Τι γίνεται όταν o Μίστερ Tinder δεν είναι ο πρίγκιπας των διαμαντιών: Δυο ελληνικές ιστορίες που θα συζητηθούν

Όλοι είναι στο Τinder αλλά κανείς δεν το παραδέχεται…

Το Tinder δεν είναι το ίδιο με το Facebook ή τα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχει εξελιχτεί στο επίσημο app, την δημοφιλέστερη εφαρμογή στο είδος της, την απόλυτη ψηφιακή πλατφόρμα γνωριμιών, για όσους θέλουν να βρουν σύντροφο, ταίρι, ζευγάρι, να περάσουν καλά.

Αλλά και για όσους ταξιδεύουν συχνά και δεν θέλουν να μένουν ποτέ μόνοι, όσους δεν φοβούνται να ανεβάσουν φωτογραφίες τους, να εκτεθούν, να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα με αγνώστους και να δουν αν ταιριάζουν,

για αρχή, έστω στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή τους και μετά σε όλα τα άλλα.

Δεν είναι όλα τα συνοικέσια πετυχημένα. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Tinder Swindler», το οποίο προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στο Νetflix (για να αναστατώσει και να δημιουργήσει υποψίες σε εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες στον πλανήτη) κι έναν επαγγελματία κ. Τinder που σκηνοθέτησε μία ζωή με διαμάντια και σαμπάνια, για να ξεγελάσει γυναίκες που του έδιναν χρήματα για να τον «σώσουν» από κινηματογραφικές σχεδόν περιπέτειες, ζωντανεύουν ιστορίες πίσω από τις ιστορίες, παράπλευρες απώλειες, βιωματικές εμπειρίες γυναικών που εξαπατήθηκαν χωρίς καν να προλάβουν να καταλάβουν πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι τελικά το φλερτ στην εποχή του Τinder και της γρήγορης επαφής.

The Tinder SwindlerTinder στην Ελλάδα

Το παιχνίδι έχει κανόνες. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Μπαίνετε στην εφαρμογή. Και αρχίζετε να δοκιμάζετε και να ξεπερνάτε τα όρια σας. Μία δοκιμή θα σας πείσει… Σκεφτείτε ότι σας αρέσουν όσοι είδατε (στις φωτογραφίες) και τους αρέσετε επίσης.

Βρίσκεστε σε ένα ταξίδι και, αντί να φάτε μόνες σε ένα εστιατόριο, ανοίγετε την εφαρμογή, για να δείτε πόσοι από τους θαμώνες του ρεστοράν είναι στο Τinder.

Θα εκπλαγείτε. Δεν είναι τυχαίο πως οι χρήστες αυξάνονται καθημερινά αλλά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα συμβεί τώρα, ποια θα είναι τα απόνερα, η επίγευση, μετά την προβολή ενός φιλμ που δείχνει τι δύναμη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, πόσο μεγάλη επιρροή, και τι οικονομική απάτη μπορεί να στήσει προκειμένου να ζει σαν πρίγκιπας ή δισεκατομμυριούχος, χωρίς να υπάρχει τίποτα που να το δικαιολογεί.

Και το Τinder στην Ελλάδα; Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις «θυμάτων» που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, ούτε θα πρωταγωνιστήσουν οικειοθελώς σε ντοκιμαντέρ.

Κι όμως, όλο και πιο συχνά, θα ακούσουμε από φίλους να μας εμπιστεύονται τη δική τους τραυματική εμπειρία, από την διαδικτυακή αποτυχημένη απόπειρα να γνωρίσουν κάποιον, έστω και για κάτι περιστασιακό, από το Τinder ή το Facebook Dating (add love) που έχει μπει επίσης δυναμικά στο παιχνίδι.

Τα ψεύτικα προφίλ είναι της μόδας. Όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Το 2020 οι Αυστραλοί και μόνο έχασαν 131 εκατ. δολάρια για απάτη στο διαδίκτυο μέσα από ερωτικά συνοικέσια χωρίς παρόν και μέλλον. Και στην Ελλάδα;

Η περίπτωση της Β

Η Β. είναι μία μελαχρινή, εντυπωσιακή κοπέλα που έχει τελειώσει ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, με σπουδές στο εξωτερικό, και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.

Ξέρει να ντύνεται, να περνάει καλά, είναι κοινωνική, μπήκε στο Tinder γιατί είχε βαρεθεί να βγαίνει ραντεβού με φίλους και γνωστούς. Ήθελε να γίνει πιο… international, όπως έλεγε για πλάκα στην κολλητή της, που είχε ήδη γνωρίσει κάποιον στο Facebook.

Kάπως έτσι γνώρισε τον Γ, επιχειρηματία, (όπως της είπε), πετυχημένο (όπως φρόντισε να την πείσει ότι είναι), γοητευτικό και κοσμοπολίτη.

