Τι έμαθε από την τελευταία κρίση ένα επενδυτικό fund που διαχειρίζεται 52 δισ. δολάρια

Τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι υποδομές και η αγορά ακινήτων αποτελούν έναν δημοφιλή τρόπο για να εξασφαλίσουν αποδόσεις τα σκανδιναβικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης έγινε αντιληπτό πόσους κινδύνους περιέχουν αρκετές επενδυτικές επιλογές, όταν η ρευστότητα ξαφνικά «στεγνώσει».

Ως διευθύνων σύμβουλος του fund Ilmarinen Mutual Pension Insurance Co., ο Mikko

Mursula επιβλέπει περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ (52 δισεκατομμύρια δολάρια) από το γραφείο του στο Ελσίνκι. Όπως υποστηρίζει, «ένα από τα βασικά μαθήματα» που μόλις έμαθε από την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία είναι «η σημασία της ρευστότητας».

Ο πανικός που έπληξε τις αγορές τον Μάρτιο, όταν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας ήταν κλειστό για την καταπολέμηση του ιού, αποκάλυψε ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές κινδύνεψαν με έλλειψη ρευστότητας, αφού είχαν τοποθετήσει τα κεφάλαια τους σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Και οι αποδόσεις που πέτυχαν δεν τους αποζημιώνουν για το ρίσκο.

Στα χρόνια πριν από την τελευταία κρίση, τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν στραφεί σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον αποδόσεις, με φόντο τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τις ακριβές μετοχές. Οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι τόσο εύκολες στις αγορές και στις πωλήσεις όσο οι μετοχές και τα ομόλογα, αλλά  για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα.

Ο Mursula λέει ότι η πίεση στη ρευστότητα άρχισε να αυξάνεται τον Μάρτιο και «δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε στη μέση μιας τέτοιας κρίσης».

Ακόμη και «ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα είστε σε θέση να επιβιώσετε» σε τέτοιες αναταραχές, είπε.

Με ένα σοκ ρευστότητας όπως αυτό που μόλις υπέστη η βιομηχανία, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε γρήγορα στις απαιτήσεις της φερεγγυότητας. Ο Mursula λέει ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα «εξετάζουν πλέον τα επίπεδα ρευστότητάς τους (ή μη ρευστότητας) πιο προσεκτικά μετά την κρίση», αφού είδαν πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι καταστάσεις.

Ο διαχειριστής θα προσπαθήσει τώρα να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό του από ένα πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων και επενδυτικού πανικού. Ο ίδιος άρχισε να επεκτείνει τις τοποθετήσεις του σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία πέρυσι. Πιστεύει ακόμη ότι αποτελούν ένα καλό στοίχημα, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστά η διαχείριση τους.

Το χαρτοφυλάκιο της Ilmarinen έχασε 7,5% το πρώτο τρίμηνο, με τις επενδύσεις σε μετοχές να οδηγούν στην πτώση. Το αμοιβαίο κεφάλαιο μείωσε τις τοποθετήσεις του σε μετοχές στο 42% από 47% στο τέλος του έτους, εστιάζοντας αντ ‘αυτού σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Mursula λέει ότι εξακολουθεί να χρειάζεται «να διατηρεί το ρίσκο των μετοχών» προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της απόδοσης. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ακριβό στοίχημα.

«Ορισμένοι κλάδοι στην αγορά μετοχών φαίνονται πιο πλούσιοι αν συγκριθούν με τα ιστορικά μέσα επίπεδα αποτίμησης», είπε. «Επίσης, σε αυτές τις αγορές υπάρχουν πολλοί επενδυτές που δεν θα ήταν εκεί αν τα επίπεδα των επιτοκίων ήταν λίγο υψηλότερα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα