Δραματικές επιπτώσεις από την βουτιά του αργού: 70% κάτω η βενζίνη, 90% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης

Αναμενόμενες θεωρούνται οι πιέσεις που ασκούνται στο brent μετά την πρωτοφανή πτώση του αμερικάνικου αργού πετρελαίου.

Ο κλάδος των πετρελαιοειδών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την πορεία των τιμών, ωστόσο εκτιμάται πως όλα θα κριθούν από τη διάρκεια της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Και ειδικότερα στη βιομηχανία, την αεροπλοΐα και την ακτοπλοΐα τομείς που απορροφούν και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται θετικό το γεγονός πως οι

τιμές των πετρελαιοειδών διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, και κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης που αποτελεί τη μόνη κατηγορία που υπάρχει ζήτηση. Και αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Αλιγιζάκης, γιατί οι καταναλωτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να αποθεματοποιήσουν από τώρα για το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξηθεί 90% (!). Βέβαια, η υπεραποθεματοποίηση που παρατηρείται σήμερα θα έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση από τον Οκτώβριο και μετά.

Προς στιγμήν πάντως, η απόδοση που εμφανίζει η συγκεκριμένη κατηγορία κρατάει «ζωντανά» τα πρατήρια ανά την Ελλάδα, αφού οι υπόλοιπες κατηγορίες πετρελαιοειδών σημειώνουν ραγδαία κάμψη.

Ειδικότερα, η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) υποχωρεί πάνω από 40% ενώ η κατανάλωση βενζίνης πάνω από 70% εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

Η βασική ανησυχία που απασχολεί τον κλάδο είναι η κατάσταση της οικονομίας από τον Μάιο και μετά. Η βιωσιμότητα αρκετών πρατηρίων κινδυνεύει καθώς πολλές επιχειρήσεις κινούνται πλέον στο νήμα. «Ανάσα» εκτιμάται πως θα αποτελούσε η παροχή πίστωσης κάποιων ημερών όσον αφορά στην προκαταβολή των δασμών που πρέπει να προκαταλάβουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η παροχή πίστωσης εκτιμάται πως θα ενισχύσει την ρευστότητα και θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να καλύψουν τους πρατηριούχους, εφ’ όσον παρουσιαστεί ανάγκη.

«Όλοι αντιλαμβάνονται πως είναι κρίσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας τα πρατήρια να είναι ανοιχτά και μετά την πανδημία», επισημαίνει ο κ. Αλιγιζάκης και προσθέτει πως το αίτημα έχει υποβληθεί και εξετάζεται ήδη από το υπουργείο Οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το πετρέλαιο θέρμανσης κρατά «ζωντανά» τα πρατήρια – Οι επιπτώσεις από την «κατρακύλα» του αμερικάνικου αργού,