετοχή βρίσκεται στα 8,11 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 15,9% σε σχέση με αυτήν του placement. Στη διενέργεια του οποίου μετείχε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, που απέκτησε το 1%. Οι πληροφορίες λένε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει σταθερός αγοραστής από το «ταμπλό» που ενισχύει τη θέση του.

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα στελέχη της HelleniQ Energy βρέθηκαν στο Λονδίνο όπου είχαν επαφές με funds που τοποθετήθηκαν στην προσφορά του 11%. Η καλή πορεία της εταιρείας και της χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για νέα διάθεση μετοχών, σε ορίζοντα εξαμήνου.

Έντονο ενδιαφέρον υπήρξε επίσης και για το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, που διενεργήθηκε στις 18 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου. Περίπου 10 funds πήραν μέρος στην προσφορά που αυξήθηκε τελικά από τα 5 στα 6 εκατ. μετοχές (5,8% της εταιρείας). Με την τιμή διάθεσης να είναι στα 13,2 ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται στα 14,4 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 9,1%.

Στη χθεσινή, νέα στήλη (Trader’s Book) του Mononews, εξετάστηκαν τα μεγέθη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θεωρήθηκαν ως τιμή-στόχος τα 20 ευρώ. Με το περιθώριο ανόδου να είναι 38,9% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ούτως ή άλλως στο προσκήνιο σήμερα και αύριο θα βρίσκεται το placement της Πειραιώς, ενώ όπως όλα δείχνουν οι παραχωρήσεις μετοχών δεν θα σταματήσουν εδώ. Καθώς και άλλες εταιρείες είναι έτοιμες να μπουν σε ανάλογη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Καρνέση: Αναζητείται το πρόσωπο που φιλοξένησε τον Αιγύπτιο Άρη πριν την τριπλή δολοφονία – Η αποκάλυψη που θα οδηγήσει στα κίνητρα
AXIA: Τα tοp picks του 2024 – Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Optima Bank για Motor Oil: «Αγορά» για τη μετοχή με αυξημένη τιμή στόχο στα €36,7
 

Keywords
Αναζητήσεις
ti-dinoun-ta-placement-stin-agora--kerdi-mechri-401-echoun-prosferei-oi-6-synallages-diathesis-metochon.htm
Τυχαία Θέματα
– Κέρδη, 401,– kerdi, 401