Τι είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό, που υπέστη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι είναι, όμως, αυτό ακριβώς; Και πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί;

Η εικόνα, που έχει ο περισσότερος κόσμος για τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι τραυλίσματα, παραλύσεις και, βέβαια, θάνατος. Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περίπου 30.000-35.000 εγκεφαλικά επεισόδια. Στην Ελλάδα το εγκεφαλικό είναι η 2η αιτία θνητότητας και 1η αιτία άνοιας.

Όπως εξηγούν ειδικοί, το εγκεφαλικό είναι βλάβη του εγκεφάλου (όπως άλλωστε μαρτυρά

και η λέξη), η οποία προέρχεται από καρδιαγγειακά αίτια. Τι είναι το εγκεφαλικό με απλά λόγια; Ένα αγγείο στην περιοχή του εγκεφάλου, που φράζεται ή σπάει. Το 80% των περιστατικών είναι τα λεγόμενα ισχαιμικά εγκεφαλικά – σαν αυτό που έπαθε ο τέως βασιλιάς. Αυτά οφείλονται σε βουλωμένα αγγεία, ενώ το 20% των περιστατικών είναι οι εγκεφαλικές αιμορραγίες, που προκαλούνται από σπασμένα αγγεία.

Τα ισχαιµικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί βαρύ και επείγον περιστατικό, το οποίο απαιτείται άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η δυνατότητα θεραπευτικής παρέµβασης εξαρτάται άρεσα από το χρονικό διάστημα μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της θεραπείας. Κάθε ένα λεπτό χωρίς αιμάτωση καταστρέφονται περίπου δύο εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Για κάθε 15 λεπτά γρηγορότερη αποκατάσταση της ροής, 39 από τους 1.000 ασθενείς θα έχουν καλή εξέλιξη και από αυτούς οι 25 θα είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι.

Τρία χαρακτηριστικά – «κλειδιά»

Υπάρχουν τα βαριά εγκεφαλικά, αλλά υπάρχουν και τα «μικρά» εγκεφαλικά, που αρκετές φορές περνούν… στα ψιλά. Έχουν τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα, που συμβάλλουν στην αναγνώρισή τους και είναι χρήσιμο να τα θυμόμαστε. Το στόμα του ασθενούς στραβώνει, η μια του πλευρά παραλύει και δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά.

Την πολύ μεγάλη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης τονίζουν οι ειδικοί, ειδικά στα «μικρά» εγκεφαλικά επεισόδια, που τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν λίγο.

Στην περίπτωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο ασθενής εμφανίζει διαταραχές στην ομιλία και στην κινητικότητα, όπως παράλυση χεριού και ποδιού. Το πρόσωπό του μπορεί να παραμορφωθεί, η ικανότητα όρασης να μειωθεί στο ένα μάτι, μπορεί να μην έχει ισορροπία, να αρχίσει να ψευδίζει ή και να χάσει την ομιλία του. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν – συνήθως με εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία – αλλά ενίοτε παραμένουν, επιδεινώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητας των ασθενών, αφού καλείται να ζήσει έχοντας μόνιμη αναπηρία.

Οδηγός επιβίωσης από το εγκεφαλικό

Ισχαιμικό εγκεφαλικό μπορεί να πάθει ένας ηλικιωμένος – όπως ο 81ς ετών τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – αλλά και ένας πολύ νεότερος ηλικιακά άνθρωπος, 45-50 χρόνων. Γενικά το εγκεφαλικό έχει άμεση σχέση με την ηλικία – όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να το πάθουμε. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με εγκεφαλικό είναι τα 75 έτη. Γενικά οι πιο κρίσιμες ηλικίες είναι μετά τα 60-65. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών ζωής, παθαίνουν εγκεφαλικό και νεότερα άτομα, ακόμη και κάτω των 45 χρόνων.

Η πρόληψη, επομένως, έχει τεράστια σημασία. Υπέρταση, κάπνισμα, διαβήτης, χοληστερίνη, παχυσαρκία, κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης προκαλούν βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου και μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν καταλάβει ότι παθαίνει εγκεφαλικό; Ένα είναι το βήμα. Να καλέσει το 166 και να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού είναι ο χρόνος. Ο ασθενής πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο, να εκτιμηθεί η κατάστασή του μέσω αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και να πάρει την κατάλληλη θεραπεία, για να μη συνεχίσει να νεκρώνεται ο εγκέφαλος.

Διαβάστε επίσης

Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο τέως βασιλιάς, Κωνσταντίνος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κωνσταντίνος,konstantinos