Τι λένε γιατροί από την Ουχάν για τον κοροναϊό

11:10 5/3/2020 - Πηγή: Mononews

Καθώς η επιδημία του νέου κοροναϊού εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ειδικοί στρέφονται σε ευρήματα από την Κίνα, από όπου ξεκίνησε, για την καλύτερη κατανόηση της νόσου. Από τον Ιανουάριο, οι γιατροί στο επίκεντρο της επιδημίας, την Ουχάν, έχουν μελετήσει τον ιό, του οποίου τα συμπτώματα είναι κατά κύριο λόγο ήπια, αλλά μερικές φορές μπορούν να γίνουν θανάσιμα.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που επέβλεψαν και μελέτησαν ασθενείς, φορείς του κοροναϊού, στην Ουχάν, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με δημοσιογράφους στο Πεκίνο την Τετάρτη. Ακολουθούν

τρεις παρατηρήσεις από τους γιατρούς.

Επώαση και μετάδοση

Οι ανεπίσημες αναφορές ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να έχει μακρά περίοδο επώασης έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι οι φορείς μπορεί να μην εντοπιστούν και εν αγνοία τους να μολύνουν άλλους.

Οι τοπικές αρχές σε άλλη πόλη της Χουμπέι, την ίδια επαρχία στην οποία ανήκει η Ουχάν, ανέφεραν στις 22 Φεβρουαρίου ότι ένας 70χρονος άνθρωπος μολύνθηκε από τον ιό, αλλά εμφάνισε συμπτώματα μόνο μετά από 27 ημέρες.

«Από τις περισσότερες δημοσιεύσεις αυτή τη στιγμή, η διάμεση περίοδος επώασης είναι πέντε έως επτά ημέρες, με τη μεγαλύτερη περίοδο επώασης ως και στις 14 ημέρες», δήλωσε ο Du Bin, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Κίνας που επιβλέπουν τη θεραπεία του κοροναϊού. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρξε ποτέ επώαση μεγαλύτερη των 14 ημερών».

Σε μερικούς ασθενείς, η εμφάνιση του ιού έγινε πολύ αργά, μόνο με ήπιο πυρετό πριν η κατάστασή τους επιδεινωθεί γρήγορα 10 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον Li Haichao, αναπληρωτή διευθυντή του πνευμονολογικού τμήματος στο Πρώτο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Δεν υπάρχουν εξάλλου ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ανάρρωσαν και στη συνέχεια βρέθηκαν και πάλι θετικοί στον ιό μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους, σύμφωνα με τον Du, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Peking Union Medical College Hospital.

Την Πέμπτη, το κινεζικό μέσο ενημέρωσης The Paper ανέφερε ότι ένας άνδρας στην Ουχάν που είχε αναρρώσει από τον Covid-19 και βρέθηκε αρνητικός στον ιό, πέθανε λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα από τον ιό. Το ρεπορτάζ διαγράφηκε αργότερα από το διαδίκτυο.

Θάνατοι νεότερων ανθρώπων

Ο κοροναϊός έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και έχει στοιχίσει κατά κύριο λόγο τη ζωή σε ηλικιωμένους ασθενείς με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα ή ατόμων με προϋπάρχουσες ασθένειες. Οι θάνατοι ορισμένων νεότερων ασθενών είναι πιο δύσκολο να εξηγηθούν.

Οι υποκείμενες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, η παρατεταμένη χρήση του μη επεμβατικών αναπνευστικών βοηθημάτων και οι υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σημαντικοί παράγοντες σε αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τον Du. Δεν διευκρίνισε το ηλικιακό εύρος στο οποίο αναφερόταν όταν μιλούσε για νεότερους ασθενείς.

Η μεθυλπρεδνιζολόνη, ένα ανοσοκατασταλτικό κορτικοστεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά στην Κίνα για σοβαρές περιπτώσεις, έχει συνδεθεί με την «παρατεταμένη μετάδοση ιών» σε προηγούμενες μελέτες του MERS, του SARS και της γρίπης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διδάγματα

Ο Du είπε ότι αν μπορούσε να τα κάνει ξανά όλα από την αρχή, θα είχε πιέσει τις αρχές υγειονομικής περίθαλψης πιο πολύ να βάλουν όλους τους εργαζόμενους σε εντατικές μονάδες να συνεργαστούν σε νοσοκομεία αναφοράς, για να καθορίσουν καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές για την κρίσιμη περίθαλψη.

Θα ήταν επίσης πιο επιθετικός στη χρήση επεμβατικής μηχανικής αναπνοής σε όλους τους ασθενείς που έδειξαν «κλινική επιδείνωση» στην αναπνευστική τους ανεπάρκεια ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα – γνωστό ως υποξία.

Ο σχεδιασμός είναι η πιο σημαντική πτυχή της αντίδρασης στον ιό, σύμφωνα με τον Du, και οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν από πριν πώς θα χειριστούν κάθε ασθενή που εισέρχεται σε κλινική, πώς θα ανιχνεύσουν ύποπτα κρούσματα, πώς θα επιβεβαιώσουν εάν έχουν τον ιό σε εργαστήρια και πώς θα απομονώσουν πιθανά κρούσματα.

«Πρέπει να έχεις ένα σχέδιο για να παρέχεις όχι μόνο χώρο, αλλά και προμήθειες, όπως ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε.

Ο Du είπε ότι είναι αλήθεια πως υπάρχει μειούμενος αριθμός ασθενών στη Χουμπέι και περισσότερα άδεια νοσοκομειακά κρεβάτια, παρόλο που είναι αδύνατο να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας νέας κλιμάκωσης των κρουσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα