Το IRIS κατακτά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι νέοι κατεβάζουν μαζικά το app πληρωμών

Ζήτημα χρόνου είναι να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά το σύστημα πληρωμών IRIS καθώς έχει ήδη περάσει στην καθημερινότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι νέοι ηλικίας 17-34 ετών.

Μάλιστα από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα που ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα, η πλειονότητα δηλαδή 1,75 εκατομμύρια, έχουν ενεργοποιήσει το IRIS στο mobile app της τράπεζας

τους και το χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους καθώς είναι εύκολο, γρήγορο, ασφαλές.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε μία μόνο εβδομάδα του Μαρτίου φέτος πραγματοποίησαν 3,2 εκατ συναλλαγές, όσες δηλαδή ήταν οι συναλλαγές ολόκληρο το 2020.

Πρόκειται δε για μία υπηρεσία από την οποία κερδίζουν ιδιώτες, επαγγελματίες, τράπεζες και το δημόσιο θα εξηγήσουμε γιατί.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που χάνουν. Και δεν είναι άλλοι από τους μεσάζοντες των συναλλαγών.

Εν προκειμένω είναι τα παγκόσμια σχήματα καρτών, η Visa και η Mastercard, που την περίοδο 2015-2023 είχαν έσοδα σχεδόν 1 δισ ευρώ από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τις κάρτες τους στην Ελλάδα και οι οποίες ήταν ύψους περί τα 300 δις ευρώ.

Ποιοι κερδίζουν

Κερδίζει λοιπόν ο ιδιώτης καθώς δεν επιβαρύνεται ούτε με το επιτόκιο της κάρτας, αν είναι πιστωτική, ούτε με το κόστος για την αντικατάσταση του πλαστικού, ούτε με την χρέωση που έχει για μία σειρά συναλλαγών που πραγματοποιεί με την κάρτα του μέσω όλων των δικτύων των τραπεζών.

Ενώ ο κίνδυνος να πέσει «θύμα» ηλεκτρονικής απάτης ελαχιστοποιείται, καθώς η συναλλαγή ολοκληρώνεται μέσω του mobile app της τράπεζας χωρίς να «ταξιδεύουν» τα προσωπικά στοιχεία.

-Ο επαγγελματίας κερδίζει διότι χρεώνεται με πολύ χαμηλότερη προμήθεια στην τράπεζα, που διαμορφώνεται από 0,3%-0,5%, ενώ οι χρεώσεις με κάρτα διαμορφώνονται σε 2% ή και περισσότερο (ανάλογα με το είδος της κάρτας, χρεωστική, πιστωτική, εταιρική). Επιπλέον βλέπει μέσα σε 2 δευτερόλεπτα τα χρήματα να πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό του

τράπεζα κερδίζει, διότι λαμβάνει το σύνολο της προμήθειας που έχει ορίσει (από 0,3%-0,5%). Σήμερα στην Ελλάδα το 85% των συναλλαγών γίνεται με debit κάρτες και η προμήθεια των τραπεζών διαμορφώνεται στο 0,2% και στις πιστωτικές στο 0,3%.

Και θα πρέπει να σημειωθεί όταν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί apple wallet και google pay στις συναλλαγές του η τράπεζα αποδίδει ένα 30% από την προμήθεια του 0,2% στην apple και την google.

-Κερδίζει το Δημόσιο καθώς δεν χάνει έσοδα για εισαγωγή υπηρεσιών. Τα έσοδα από προμήθειες που φεύγουν στο εξωτερικό συνιστούν «αιμορραγία» για την ελληνική οικονομία. Την περίοδο 2015-2023 η Visa και η Mastercard είχαν έσοδα σχεδόν 1 δισ ευρώ από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τις κάρτες τους στην Ελλάδα. Οσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση του IRIS στις συναλλαγές τόσο θα περιορίζονται τα έσοδα που κερδίζουν η Visa και η Mastercard.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των χρεώσεων κυρίως για τις μικρής αξίας συναλλαγές δηλαδή μέχρι τα 10 με 12 ευρώ. Όπως έχει γράψει το mononews.gr, τις επόμενες μέρες πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Visa, Mastercard, και των τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και η προμήθεια από το 0,20% να υποχωρήσει ακόμη και κατά 50%, δηλαδή στο 0,10%.

Ο ΔΣΑ και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΣΑ –οι δικηγόροι της Αθήνας- έχουν συνδεθεί με το IRIS μέσω του mobile app της Τράπεζας Πειραιώς. Ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο και πραγματοποιήθηκαν 300 χιλιάδες συναλλαγές το 2023.

Φέτος το πρώτο τρίμηνο οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 130 χιλιάδες, και αναμένεται να ακολουθήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο προκαλεί απορία γιατί η εφαρμογή IRIS δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από την ΕΥΔΑΠ, την ΔΕΗ, την Cosmote, την Vodafone.

Αντίθετα η ΑΑΔΕ έχει το IRIS σε πλήρη χρήση και ο φορολογούμενος μπορεί σε ελάχιστο χρόνο και με απόλυτη ασφάλεια να εξυπηρετήσει τις οφειλές του.

Διαβάστε επίσης: 

Σκρέκας: Τι περιλαμβάνει το «Καλάθι των νονών» – Ο στόχος για την τιμή του αρνιού

Πότε ξεκινά το πασχαλινό ωράριο καταστημάτων – Ανοικτά την Κυριακή 28 Απριλίου

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

Keywords
Αναζητήσεις
to-iris-katakta-tis-ilektronikes-synallages-oi-neoi-katevazoun-mazika-to-app-pliromon.htm
Τυχαία Θέματα