Τηλέμαχος Λαβίδας: Απειλείται με φυλάκιση έως οκτώ έτη – Τι θα γίνει με τον Γιώργο Νίκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πάγωσε το χαμόγελο στα χείλη της μητέρας, των αδελφών, των συγγενών και των συνηγόρων του Τηλέμαχου Λαβίδα όταν η δικαστής Denice L. Cote ανακοίνωσε την ετυμηγορία της Επιτροπής των Ενόρκων για την ενοχή του κατηγορουμένου και για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Insider Trading».

Η Επιτροπή των Ενόρκων, η οποία αποτελούνταν από επτά γυναίκες και πέντε άνδρες μετά από μια ολοήμερη συνεδρίαση την Τρίτη και μια δίωρη περίπου συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου 2020 παρέδωσε στη Δικαστή τον πορτοκαλί φάκελο με την ετυμηγορία για την ενοχή του Τηλεμάχου Λαβίδα για όλες

τις κατηγορίες που σχετίζονταν με τη διαρροή στον επιχειρηματία Γεώργιο Νίκα των απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την εταιρεία «Ariad Pharmaceuticals» στο ΔΣ της οποίας ήταν μέλος ο πατέρας, Αθανάσιος Λαβίδας.

Οι εισαγγελείς Ντάνιελ Τρέισερ (Daniel Tracer) and Ρίτσαρντ Κούπερ (Richard Cooper) καθώς επίσης και οι συνήγοροι του ομογενή Jonathan Streeter της δικηγορικής εταιρείας Dechert LLP και Eric Sussman και Jennifer Achilles της εταιρείας Reed Smith LLP αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που από το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιανουαρίου 2020, που ξεκίνησε η δίκη μέχρι και την ώρα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας των Ενόρκων παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις ακροαματικές διαδικασίες.

Φυλάκιση από ένα έως οκτώ έτη

Ο 39χρονος επιχειρηματία Τηλέμαχος Λαβίδας, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες «www.anamniseis.net » και www.mononews.gr, συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2019 και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες των συνηγόρων για την αποφυλάκισή του με εγγύηση απέβησαν άκαρπες. Εάν δεν υπάρξει κάποια νέα προσπάθεια απελευθέρωσης με εγγύηση τότε θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι και την 17η Απριλίου 2020 που η δικαστής Denice L. Cote θα ανακοινώσει την ποινή. Άρα θα έχει εκτίσει ήδη τους πρώτους έξι μήνες κάθειρξης.

Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Λαβίδας επισύρουν ποινή φυλάκισης από ένα έως οκτώ έτη.

Οι εισαγγελείς από την πρώτη ημέρα της δίκης μέχρι και την ανακεφαλαίωση το απόγευμα της Δευτέρας, 13ης Ιανουαρίου 2020 επαναλάμβαναν με έμφαση και προσπαθούσαν να πείσουν τους Ενόρκους ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν ο μόνος που γνώριζε από τον πατέρα του (ήταν ο πρώτος τη τάξει των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τα απόρρητα της εταιρείας της «Ariad Pharmaceuticals», και από το 2013 έως και τα τέλη του 2015 τα διέρρεε στον χρηματιστή και εστιάτορα Γιώργο Νίκα.

Ο Γιώργος Νίκας, βάσει των εγγράφων που προσκόμισαν οι Αρχές στο Δικαστήριο φέρεται να κέρδισε 4.7 εκατομμύρια δολάρια, εκμεταλλευόμενος τις εκ των έσω πληροφοριών για την πορεία της «Ariad Pharmaceuticals».

