Το Λονδίνο κερδίζει κατά κράτος τη Νέα Υόρκη στα ETFs για μετοχές της Σαουδικής Αραβίας

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μετοχές της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν σαφή προτίμηση σε funds εισηγμένα στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ. Η εικόνα αυτή μπορεί να εξαρτάται από το ποια αγορά προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις και πιο ελκυστική μεταχείριση των φόρων και των μερισμάτων.

Ένα exchange-traded fund (ETF) που επικεντρώνεται σε μετοχές της Σαουδικής Αραβίας που προσφέρεται από τη

BlackRock στη Νέα Υόρκη από το 2015, έτος που το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο άρχισε να ανοίγεται σε ξένους, παρουσίασε φέτος καθαρή εισροή ύψους 626 εκατομμυρίων δολαρίων, τετραπλασιάζοντας το μέγεθός του συγκριτικά με το 2018.

Και πάλι, αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εισέλθει στο ETF της Blackrock στο Λονδίνο, το οποίο έχει πολύ παρόμοιους στόχους αλλά είναι μόλις τριών μηνών. Ένα εισηγμένο στο Λονδίνο fund που λειτουργεί η Invesco, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, έχει προσελκύσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Και οι δύο ευρωπαϊκές επιλογές είναι τώρα μεγαλύτερες από τον αμερικανικό πρόδρομό τους.

Οι σαουδαραβικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει, καθώς διαχειριστές δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της MSCI, προωθούν τη μεγαλύτερη αγορά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στους κύριους δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών, πυροδοτώντας αγορές δισεκατομμυρίων από παθητικούς επενδυτές. Τα ETFs της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου είναι γεμάτα με εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που θα επωφεληθούν από τις αναβαθμίσεις και έχουν γίνει μια προτιμητέα επιλογή για μεμονωμένους επενδυτές που ποντάρουν στη σαουδαραβική αγορά.

Η BlackRock ξεκίνησε το fund της στο Λονδίνο μετά τη «σημαντική ζήτηση των πελατών για μια έκθεση προκειμένου να επωφεληθούν από την αναταξινόμηση της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε εκπρόσωπος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Καθώς η αναβάθμιση της Σαουδικής Αραβίας στους δείκτες προχωρά, οι επενδυτές θα μπορούσαν να ευνοούν τα ευρωπαϊκά funds λόγω των χαμηλότερων χρεώσεων και της μεγαλύτερης ευελιξίας που προσφέρουν όσον αφορά στη μεταχείριση των μερισμάτων, σύμφωνα με τον Louis Odette, αναλυτή ETFs της Citigroup. Οι διαφορές στην παρακράτηση φόρου μπορεί επίσης να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, ανέφερε.

Ορισμένοι επενδυτές μπορεί επίσης να προτιμούν τα funds που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Odette. «Οι λειτουργικές προτιμήσεις και η εξοικείωση με το θεσμικό πλαίσιο των UCITS μπορεί να παίζουν ρόλο».

Αυτό το ακρωνύμιο αναφέρεται στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), το 34ετές πλαίσιο κανονισμών για τα funds που επισήμως βασίζονται και πωλούνται στην ΕΕ, αλλά η διαχείρισή τους μπορεί να γίνεται από τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ ή αλλού. Η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες για την προαπαιτούμενη ρευστότητα των funds, τα όρια κινδύνου, τη διαφάνεια και τη μόχλευση, και τα προϊόντα ΟΣΕΚΑ μπορούν να χρησιμοποιούν παράγωγα για να δημιουργήσουν κάποια μόχλευση και short έκθεση, αλλά όχι τόσο όσο τα παραδοσιακά hedge funds.

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αδειοδοτεί και ρυθμίζει τα δημοσίως διαπραγματευόμενα κεφάλαια βάσει του νόμου περί επενδυτικών εταιρειών του 1940.

Όποιοι και αν είναι οι κανόνες, οι αγοραστές ETFs και στις δύο αγορές έχουν ανταμειφθεί για την επένδυσή τους. Ο κύριος δείκτης των μετοχών της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% τα τελευταία δύο χρόνια, ξεπερνώντας τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών κατά επτά φορές.

Τα κέρδη στις μετοχές του Ριάντ είναι εν μέρει χάρη στους ξένους, οι οποίοι ήταν καθαροί αγοραστές σαουδαραβικών μετοχών κάθε εβδομάδα φέτος, αντιστρέφοντας ένα sell-off τον Οκτώβριο που προκλήθηκε από τη δολοφονία του αρθρογράφου Jamal Khashoggi. Οι εισροές παρέμειναν σταθερές ακόμα και καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στον Κόλπο κλιμακώνονταν μετά τις επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα από τον Μάιο.

Η υπόθεση Khashoggi και τα επακόλουθά της στην αγορά αποτελούν μια υπενθύμιση προς τους επενδυτές ότι η αγορά περιουσιακών στοιχείων της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ένα σίγουρο στοίχημα.

Τα ETFs που εστιάζουν στη Σαουδική Αραβία παρέχουν το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης στο στόρι της αναβάθμισης και «έχουν κάνει καλή δουλειά στην προσέλκυση assets φέτος», δήλωσε ο Mohit Bajaj, διευθυντής ETFs της WallachBeth Capital στο Jersey City. Και πάλι, «οι επενδυτές τείνουν να απομακρύνονται από τα funds της Μέσης Ανατολής που εξαρτώνται από το πολιτικό τοπίο».

The post Το Λονδίνο κερδίζει κατά κράτος τη Νέα Υόρκη στα ETFs για μετοχές της Σαουδικής Αραβίας appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα