Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου και πώς φτάσαμε στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

08:39 1/6/2021 - Πηγή: Mononews

Χωρίς εξάρσεις και απρόοπτα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Έβγαλε» και την είδηση του τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 16 Ιουνίου, ένδειξη πως οι δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν σε φάση αποκλιμάκωσης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει θερινής περιόδου, έχοντας μάλιστα και την ανάμνηση του περσινού «καυτού» καλοκαιριού.

Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων των δύο υπουργών, που ήταν σύντομες ενδεχομένως σκόπιμα για να μην υπάρξουν εκπλήξεις, επιβεβαιώθηκε

αυτό που είχε φανεί από την πρώτη στιγμή, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί σε αυτή την φάση να δυναμιτίσει το κλίμα, παρά τις προσπάθειες να εγείρει θέμα μειονότητας στην Θράκη, κάτι που εν πολλοίς θεωρείτο έως και αναμενόμενο.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε κάποιο γεγονός, ούτε και κάποια δήλωση που θα μπορούσε να δυναμιτίσει το επίσημο σκέλος της επίσκεψης, αλλά και να απειλήσει την συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όλα κινήθηκαν σε ειρηνικούς τόνους και σε τίποτα δεν θύμισαν άλλες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη το 2017, όπου είχε ουσιαστικά θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Εξάλλου η Τουρκία έχει μπροστά της την προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών, με το καρότο και το μαστίγιο (κυρώσεις) πάνω στο τραπέζι.

Η προσδοκία, πάντως, είναι να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεννόηση, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες ακραίες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση ανέφεραν ότι τόσο η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου όσο και η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου έγιναν σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία θέληση για την προώθηση θετικής ατζέντας.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι διαφορές είναι εδώ και ανεπίλυτες: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετα θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία. Σκοπός μας είναι να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και ει δυνατόν μιας σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος χρόνου» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικών συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα).

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική).

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει νεότερη συνάντηση των δυο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί εις βάθος οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.

Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτη η θέση της Τουρκίας για το casus belli, εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

Επίσης, επέκρινε τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Τσαβούσογλου – Στο υπουργείο Εξωτερικών με Νίκο Δένδια

Μετά τις προκλήσεις της Θράκης: Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου για συναντήσεις με Μητσοτάκη – Δένδια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσαβούσογλου, Μητσοτάκη – Ερντογάν,tsavousoglou, mitsotaki – erntogan