Κλειστά τα χαρτιά των ΗΠΑ για τον Γιώργο Νίκα

Ο Γιώργος Νίκας είναι συγκατηγορούμενος του Λαβίδα και την ώρα που οι αρχές έλαβαν το ένταλμα σύλληψής του βρισκόταν στην Ελλάδα.  Ο Νίκας δεν είναι Αμερικανός πολίτης και η εισαγγελία κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψης στην Ελλάδα και της έκδοσης του, κι αυτό διότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν παρόμοιες συμφωνίες που υπάρχουν με την Αγγλία και τη Σερβία όπου έγιναν οι συλλήψεις δύο μελών του κυκλώματος και τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Λαβίδα, ότι παρείχε στον Γιώργο Νίκα τις εκ των έσω πληροφορίες που λάμβανε από τον πατέρα του Δρ. Αθανάσιο Λαβίδα  για την «Ariad Pharmaceuticals» προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την νεοφυή εταιρεία παραγωγής σνακ – μπαρ «Mediterra Inc.» από την Μιράντα Πατέρα σύζυγο του Γιώργου Νίκα.

Αρνητικό ρόλο στην εις βάρους του ετυμηγορία έπαιξε και το γεγονός ότι η σύλληψη του Τηλεμάχου Λαβίδα έλαβε χώρα στο πολυτελές διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα στο Μανχάταν και η αλληλουχία των τηλεφωνικών κλήσεων τις ημέρες που ο Γιώργος Νίκας και τα άλλα έξι μέλη του κυκλώματος στοιχημάτιζαν στο Χρηματιστήριο και αποκόμιζαν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας εξ’ αυτών και συγκεκριμένα ο Μαρκ Ντεμέιν Ντεμπί (Marc Demane – Debih) προ μερικών μηνών παραδέχτηκε την ενοχή του για συμμετοχή του στο κύκλωμα και μάλιστα ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας και κατέθεσε τη δεύτερη μέρα της δίκης του Λαβίδα.  Ο Ντεμπί, όπως παραδέχτηκε στο Δικαστήριο από τη συμμετοχή του στο κύκλωμα αποκόμισε πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια και βάσει της συμφωνίας με τις αρχές είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει 49 εκατομμύρια δολάρια.

Το τέταρτο μέλος του κυκλώματος, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες «www.anamniseis.net » και www.mononews.gr ήταν o Μπράγιαν Κόχεν (Bryan Cohen) πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του λίγο μετά την έναρξη της δίκης του Τηλεμάχου Λαβίδα.

Το 5ο μέλος του κυκλώματος, ο χρηματιστής Joseph El-Khouri, έχει ήδη συλληφθεί στο Λονδίνο και οι αρχές αναμένουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, προκειμένου να προσαχθούν σε δίκη.

Τα δύο τελευταία μέλη του κυκλώματος είναι υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών τραπεζών και μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχουν συλληφθεί.

Πρόκειται για τον Benjamin Taylor, πρώην στέλεχος της «Moelis & Co», και την Darina Windsor, από την «Centerview Partners LLC» οι οποίοι βάσει των τεκμηρίων που προσκόμισαν οι συνήγοροι στη δίκη του Τηλεμάχου Λαβίδα φέρονται να είναι οι πληροφοριοδότες του Μαρκ Ντεμέιν – Ντεμπί και του Γιώργου Νίκα για την «Ariad Pharmaceutical». Οι κ.κ. Taylor και Windsor, βάσει του κατηγορητηρίου εις βάρους τους φέρονται να έχουν διαρρεύσει απόρρητα 22 διαφορετικών εισαγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών.

Η αρνητική εξέλιξη για τον 39χρονο ομογενή επιχειρηματία αποτελεί μια σημαντική νίκη των ομοσπονδιακών αρχών που από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ερευνούν τη διαφθορά στο Χρηματιστήριο Αξιών, αφ’ ενός μεν διότι ο ομογενής ήταν ο πρώτος που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αφ’ ετέρου δε διότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Μάρκ Ντεμέιν – Ντεμπί ξεδίπλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου τις υπόγειες διαδρομές που επέφεραν στα επτά προαναφερόμενα μέλη του κυκλώματος δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση του Τηλεμάχου Λαβίδα έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως «U.S. v. Lavidas, 19-cr-716, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan)».

Keywords
Τυχαία Θέματα