Τι πραγματικά συνέβη στην Πάτρα

Ήμουν εκεί έζησα τα γεγονότα, άφησα το μυαλό να κρυώσει και αναφέρω…

Χτες είχαμε τον τραυματισμό ενός 6χρονου παιδιού κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης για το μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Πάτρα. To γεγονός συνέβη τη στιγμή επίδειξης για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν υπήρχε αγώνας.

Στην πίστα βρίσκονταν ηλεκτρικά καρτ με περιορισμένη δύναμη τα οποία οδηγούσαν καλεσμένοι της οργάνωσης. Δεν μιλάμε για αγώνα, ούτε για αγωνιστική οδήγηση.

Το επίμαχο καρτ κινούνταν παράλληλα με άλλα τρία επί της οδού

Μαιζώνος με ταχύτητα περίπου 40km/h και κατεύθυνση το κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου. Δεν ακούγονταν καθώς είναι ηλεκτρικά. Το καρτ Νο 2 αποσταθεροποιείται στην προσπάθεια του οδηγού να αλλάξει πορεία και κατευθύνεται προς την άκρη του δρόμου. Βρίσκει με γωνία 30 μοιρών τα προστατευτικά πλαστικά και τα ανεβαίνει.

Το γέμισμα με νερό των πλαστικών δεν ενδείκνυται καθώς από τις συνεχείς επαφές με τα καρτ γέμιζε η πίστα νερό και γλιστρούσε. Είναι προβληματική πρακτική.

Το καρτ βρίσκει τα κάγκελα τα οποία είναι ενωμένα και λειτουργούν ως ενιαίο σώμα. Αλλάζει πορεία, συγκρατείται και επανέρχεται στην πίστα. Αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα. Έτσι προστατεύονται από τραυματισμό δεκάδες διερχόμενοι που στέκονταν πίσω από τα κάγκελα εκείνη τη στιγμή σ’ αυτό το σημείο. Αρκετοί χωρίς να κοιτούν προς την πλευρά του καρτ, το οποίο τονίζω πως δεν ακούγονταν όντας ηλεκτρικό. Απουσιάζει ο ήχος που σε προειδοποιεί.

Κάνω λόγο για διερχόμενους καθότι μιλώντας για «θεατές» αναφερόμαστε σε οριοθετημένη αθλητική εγκατάσταση π.χ. κερκίδα, όπου με βάση τα πρωτόκολλα της ΓΓΑ, προβλέπεται είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή πρόσφατα νοσήσαντες με την επίδειξη του σχετικού εγγράφου. Στους δρόμους πέριξ της πλατείας Γεωργίου δεν υπάρχει ούτε εισιτήριο, ούτε οριοθετημένη ελεγχόμενη πρόσβαση άρα δε μιλάμε για θεατές. Πρόκειται για διερχόμενους που στέκονται να δουν το θέαμα.

Ότι τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν αποδεικνύεται απ’ ότι το καρτ επανήλθε στην πίστα. Επίσης ότι ο οδηγός βγήκε αλώβητος περπατώντας μετά από αυτή τη σύγκρουση. Καθότι φορούσε κράνος, προστατευτικά, την ενδεδειγμένη στολή και συγκρατήθηκε από τα κάγκελα. Ως άνθρωπος που έχω περάσει τη ζωή μου στις πίστες ξέρω καλά πως ακόμη και τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιδέχονται πάντα βελτίωση. Από τύχη ζει ο Γκροζάν που βρέθηκε με τη λάθος γωνία στο λάθος σημείο στο Σακχίρ σε μια από τις πιο ασφαλείς πίστες στον πλανήτη.

Έχω δει δεκάδες σοβαρές συγκρούσεις στο Μονακό, στη Σιγκαπούρη, στο Μπακού με τραυματισμούς. Ως παρουσιαστής της εκδήλωσης επανέλαβα εκατοντάδες φορές και το Σάββατο και χτες: «Μην συγχρωτίζεστε, φοράτε μάσκες, μην ακουμπάτε στα κάγκελα».

Δυστυχώς ήταν μια εξαιρετικά άτυχη στιγμή ότι χτύπησε το καρτ το παιδί.

Οι οργανωτές από τη πρώτη στιγμή διέκοψαν την διαδικασία και έθεσαν εαυτό στη διάθεση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί ήταν παρόντες, είχαν ιδία άποψη και ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία από τη στιγμή που υπήρξε τραυματισμός. Στα 12 χρόνια που είμαι πρεσβευτής του PICK ξέρω καλά πόση προσπάθεια έχει γίνει για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ξέρω καλά ότι αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε πρώτη προτεραιότητα. Ήταν μια εξαιρετικά ατυχής στιγμή. Προσμένουμε στα καλά νέα όσον αφορά στην εξέλιξη της υγείας του μικρού. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση των γονιών του, εύχομαι να βρουν το κουράγιο να ανταπεξέλθουν και κυρίως όλα να εξελιχθούν ομαλά, όπως διαφαίνεται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Δημητρόπουλο (διερχόμενος γιατρός) και στην κ. Λουκοπούλου (γιατρός της αθλητικής διοργάνωσης) που με την άμεση και σωστή παρέμβασή τους βοήθησαν καθοριστικά στις πρώτες κρίσιμες στιγμές μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ από ατύχημα σε αγώνα καρτ στην Πάτρα: Διασωληνωμένος 6χρονος τραυματίας

Keywords
Τυχαία Θέματα