O Απατεώνας του Tinder

Άρχισαν να βγαίνουν, εκείνος να την γοητεύει όλο και περισσότερο, να μένουν πάντοτε σπίτι της, να την εντυπωσιάζει με τον τρόπο ζωής του, τα διαφορετικά του αυτοκίνητα, τα σπίτια, τις πληροφορίες γύρω από την ζωή του… Μέχρι που μια μέρα, λίγους μήνες μετά, ο Γ. εξαφανίστηκε. Για μέρες.

Σα να εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Η Β. άρχισε να του στέλνει μηνύματα και να του τηλεφωνεί. «Ο αριθμός που καλέσατε δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή…». Δεν υπήρχε πουθενά ο Γ, ούτε με το όνομα που της είχε δώσει, ούτε η εταιρία του, ούτε το προφίλ του στα social media.

Σα να επρόκειτο για φάντασμα. Η επόμενη κίνηση από την τρομοκρατημένη κοπέλα ήταν να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς της για να δηλώσει θύμα απάτης και να αλλάξει κλειδαριά στο σπίτι της, με τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά και να διεκδικήσει την περιουσία της ή ό,τι άλλο είχε στο μυαλό του ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικά ονόματα -και ταυτότητες- ανάμεσα μας.

Η περίπτωση του Χ

O X εμφανιζόταν σαν πετυχημένος γιατρός. Πενηντάρης, φωτογενής, ειδικά με τις φωτογραφίες με τη στολή του που φαίνεται να σώζει ζωές, μπορούσε να αλλάζει τακτικά συντρόφους, να μπαινοβγαίνει στο Tinder, να επανασυστήνεται, να ταξιδεύει, να μένει σε πεντάστερα ξενοδοχεία, και χωρίς να διεκδικεί χρήματα από τις συντρόφους του, πόζαρε σαν γιατρός, «ερωτευόταν» και εξαφανιζόταν, εμφανιζόταν με διαφορετικά ονόματα και ιδιότητα, για να μην προκαλεί, διατηρώντας διαφορετικά προφίλ στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Τα «θύματα» του ήταν κυρίως διαζευγμένες γυναίκες, γύρω στα 40, και ο ίδιος προτού προλάβει να αποκαλυφθεί, εξαφανιζόταν. Ήταν γνώστης του «ghosting», αδιαφορώντας για το αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια κίνηση στις συντρόφους του. «Thank u, next», όπως τραγουδάει και η Ariana Grande.

Και η περίπτωση του «Tinder Swindler»

Αν επιχειρήσετε να τον βρείτε στο Instagram, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν διαφορετικοί λογαριασμοί πλέον, όλοι επίσημοι, ανεπίσημοι, σκοτεινοί, υπερφωτισμένοι, αμφιλεγόμενοι, από τον άνθρωπο που άλλαζε ονόματα και παρτενέρ, με ρυθμό επαγγελματία καρδιοκατακτητή.

Όλα είναι υπό αμφισβήτηση. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα ή έστω τι είδαμε στο ντοκιμαντέρ του Νetflix με τίτλο «Ο Απατεώνας του Tinder»;

Η καταγωγή του Simon Leviev ή Shimon Hayut είναι από το Ισραήλ (εκεί ζει σήμερα), «γόνος εύπορης ισραηλινής οικογένειας» και ως «πρίγκιπας των διαμαντιών» κατηγορείται ότι κατόρθωσε να «κλέψει» 10 εκ. δολάρια, δηλαδή να αποσπάσει χρήματα από διαφορετικές γυναίκες που «αγόρασαν» το παραμύθι που τους πουλούσε.

Οι τρεις γυναίκες που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ του Netflix

Δεν είναι στη φυλακή τώρα όπως θα φανταζόταν κανείς… Απλώς δεν μπορεί να ξαναμπεί στο Tinder.

Έχει περάσει όμως και από την χώρα μας, από τη Μύκονο φυσικά, και πριν από τρία χρόνια τις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να εκδοθεί στη γενέτειρα του. Και να παραμείνει στη φυλακή για λίγους μήνες.

Οι τρεις γυναίκες που τον κατήγγειλαν και γνωρίσαμε στο «Tinder Swindler» διεκδικούν ως αποζημίωση 600.000 λίρες για να ξεκινήσουν έρανο για την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά κι εκείνος κινείται δικαστικά εναντίον τους, καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχουν στοιχεία ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα.

Αν το παραμύθι θα έχει χάπι-εντ; Για τις ενδιαφερόμενες ο Simon Leviev εξακολουθεί να ζει πολυτελή ζωή. Δεν θα τον βρείτε στο Tinder. Αν όμως δείτε κάποιον που του μοιάζει, μην αναρωτηθείτε.

Απλώς μην βιαστείτε να ονειρευτείτε τον πρίγκιπα με το λευκό άλογο και το μονόπετρο. Εκτός κι αν θέλετε να πάρετε ένα δάνειο για τα… props και τις κοινές selfies στο ιδιωτικό τζετ.

Διαβάστε επίσης:

Παρουσιαστής του X Factor ο Αντρέας Γεωργίου

Survivor spoiler: Έρχεται ανατρεπτική αποχώρηση (video)

Πρωτιά για το Πρωινό του ΑΝΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα