Το κλειδί της συμφωνίας συνδικαλιστών με τη Eurobank: «Είπαμε την αλήθεια δεν κρύψαμε τίποτα από κανέναν»

Με μία θητεία 37 ετών στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο σημερινός πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού συνδικάτου των εργαζομένων «Union Eurobank» κ. Στάθης Χαρίτος έχει την εμπειρία και τη γνώση να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις σταθμίζοντας ισομερώς τις εξελίξεις.

Κάτι που αποδείχθηκε με την κατ΄ αρχήν «βελούδινη» συμφωνία για την μετακίνηση των 500 εργαζομένων της τράπεζας στη νέα εταιρεία

διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών FPS- doValue.

«Δεν ήταν εύκολο. Πρέπει να λαμβάνεις υπόψη και τη θέση της άλλης πλευράς. Και σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις αν και δύο μέρη κάνουν ένα βήμα μπροστά, τότε θα συγκρουστούν. Κάναμε όλοι ένα βήμα πίσω και είχαμε συμφωνία», λέει στο mononews.gr ο κ. Στάθης Χαρίτος και συμπληρώνει:

«Σ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση -που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο με τη Διοίκηση της τράπεζας-, όλοι μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Δεν κρύψαμε τίποτα από τους εργαζόμενους. Τους ενημερώσαμε και έχουν όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι. Η τελική απόφαση είναι δική τους.

Ποια ήταν όμως τα «κλειδιά» αυτής της συμφωνίας, που πλέον λειτουργεί ως «πιλότος» για ανάλογες περιπτώσεις που θα απασχολήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

-Πρώτον, λέει ο κ. Χαρίτος, δεσμεύσαμε τον διάδοχο εργοδότη, τη doValue –στην οποία ανήκει πλέον το 80% της FPS- ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Δεν ήταν εύκολο. Οι Ιταλοί πιέστηκαν για να συμφωνήσουν.

-Δεύτερον κλειδώσαμε τους 10 μισθούς ως minimum αποζημίωση. Και μάλιστα με ελάχιστο ποσό τις 25.000 ευρώ για τους χαμηλόμισθους. Όσοι έχουν περισσότερα χρόνια εργασίας παίρνουν όλη τη νόμιμη αποζημίωση ως ελάχιστο bonus μετακίνησης. Το board της Eurobank συμφώνησε. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκ του νόμου δίνεται το δικαίωμα στην τράπεζα να πάει στη λύση της απόσχισης και οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν «πακέτο» με τη δραστηριότητα στη νέα εταιρεία, χωρίς bonus.

-Τρίτον συνεχίζει ο κ. Χαρίτος, η μετακίνηση των εργαζόμενων είναι εθελοντική. Ο κάθε ένας θα κληθεί κατ΄ ιδίαν και θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την περίπτωση του. Και αν δεν θέλει να μεταφερθεί τότε έχει την εναλλακτική να πάρει το πρόγραμμα εθελουσίας και να αποχωρήσει από την τράπεζα.

Στο εύλογο ερώτημα, αν η συμφωνία έχει τύχει αποδοχής από τους εργαζόμενους, απαντά πως η εικόνα είναι καλή, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί στις 15 Φεβρουαρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία.

Μάλιστα παραδέχεται πως αν αρνηθούν τη μετακίνηση 10-20 άτομα, αυτά ενδεχομένως να απορροφηθούν στο δίκτυο. Αν όμως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, τότε το πιθανότερο είναι η τράπεζα να ακολουθήσει για αυτούς την λύση της απόσχισης….

«Μιλήσαμε με ειλικρίνεια με τον CEO της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία, με τον κ. Θοδωρή Καλαντώνη, εκτελεστικό πρόεδρο της νέας FPS με τον κ. Τάσο Πανούση, διευθύνοντα σύμβουλο της νέας εταιρείας και με την επικεφαλής του HR της Eurobank, κα Πασχάλη», λέει και συνεχίζει:

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η δέσμευση της do-Value ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και αυτό ακριβώς εξασφαλίζει τη «βιωσιμότητα» της συμφωνίας. Όμως για να το πετύχουμε μπήκαμε στη λογική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και αυτοί.

«Το βασικό μας μέλημα ήταν να μην έχουμε απολύσεις. Να εξασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας» σημειώνει.

«Καθίσαμε στο τραπέζι και μιλήσαμε με ειλικρίνεια και εμείς, ως το αντιπροσωπευτικό σωματείο, αλλά και ο εργοδότης. Πιστεύω πως έκανα μία καλή συμφωνία, την καλύτερη δυνατή. Όμως αν οι εργαζόμενοι την ακολουθήσουν είναι δικό τους θέμα».

Μάλιστα όπως λέει «σε αντίθεση με το 2000 διανύουμε περίοδο κρίσης, οι τράπεζες πουλάνε δραστηριότητες».

Το ευτύχημα, αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος, είναι ότι ο κ. Χαρίτος έχει το know how σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος θυμάται ότι η πρώτη του δύσκολη διαπραγμάτευση ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς υπήρξε ο πρόεδρος των εργαζομένων της τ. Τράπεζας Κρήτης μετά το «σκάνδαλο Κοσκωτά» και οι επιλογές του συνέβαλαν καθοριστικά στην διάσωση τράπεζας- εργαζομένων.

Πριν όμως από αυτήν την τελευταία συμφωνία «υπήρξαν και άλλες διασώσεις προσωπικού», αφού όπως λέει ο κ. Χαρίτος, όταν πουλήθηκε το τμήμα κεντρικής καταμέτρησης, πάλι σε συμφωνία με το board της τράπεζας, το προσωπικό δεν έχασε τίποτα, ενώ το ίδιο έγινε και όταν πουλήθηκε το τμήμα ακίνητης περιουσίας. «Οι εργαζόμενοι διασώθηκαν και όσοι έφυγαν «πακέτο» με τις δραστηριότητες είχαν ικανοποιητική ανταμοιβή.

Και τώρα συνεχίζει ο κ. Χαρίτος, σκέφτομαι πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για εκείνους τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στην FPS. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αμβλυνθούν οι διαφορές. Δεν μπορεί μία εταιρεία να «τρέξει» με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Φυσικά μιλάω για εξίσωση προς τα πάνω…

Ενώ για το μείζον θέμα που απασχολεί τον κλάδο και είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός λέει: Θα πάμε βήμα- βήμα. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Η «άσκηση» είναι δύσκολη, οπότε βλέποντας και κάνοντας.

Όμως ο έμπειρος συνδικαλιστής, που ξεκίνησε από την Τράπεζα Κρήτης το 1983, γνωρίζει πως οι εξελίξεις «τρέχουν» και συχνά τα αποτελέσματα ξεπερνούν τα πρόσωπα. Όπως συμβαίνει τώρα δηλαδή με την ψηφιοποίηση.

Ψύχραιμα λοιπόν σταθμίζει τη νέα κατάσταση και λέει: Βασικό μας μέλημα είναι να αποφύγουμε τις απολύσεις. Όλα τα άλλα θα τα αντιμετωπίσουμε και θα βρούμε λύσεις κατά περίπτωση. Στόχος μας πάντα είναι η «διάσωση» των θέσεων εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν επανακατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού.

Θέμα που επίσης δεν είναι εύκολο πάντα, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που ζητούν αυτή η εκπαίδευση να γίνεται τις ώρες εργασίας τους, ή αν γίνεται εκτός ωραρίου να αμείβονται με υπερωρίες… με την αντίστοιχη εργοδοτική αντίδραση!

Τέλος σημειώνει πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να «κλείνουν καταστήματα» όχι μόνο από και ένεκα των συνεπειών της κρίσης, αλλά κυρίως από την επέλαση του Digital Banking και όπως λέει «το συγκεκριμένο θέμα είναι κλαδικό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η ΟΤΟΕ ώστε να υπάρξει πρόβλεψη και να αποφευχθεί το τραύμα των απολύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα