Τι θα κάνουν Γερμανία και Ιταλία με την άρση του lockdown – Προβληματισμός στο Μιλάνο

Έντονες ανησυχίες εκφράζονται από μερίδα πολιτικών σχετικά με την άρση του lockdown καθώς πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε διαδικασία άρσης μέτρων περιορισμού.

Στη Γερμανία, που έως τώρα έχει αξιοσημείωτα καλές επιδόσεις και αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματα έως 800 τμ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και περισσότερο από τα επτά κράτη που ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους κανόνες.

Υπήρξαν 5,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο,

ανεβάζοντας το σύνολο σε 143.724, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Χόπκινς. Οι απώλειες αυξήθηκαν κατά 300 και πλέον φτάνουν τις 4.426, ενώ 83.114 έχουν αναρρώσει, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ εκτός από το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά από τις αρχές Μαΐου.

Η καγκελάριος επικαλέστηκε τον δείκτη R (πόσοι κολλούν από ένα κρούσμα) για να δείξει το βαθμό επιτυχίας. Ο δείκτης ήταν την Παρασκευή αμετάβλητος στο 0,7 σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το Μιλάνο ο άγνωστος Χ

Την ίδια στιγμή τα επίμονα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων στο Μιλάνο περιπλέκουν τους σχεδιασμούς του Ιταλού πρωθυπουργού Τζ. Κόντε για σταδιακή επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας.

Παρότι ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων περιορίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες η μεγαλούπολη του Βορρά γνώρισε νέο κύμα της πανδημίας και έγινε η περιφέρεια με τον υψηλότερο αριθμό μολυσμένων πολιτών.

Από τις 16 Μαρτίου έως 30 ημέρες πριν τις 16 Απριλίου, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 30% υψηλότερος από το μέσο όρο της χώρας, ενώ οι συνολικές απώλειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Ο Τζ. Κόντε σχεδιάζει το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας από τις 4 Μαίου, αλλά πιέζεται από επιχειρηματίες και λόμπι του πλούσιου Βορρά να κινηθεί γρηγορότερα.

Υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις: «Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η τοπική κυβέρνηση μου ζητούσε να κλείσω τα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου», σημείωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Giuseppe Sala στο Faceboook. «Τώρα θέλουν να ξεκινήσουν εκ νέου τα πάντα;».

Η ΣΟΥΗΔΙΑ 

Την ίδια στιγμή στη Σουηδία που δεν προχώρησε σε lockdown, ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική στρατηγική τα στοιχεία που παρουσιάζονται προκαλούν συναγερμό. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που ασκείται ανοικτά κριτική στον πρωθυπουργό.

Έχουν καταγραφεί 13.882 κρούσματα στη χώρα που έχει λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 1.511 (100 περισσότεροι σε σχέση με 48 ώρες πριν). Το σύνολο των νεκρών δηλαδή ξεπερνά το άθροισμα των γειτονικών χωρών: Δανία (346), Νορβηγία (164) και Φινλανδία (90).

Keywords
Τυχαία Θέματα